Bistriţa: Trei bărbaţi care au spart o mină închisă, amendaţi pentru distrugere
Trei bărbaţi din localitatea Rodna, judeţul Bistriţa-Năsăud, care au spart cu picamerul o mină închisă, de la Valea Vinului din Munţii Rodnei, în căutare de aur sau fier vechi, au fost amendaţi pentru distrugere, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Primarul comunei Rodna, Alexandru Năşcan, comună din care face parte din satul Valea Vinului, a declarat, marţi, corespondentului MEDIAFAX, că fapta celor trei bărbaţi a fost descoperită după ce ape reziduale din mina închisă au poluat pârâul Izvorul Băilor.
"Un localnic din satul Valea Vinului m-a anunţat că apa din pârâul Izvorul Băilor s-a îngălbenit, iar eu am anunţat, la rândul meu, Poliţia. Agenţii s-au dus la faţa locului şi au găsit trei bărbaţi din localitatea Rodna, care au spart cu picamerul o gură de mină închisă. Nu ştiu exact dacă ei căutau aur sau fier vechi. Aur degeaba căutau, fiindcă în aceste mine nu cred că mai este aur, doar plumb şi zinc, iar fier vechi nici atât. A fost luat atunci, la închiderea minelor. În timpul în care erau active, nu s-au găsit mai mult de două kilograme de aur într-un an", a declarat Năşcan.
Potrivit sursei citate, cei trei bărbaţi nu au reuşit să intre în mină, fiindcă apa adunată în canale a ieşit şi s-a scurs în râu.
"Bine că nu au intrat acolo fiindcă cine ştie ce se mai putea întâmpla. Tocmai de aceea au fost închise aceste mine, în urmă cu 15-20 de ani, ca să nu intre nimeni fiindcă e periculos", a declarat el.
Potrivit sursei citate, poliţiştii de la postul de Poliţie Rodna i-au amendat pe cei trei pentru distrugere, cu sume cuprinse între o sută şi cinci sute de lei.
"S-au investit bani mulţi în închiderea minelor. Ce au făcut ei a fost să distrugă o lucrare. De aceea au fost amendaţi. În plus, au mai poluat şi albia pârâului Izvorul Băilor, care curge apoi în Someşul Mare", a spus Năşcan.
Contactat telefonic, comisarul şef al Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, a declarat corespondentului MEDIAFAX că instituţia pe care o conduce a prelevat probe de apă din pârâul Izvorul Băilor, dar şi din râul Someşul Mare, dar nu poate spune dacă acestea au fost poluate.
"Noi nu avem posibilitatea să facem detectări ale concentraţiei de metale. Am trimis probele la Cluj şi aşteptăm rezultatele. În mod normal, apele din minele închise se scurg printr-un canal într-o staţie de epurare industrială de la Valea Vinului şi abia apoi ajung în pârâul Izvorul Băilor şi în râul Someşul Mare", a declarat Borş.
El a spus că Garda de Mediu Bistriţa-Năsăud a transmis o adresă firmei Conversmin SA, cea care se ocupă de minele din zonă, ca să afle dacă aceste mine de la Valea Vinului mai sunt păzite.
"Minele acestea sunt în subordinea Ministerului Economiei, Comerţului şi Mediului de Afaceri, iar cea care se ocupă direct de ele este SC Conversmin SA Bucureşti. Am trimis o adresă să vedem dacă le mai păzeşte cineva. Deocamdată nu am primit niciun răspuns", a spus Borş.
Exploatarea Minieră Rodna nu mai funcţionează din 2006. În lucrarea "Două documente din 1774 privitoare la trecutul minerilor de la Rodna", I. Bozoc menţionează că în secolele al XII-lea şi al XIII-lea, exploatarea minereurilor complexe se făcea în acea perioadă în special pentru obţinerea aurului şi a argintului şi mai puţin a celorlalţi componenţi (plumb, zinc, cupru, sulf).
Potrivit sursei citate, în perioada 1853-1893 s-au extras 58 kilograme de aur şi 8.378 kilograme de argint, iar între anii 1894-1910, cantitatea de 26 kilograme de aur şi 4.037 kilograme de argint. Din minereul brut rezultau 0,59 grame aur/tonă şi 70 grame argint/tonă.
O staţie de tratare a apei impurificate care iese din galeriile minei de la Valea Vinului era şi pe Valea Izvorului Băilor, în imediata apropiere a intrării în mină.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO