- Home
- Social
- BISTRIŢA, (15.04.2017, 12:28)
- Raluca Lazaroi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bistriţenii duc coşul de bucate la biserică, în Noaptea de Înviere, primind binecuvântarea
Mii de bistriţeni, în special din mediul rural, respectă cu sfinţenie o veche tradiţie şi merg în Noaptea de Înviere la biserică cu un coş plin cu bucate care trebuie sfinţit, după slujba de Înviere, oamenii primind astfel binecuvântarea de a începe mâncatul “de dulce” după şase săptămâni de post.
Urmărește
1037 afișări
Bistriţenii duc coşul de bucate la biserică, în Noaptea de Înviere, primind binecuvântarea
Înainte de a pleca la slujba de Înviere gospodinele mai au de pregătit, pe lângă hainele de sărbătoare, şi coşul cu bucate pe care îl duc la biserică pentru a fi sfinţit.
În toate bisericile din judeţul Bistriţa-Năsăud, în noaptea Învierii Domnului, în timpul slujbei, sunt sfinţite coşurile pascale, preoţii binecuvântându-i pe creştini să mănânce, din nou, mâncare de dulce după un post îndelungat.
Fiecare produs pus în coşul pascal are o valoare simbolică aşa că, în acesta trebuie neapărat aşezate bucăţi de pască, ouăle vopsite roşii, caş sau urdă făcută în casă, pâine, o sticlă cu vin, o bucată de slănină sau de cârnaţ şi cozonac, care e servit apoi musafirilor care vin în vizită în timpul sărbătorilor de Paşte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu este desemnat Premierul României
-
S-au votat preşedinţii la Camera Deputaţilor şi la Senat: Ilie Bolojan, la Senat; Ciprian Şerban, la Camera Deputaţilor
-
Crin Antonescu va fi candidatul comun pentru alegerile prezidenţiale. Propunerea va fi aprobată de fiecare partid al alianţei
-
FT: Echipa de tranziţie a lui Donald Trump vrea să retragă SUA din OMS „în prima zi” de mandat
Pe Valea Bârgăului, coşul cu care femeile merg la Biserică are două tipuri de pască, tradiţia creştină spunând că pasca sfinţită primeşte puteri miraculoase şi îi apară de boli pe toţi cei care o consumă.
„La noi se fac două tipuri de pască pentru Paşti – sărată, care este folosită ca aperitiv şi dulce, folosită ca desert. După ce iei anafura, se ia pască şi apoi poţi mânca. Tradiţia spune că dacă mănânci produsele sfinţite îţi va merge bine tot anul şi vei fi ferit de boli şi necazuri. Din produsele duse la biserică, după ce se întorc, oamenii dau şi animalelor din ogradă pentru a fi şi ele ferite de boli şi de rele”, a povestit pentru MEDIAFAX, Florentina Măjeri, o localnică de pe Valea Bârgăului, care respectă toate obiceiurile de sărbătoare.
Din coşul de Paşti nu lipseşte nici carnea de miel, fie o bucăţică de friptură, fie o bucată de drob şi nici puţină sare. Toate produsele sfinţite în Noaptea de Înviere trebuie mâncate, ele nu pot fi aruncate.
“Coşul se face seara, înainte de a pleca la biserică. În coşul împletit din răchită se aşează bucatele care se duc la biserică iar peste ele se pune un ştergar nou. Eu pun în coş patru ouă roşii – unul îl mâncăm după ce ne întoarcem de la Biserică şi am primit binecuvântarea de gusta mâncarea de dulce, unul îl las pentru dimineaţă să îl punem în apa de spălat, unul îl dau la animale şi al ultimul îl dau primului copil care vine în pcez, în ziua de Paşte”, mai povesteşte Florentina Măjeri.
Citeşte şi: Mesajul Patriarhului Daniel de Paşte 2017: Suntem chemaţi să arătăm lumină, pace şi bucurie în familie
Citeşte şi: PAŞTE 2017. Mii de credincioşi iau lumină la malul mării. Sezonul estival, deschis printre picamere şi bidinele - FOTO/VIDEO
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe