Bistriţenii nu vor putea cumpăra nici în acest an brazi tăiaţi de Direcţia Silvică

Bistriţenii nu vor putea cumpăra nici în acest an brazi tăiaţi din păduri de Direcţia Silvică, însă au posibilitatea să achiziţioneze brazi în ghiveci sau o specie exotică de molid, unică în ţară.

Urmărește
425 afișări
Imaginea articolului Bistriţenii nu vor putea cumpăra nici în acest an brazi tăiaţi de Direcţia Silvică

Bistriţenii nu vor putea cumpăra nici în acest an brazi tăiaţi de Direcţia Silvică

Pentru a proteja pădurile şi pentru a descuraja hoţii de pomi de Crăciun, Direcţia Silvică Bistriţa nu mai vinde copaci tăiaţi din pădurile din Bistriţa-Năsăud în perioada sărbătorilor de iarnă. Singurii brazi tăiaţi, vânduţi de Direcţia Silvică, provin din confiscările făcute de autorităţi.

Conducerea Direcţiei Silvice Bistriţa a stabilit, în urmă cu câţiva ani, că singurii brazi care se vor vinde în perioada Crăciunului să fie cei în ghiveci, la pepiniera de la Bistriţa existând o specie deosebită de molid, adusă din America, care creşte şi se comercializează numai aici.

Bistriţenii găsesc în pieţe doar brazi tăiaţi care provin din confiscări sau aduşi de ocoalele silvice private, însă s-au obişnuit cu iniţiativa Direcţiei Silvice şi în marea majoritate cumpără brazi în ghiveci pe care îi pot folosi ani la rând.

“Conducerea Direcţiei Silvice Bistriţa a hotărât în urmă cu câţiva ani să nu mai comercializeze pomi de Crăciun tăiaţi din pădurile din Bistriţa-Năsăud. În cea mai mare parte se comercializau molizi, brăduţii fiind o specie sensibilă, care cresc extrem de greu. Anul acesta preţul unui pom de Crăciun care va fi scos la vânzare porneşte de la 48 de lei dacă este cu balot de pământ la rădăcină şi pe care omul poate să îl pună în ghiveci sau chiar în curte şi 68 de lei dacă îl cumpără de la noi direct în ghiveci. În fiecare an comercializăm pe lângă pomii din pepiniera proprie şi aproximativ 200 de pomi proveniţi din confiscări”, a declarant pentru MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Direcţiei Silvice Bistriţa, Adriana Bartha.

Cei care vor să aibă de sărbători un pom special îl găsesc la Bistriţa, Direcţia Silvică crescând şi comercializând o specie deosebită de molid, unică în ţară. Silvicultorii spun că molizii sunt cel mai des întâlniţi pomi de Crăciun, un brad având nevoie de foarte mulţi ani pentru a ajunge la dimensiunea dorită pentru sărbătorile de iarnă.

“Pe piaţă au apărut în ultimii ani foarte mulţi brăduţi din vest, destul de ieftini. Noi avem însă o specie de molid deosebită, o specie de molid înţepător, argintiu, care în arealul natural creşte numai în America. Este o specie exotică, nu acel brad obişnuit românesc. Bradul creşte foarte greu. Are nevoie de 7 ani în pepinieră, în solarii, umbrit şi apoi în câmp mai stă încă 10 - 15 ani pentru a ajunge la înălţimea agreată de toată lumea ca şi pom de Crăciun. Pentru aceşti brazi costurile sunt foarte mari ca să îi cultivăm. Brazii sunt o specie extraordinar de sensibilă, le trebuie umbră, un sol profund. Molidul este o specie creşte şi pe un sol mai superficial, cu piatră, pe versanţi”, a spus Adriana Bartha.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici