- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Bistriţa: Biserica Evanghelică, monument istoric, mistuită de flăcări
Biserica Evanghelică din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV - lea, care avea cel mai înalt turn din Transilvania, a fost cuprinsă de flăcări, miercuri seară, în jurul orei 19.00. Incendiul a fost stins în jurul orei 22.40, aproximativ 60 de pompieri luptându-se peste trei ore cu flăcările.
Potrivit sursei citate, cauza incendiului nu a fost deocamdată stabilită, intervenţia pompierilor fiind îngreunată de faptul că focul s-a propagat cu repeziciune întrucât lemnul din care erau făcute schelele care înconjurau turnul bisericii era foarte uscat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Ciolacu: Luni e o zi bună să votăm guvernul format din PNL, USR, UDMR
-
„Va pierde o treime din teritoriul său”. Premierul slovac Fico afirmă că Ucraina nu va fi invitată să adere la NATO
-
Răsturnare de situaţie! PSD se retrage din negocierile de coaliţie. Ciolacu: Vom vota un guvern minoritar de dreapta
Trifan a precizat că, deocamdată, pompierii nu ştiu dacă cele două clopote ale bisericii s-au topit din cauza căldurii degajate sau au căzut prin tavan, în interiorul bisericii.
Sursa citată a mai spus că nu se ştie, deocamdată, cât s-a distrus în interiorul bisericii, întrucât pompierii nu au putut intra în condiţiile în care clădirea a fost deconectată de la reţeaua electrică.
"Echipaje de pompieri, cu măşti pe figură, au intrat în podul bisericii să verifice dacă mai există vreo flacără.
La ora transmiterii acestei ştiri, întreaga clădire a bisericii era înconjurată de maşini de pompieri.
Peste o sută de poliţişti şi jandarmi asigurau, miercuri seară, zona în perimetrul incendiului de la Biserica Evanghelică din Bistriţa. Comisarul şef Sidor Bobescu, şeful IPJ Bistriţa-Năsăud, a declarat corespondentului MEDIAFAX că 15 poliţişti de la Serviciul de Investigaţii Criminale şi de la Serviciul Judiciar vor face o anchetă pentru a stabili cauzele declanşării incendiului care a cuprins, miercuri seară, Biserica Evanghelică din Bistriţa, monument istoric din secolul al XIV-lea. Flăcările au cuprins schelele ce înconjurau turnul bisericii, înalt de 75 de metri, care s-a prăbuşit în timpul incendiului.
Potrivit unor surse, la baza schelei exista un tablou electric de unde, de-a lungul timpului, s-au mai furat componente electrice, astfel că anchetatorii iau în calcul şi posibilitatea ca incendiul să fi izbucnit din cauza unui scurtcircuit la acest tablou, iar focul să se fi extins apoi la schelele care înconjurau turnul.
Biserica Evanghelică din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV - lea, care avea cel mai înalt turn din Transilvania, a fost cuprinsă de flăcări, miercuri seară, în jurul orei 19.00. Flăcările au cuprins turnul bisericii înalt de aproximativ 75 de metri şi care era înconjurat de schele. Turnul Bisericii Evanghelice din Bistriţa-Năsăud, monument istoric din secolul al XIV - lea, cuprins de flăcări, miercuri seară, s-a prăbuşit în jurul orei 20.30.
Biserica se afla în reabilitare, incendiul declanşându-se la schelele care înconjurau turnul bisericii. Potrivit relatării corespondentului MEDIAFAX, flăcările s-au văzut de la intrarea în oraş.
La faţa locului, erau adunaţi sute de oameni, poliţişti şi pompieri, aceştia din urmă stropind cu apă şi clădirile din jur, pentru ca focul să nu se extindă şi la acestea, în vecinătate fiind şi Primăria Bustriţa, la ora actuală focul fiind ţinut sub control.
În incendiu, au ars şi copacii din jurul bisericii, însă nu există informaţii că în momentul izbucnirii incendiului s-ar fi aflat cineva în interiorul clădirii sau că ar exista victime umane. Flăcările s-au extins la clopotniţă şi la cealaltă parte a clădirii.
Biserica Evanghelică a fost construită iniţial în stil gotic, în secolul al XIV-lea şi completată în secolul următor. Ulterior, a fost modificată în stilul Renaşterii. O inscripţie atesta faptul că în martie 1560, sub conducerea arhitectului italian Petrus Italus, au început ample lucrări de consolidare şi completare care s-au încheiat în 1563. Ele au dat, de fapt, forma actuală a edificiului. Bisericii-hală, cu tribune peste navele laterale, i-au fost adăugate elemente noi: portalul principal şi alte două laterale şi frontonul de vest (influenţe ale Renaşterii).
Turnul bisericii domina oraşul prin înălţimea sa de 75 de metri, iar în interiorul bisericii se păstrau strane sculptate în 1516, lucrate de meşterul Johannes Begler.
Biserica Evanghelică este o clădire monumentală situată în mijlocul Pieţei Centrale a oraşului Bistriţa, datează din epoca Renaşterii şi a fost construită pe un edificiu mai vechi. Pe latura de sud se află încastrată în perete cea mai veche sculptură gotică din Transilvania, reprezentând un cavaler, ce datează din 1320.
Discuţiile privind fondurile necesare refacerii Bisericii Evanghelice din Bistriţa au început în urmă cu şase ani.
Încă din 2002, Biserica Evanghelică din Bistriţa figura pe lista celor 28 de monumente pentru a căror restaurare Ministerul Culturii anunţa alocarea a peste un miliard de lei.
La începutul lui 2005, suma necesară resaturării clădirii era estimată la trei miliarde de lei.
În martie 2005, senatorul PNL Mircea Mereuţă anunţa că Ministerul Culturii şi Cultelor va aloca 230 de milioane de lei pentru elaborarea unui studiu de fezabilitate în vederea restaurării turnului Bisericii Evanghelice din Bistriţa, înalt de 75 de metri.
La sfârşitul lui 2005, Ministerul Transporturilor, Construcţiilor şi Turismului a aprobat alocarea, din bugetul anului 2006, a 850.000 de lei (8,5 miliarde de lei vechi) pentru execuţia unor lucrări de consolidare a Bisericii Evanghelice din Bistriţa, monument datând din secolul XIV-lea. În baza unei documentaţii întocmite de Primăria Bistriţa, conducerea ministerului a fost de acord să se implice în lucrări de consolidare a bisericii, care urmau să constea în refacerea în totalitate a acoperişului, intervenţia în structura de rezistenţă a clădirii, dar şi înlocuirea învelitorii.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO