Bitdefender a asistat FBI şi Europol la închiderea AlphaBay şi Hansa, cele mai mari pieţe de bunuri ilegale din Dark Web

Echipele Bitdefender au colaborat cu FBI, DEA (Agenţia Americană de Combatere a Traficului de Droguri) şi Europol, pentru anihilarea AlphaBay şi Hansa, pieţe clandestine unde se comercializau online peste 350.000 de bunuri ilegale, inclusiv arme de foc, droguri şi ameninţări informatice.

Urmărește
1968 afișări
Imaginea articolului Bitdefender a asistat FBI şi Europol la închiderea AlphaBay şi Hansa, cele mai mari pieţe de bunuri ilegale din Dark Web

Bitdefender a asistat FBI şi Europol la închiderea AlphaBay şi Hansa, cele mai mari pieţe de bunuri ilegale din Dark Web

AlphaBay şi Hansa erau prima şi a treia cele mai mari pieţe din DarkWeb la nivel global, cu vânzări de peste un miliard de dolari, arestarea administratorilor şi destructurarea grupărilor, fiind o lovitură dură dată criminalităţii informatice şi una dintre cele mai complexe operaţiuni transfrontaliere din ultimii ani, arată un comunicat al companiei de securitate cibernetică Bitdefender.

Cele două platforme comerciale din Dark Web, pagini de internet ascunse motoarelor de căutare tradiţionale, furnizau către sute de mii de clienţi bunuri şi servicii folosite în scop infracţional - arme de foc, droguri şi ameninţări informatice.

Fondatorul AlphaBay, un cetăţean canadian, a fost localizat şi arestat de autorităţi pe 5 iulie 2017, în Thailanda, unde trăia o viaţă de lux,  iar de la faţa locului s-au confiscat milioane de dolari. Simultan, mai multe servere au fost ridicate din Canada şi Olanda.

În cazul Hansa, cei doi administratori ai reţelei au fost arestaţi în Germania şi mai multe servere au ajuns la autorităţi după percheziţiile efectuate în Olanda, Lituania şi Germania. Platforma comercială şi-a încetat definitiv activitatea începând cu 20 iulie. Circa 10.000 de adrese ale clienţilor Hansa au fost predate către Europol.

AlphaBay, cea mai mare platformă comercială din Dark Web, vindea produse de la peste 40.000 de comercianţi şi era folosită de către 200.000 de utilizatori. AlphaBay punea la dispoziţia clienţilor 250.000 de oferte de vânzare pentru droguri şi substanţe toxice şi 100.000 de anunţuri la acte de idenditate furate sau false, bunuri contrafăcute, arme de foc, unelte folosite în atacuri informatice şi alte servicii frauduloase. Valoarea totală a tranzacţiilor derulate prin AlphaBay este de un miliard de dolari, conform estimărilor autorităţilor.

Hansa era al treilea cel mai mare marketplace din Dark Web, cu rulaje similare de droguri ilegale şi produse interzise.

Cele două reţele au făcut mii de victime la nivel mondial şi au funcţionat într-un cadru anonim care a testat pe deplin abilitatea autorităţilor de a aduce vinovaţii în faţa justiţiei, precizează comunicatul. Volumul impresionant de informaţii ajuns pe mâna autorităţilor va conduce la deschiderea a sute de noi anchete în Europa.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici