Absolveţii de liceu din România nu ştiu ce facultate să aleagă. Iar când fac pasul, renunţă în primul şi chiar al doilea an de studiu, conform
Aleph News.
O analiză a Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România a ajuns la concluzia că rată de abandon înainte de finalizarea studiilor depăşeşte procentul de 50%.
Este şi cazul lui Marian. A studiat 3 ani la Facultatea de Construcţii până şi-a dat seama că se simte copleşit zi de zi şi nu face ceea ce îi place. A ales să renunţe şi acum este student la kinetoterapie şi motricitate specială. Spune că a făcut cea mai bună alegere din viaţa lui că a renunţat la o facultate care nu îl făcea fericit. „Devenisem destul de depresiv, pot spune, să încerc să duc ceva la bun sfârşit care nu-mi aducea satisfacţie. Încerc să fac ceva care m-ar face pe mine fericit şi să nu mă gândesc neapărat la beneficiile financiare sau să ţin cont de părerea oamenilor”, a spus Marian.
Alexandru pe de altă parte, şi-a ales facultatea potrivită. S-au mai bine spus facultăţile. Studiază Ştiinţe politice şi Dreptul. Asta a vrut să urmeze încă din liceu şi e convins că asta vrea să facă pe viitor. „Multă lume spune că nu este o alegere usoară să urmezi două facultăţi în paralel, dar sunt sigur că atunci când îţi place ceea ce faci poţi să munceşti astfel încât să le împlaci pe amândouă”, a spus studentul.
Cristina Koleci este consilier educaţional. Spune că mulţi elevi îşi aleg facultatea la care au de învăţat mai puţin sau unde sunt şi alţi prieteni de-ai lor. „Oricum alegerea unei vocaţii nu ar trebui lăsată la mâna sorţii, la mâna întâmplării, ci ar trebui să fie un proces parcurs cu foarte multă atenţie pentru că gândiţi-vă că vom alege un domeniu în care om lucra ani buni de zile”, spune consilierul educaţional.