Bistriţa: Elevii unui liceu unde s-au început lucrări la un campus învaţă într-un imobil fără curent

Elevii Liceului "Constantin Romanu Vivu" din Teaca (Bistriţa-Năsăud), unde s-au început în urmă cu trei ani lucrări de amenajare a unui campus şcolar, acestea fiind oprite între timp, întrucât Ministerul Educaţiei nu a mai acordat bani pentru construcţie, învaţă într-un imobil fără curent electric.

Urmărește
13 afișări

Şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bistriţa-Năsăud, Vasile Marc, a declarat, joi, într-o şedinţă a Colegiului Prefectural, că lucrările la campus au început în 2008, fiind contractate de o firmă pentru 1,2 milioane de lei, transmite corespondentul MEDIAFAX.

"Ministerul Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului nu a plătit lucrările făcute, iar această firmă a intrat în insolvenţă. Ea a concesionat lucrările mai multor firme, şase sau şapte, iar unele au dat în judecată liceul ca să-şi recupereze banii. O astfel de firmă a câştigat procesul şi a obţinut sentinţă de executare silită pentru o sumă de 120.000 de lei", a declarat Marc.

Inspectorul şcolar general a cerut ajutorul Prefecturii Bistriţa-Năsăud pentru a face demersuri la Guvern astfel încât lucrarea să fie plătită.

"E nevoie ca Guvernul să aloce 1,2 milioane de lei pentru plata lucrărilor executate acolo. Pentru că nu s-au plătit lucrările, şcoala nu a mai fost racordată la reţeaua de curent electric, iar cei de acolo nu îşi pot desfăşura activitatea în condiţii optime", a declarat Vasile Marc.

De asemenea, primarul comunei Teaca, Iustian Muntean (PSD), a declarat că situaţia de la liceu este critică.

"Cei 400 de elevi ai şcolii şi profesorii lor nu pot folosi materiale didactice fiindcă nu au curent la prize. Centrala termică, din fericire, nu depinde de curentul electric din acest corp de clădire. E în altă parte. Noi nu putem aloca bani pentru o investiţie care nu este a noastră", a spus Muntean.

La rândul său, directorul Liceului "Constantin Romanu Vivu" din Teaca, profesorul Ioan Mihalci, a declarat corespondentului MEDIAFAX că lucrările pentru care constructorul nu a încasat banii au fost subcontractate, una din firmele respective câştigând procesul intentat la Tribunalul Bistriţa-Năsăud pentru ca beneficiarul să-i achite contravaloarea lucrărilor executate.

"Deşi noi nu aveam niciun contract cu firma respectivă (care a câştigat procesul - n.r.), ea subcontractând lucrarea de la câştigătorul licitaţiei, totuşi, iniţial, a câştigat procesul împotriva noastră şi au venit cu sentinţa să ne execute silit. Le-am spus să ia băncile, să ia ce vor. Banii pentru campus trebuie să-i dea Guvernul, noi nu avem de unde să dăm. Tot ce am primit, am plătit", a spus Mihalci.

Construcţia campusului şcolar de la Teaca a fost scoasă la licitaţie în 2008. Patru firme s-au prezentat la licitaţie, aceasta fiind câştigată de Topaz Group Prodexim SRL pentru suma de 10,6 milioane de lei. Nici 15 la sută din lucrări nu au fost executate, cu toate că termenul de finalizare a lucrărilor, stabilit prin contract, era în 2010.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici