- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bistriţa: Localnicii din Teaca se opun transformării Centrului de Sănătate în cămin de bătrâni
Localnicii din comuna Teaca, judeţul Bistriţa-Năsăud, se opun transformării Centrului de Sănătate din localitate în cămin de bătrâni, aşa cum a propus Ministerul Sănătăţii, ci vor ca acesta să devină unitate medico-socială, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primarul comunei Teaca, Iustian Muntean (PSD), a declarat, joi, într-o conferinţă de presă, că localnicii ar fi vrut să organizeze un miting în faţa spitalului, dar el i-a oprit.
"Lumea este foarte revoltată atât la Teaca, cât şi în comunele arondate. Eu însă am considerat că a da publicităţii nemulţumirea noastră este cea mai bună formă de protest", a spus Muntean.
Primarul a explicat că Centrul de Sănătate Teaca a fost construit de Crucea Roşie din Austria în 1993, iar la el au fost arondate cinci comune, Teaca, Galaţii Bistriţei, Urmeniş, Milaş şi Silivaşu de Câmpie în care locuiesc, în total, circa 14.000 de oameni.
Centrul a avut iniţial 50 de paturi care sunt dispuse în camere cu câte trei locuri, au baie proprie şi sunt în stare bună de funcţionare.
El a adăugat că, de-a lungul timpului, numărul de paturi a oscilat între 15 şi 30.
"Din data de 20 mai 2010, când a fost emis ordinul Ministerului Sănătăţii 493/2010, structura organizatorică a spitalului s-a modificat, reducându-se 60 la sută din paturi. A fost o reducere drastică. Am rămas cu 12 paturi, câte patru pentru medicină internă, pediatrie şi recuperare balneologie", a spus Muntean.
El a afirmat că, în ciuda acestui fapt, Centrul de Sănătate Teaca nu are datorii.
"În ciuda faptului că nu avem datorii şi că deservim o populaţie de circa 14.000 de oameni, am primit vestea că Centrul de Sănătate Teaca va fi transformat în cămin de bătrâni. Ni s-a spus foarte clar: ori vrem cămin de bătrâni, ori Centrul de Sănătate Teaca se închide. Am purtat discuţii cu Direcţia de Sănătate Publică şi, împreună, am ajuns la concluzia că ar fi mai bine dacă s-ar opta pentru transformarea în centru medico-social cu 30 de paturi. Avem acolo deja o astfel de unitate finanţată de Primăria Teaca cu un număr de 14 locuri. Internate sunt 17 persoane şi pe lista de aşteptare încă 10-15 persoane", a declarat Muntean.
Primarul a spus că a cerut în repetate rânduri Ministerului Sănătăţii comasarea Centrului de Sănătate Teaca cu unitatea medico-socială fiindcă sunt două conduceri separate cu cheltuieli mari în ce priveşte personalul, dar nu a primit niciodată răspuns. În ceea ce priveşte ultima solicitare, de transformare a Centrului de Sănătate Teaca în unitate medico-socială cu 30 de paturi, nici aceasta nu a primit, până acum, răspuns.
"Am cerut, luna trecută ( luna ianuarie - n.r.), să ni se permită să înfiinţăm un spital de boli cronice. Nici la această cerere nu am primit răspuns. Noi sperăm să ni se permită totuşi să înfiinţăm o unitate medico-socială cu 30 de paturi ca să putem să le oferim un loc de muncă şi celor cinci asistenţi care lucrează la Centrul de Sănătate Teaca. Mai sunt trei medici specialişti care rămân pe drumuri. Cu ei nu ştiu ce se va întâmpla", a mai spus Muntean.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Rusia foloseşte bombardiere transferate din Ucraina în 1999
-
CCR se reuneşte joi pentru a decide în privinţa cererilor de anulare a prezidenţialelor
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO