Bistriţa: Mai multe gospodării dintr-un cartier, inundate în urma ploilor abundente

Zece gospodării din cartierul bistriţean Viişoara au fost inundate, în noaptea de sâmbătă spre duminică, în urma ploilor abundende care au totalizat, la Bistriţa, 26 de litri pe metru pătrat în 24 de ore, apa intrând în pivniţele caselor, în anexe gospodăreşti, în curţi şi în grădini.

Urmărește
81 afișări
Imaginea articolului Bistriţa: Mai multe gospodării dintr-un cartier, inundate în urma ploilor abundente

Bistriţa: Mai multe gospodării dintr-un cartier, inundate în urma ploilor abundente (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Două maşini ale SC Aquabis SA Bistriţa au fost chemate, duminică, să scoată, cu motopompele, apa din gospodăriile oamenilor care susţin că situaţia se repetă la fiecare ploaie abundentă, întrucât şanţurile construite de firma care a reabilitat DN 17 au platforma prea ridicată pentru a putea colecta apa care se scurge de pe un versant, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Mai mulţi localnici, care s-au adunat, duminică, în faţa caselor, nemulţumiţi de situaţie, au declarat că, atunci când muncitorii au lucrat la reabilitarea DN 17, ei le-au atras atenţia că şanţurile sunt prea înalte pentru a colecta şi apa pluvială care se scurge cu debite mari de pe un deal din spatele caselor, însă aceştia nu i-au luat în seamă.

"Au spus că nu e treaba lor unde se scurge apa. Treaba lor e să reabiliteze drumul. De un an, de când ei au reabilitat drumul şi au făcut şanţurile, noi avem casele şi grădinile inundate la fiecare ploaie puternică. Degeaba facem sesizări. De la Primărie ne trimit la firma de apă, de la firma de apă ne trimit la Drumuri. Nu e de ajuns că trece prin faţa noastră un drum european şi că ni se zguduie casele din temelii. Mai avem şi fundaţiile pline de apă şi, în doi, trei ani, ni se prăbuşesc locuinţele", a spus o localnică.

Ofiţerul de serviciu Aurel Prundeanu de la SC Aquabis SA, cel care a sosit la faţa locului împreună cu maşinile de intervenţie, a declarat că tot ce poate face este să scoată, cu motopompele, apa din gospodăriile oamenilor.

"Apa pluvială a intrat în canalul de apă menajeră. Nu o poate prelua şi o scoatem cu vidanja. Nu ştiu dacă e bine construit şanţul sau canalul, trebuie întrebat proiectantul", a spus Prundeanu.

O situaţie similară este şi în localitatea Reteag, tot pe traseul DN 17, unde, la fiecare ploaie abundentă, sunt inundate trei gospodării. Primăria Petru Rareş a făcut însă demersuri pe lângă contructorul drumului, care a început să lucreze la remedierea deficienţelor de la şanţurile construite de o parte şi de alta a DN 17, drumul care leagă Transilvania de Moldova.

Reabilitarea DN 17 între limita cu judeţul Cluj şi Bistriţa este făcută de concernul Geiger- Max Boegl din Germania.

Potrivit Biroului de presă al CNADNR, valoarea totală a contractului a fost de 33,7 milioane de euro. Lucrările au început în noiembrie 2007, iar termenul de finalizare a contractului era luna iunie 2009, dar nu a putut fi respectat deoarece constructorul nu a primit bani la timp. Şi în prezent se mai lucrează la montarea unor parapeţi de protecţie în anumite zone.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici