Bistriţa: Şomerii vor putea posta pe un site filme de prezentare pentru a-şi demonstra abilităţile

Şomerii vor putea posta pe un site filme de prezentare prin care să-şi demonstreze abilităţile, în cadrul unui proiect european derulat de o organizaţie din Italia în parteneriat cu Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Bistriţa-Năsăud şi finanţat cu circa 300.000 de euro bani europeni.

Urmărește
8 afișări

Directorul AJOFM Bistriţa-Năsăud, Doris Moldovan, a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, că proiectul are ca scop realizarea unui portofoliu digital în care cei interesaţi de obţinerea unui loc de muncă să-şi poată posta atât actele care demonstrează competenţele lor formale, cât şi un film prin care să arate de ce sunt în stare, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Pentru început, sunt vizate persoanele care activează în sectorul denumit al "slujbelor albe", adică baby sitter, îngrijitori de persoane în vârstă şi de persoane cu handicap, deoarece puţine dintre acestea au pregătire de specialitate pe care să o poată demonstra cu diplome.

"Deocamdată, metodologia portofoliului digital nu e cunoscută la noi. Protofoliul digital este ca un CV video. Oamenii pot să-şi etaleze atât diplomele, adeverinţele prin care atestă că au urmat cursuri, cât şi abilităţile pe care le au, dar pe care nu le pot dovedi cu acte. Acest lucru îl face portofoliul digital", a spus Moldovan.

Ea a declarat că, în prezent, nouă angajaţi ai AJOFM Bistriţa-Năsăud urmează cursuri cu specialişti italieni care îi învaţă să-i ajute pe şomeri să scoată cât mai bine în evidenţă competenţele pe care le au.

Ulterior, într-o altă etapă a proiectului, angajaţii AJOFM vor merge acasă la şomer şi îl vor filma în mediul lui, iar filmul va fi postat pe internet.

Moldovan a explicat că, în secţiunea formală a site-ului, se vor găsi actele scanate care atestă studiile urmate de persoana care îşi caută un loc de muncă, iar într-o altă secţiune vor fi postate videoclipuri.

Cristina Belardi de la Universitatea Sapienza din Italia, instructor în cadrul proiectului, a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că, în prima fază a proiectului, cei de la AJOFM Bistriţa-Năsăud vor învăţa să folosească acest instrument de lucru.

"Anul viitor, vom crea o metodologie pentru a certifica competenţele beneficiarilor proiectului, nu doar să le punem în evidenţă, să le evaluăm şi să le atestăm. Finanţatorul european ne-a cerut acest lucru. Ceea ce facem aici, în România, facem şi în Italia, aşa încât atestatele vor fi recunoscute în străinătate fiindcă metodologia este aceeaşi", a declarat Cristina Belardi.

Ea a explicat că, în Italia, au fost aleşi pentru promovarea proiectului "asistenţii familiali" fiindcă ei practică o meserie care "e recunoscută, dar nu e atestată".

"Obiectivul provinciilor italiene e să elimine munca la negru. În Italia sunt mai multe organizaţii profesionale care ar fi dispuse să înscrie aceste persoane (asistenţii familiali - n.r.), dar vor să fie sigure că, atunci când înscriu pe cineva, este o persoană competentă. Noi vrem să evaluăm şi să certificăm aceste competenţe", a spus Belardi.

Proiectul european "I Care" are ca scop evaluarea şi recunoaşterea competenţelor informale în vederea ocupării forţei de muncă.

El este cofinanţat din fonduri UE în cadrul Programului Leonardo da Vinci şi se va derula pe o durată de doi ani. A început în octombrie 2010 şi se va încheia în 2012.

Valoarea totală a proiectului este de 406.545 de euro, din care cofinanţare comunitară europeană nerambursabilă în valoare de circa 300.000 de euro.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici