Bizonii se întorc în România după o absenţă de 200 de ani

Urme de copite în noroi şi scoarţă smulsă de pe copaci - acestea sunt urmele vizibile ale bizonilor din Munţii Carpaţi. Animalele pot fi greu de observat, spun specialiştii.

Urmărește
11800 afișări
Imaginea articolului Bizonii se întorc în România după o absenţă de 200 de ani

Bizonii se întorc în România după o absenţă de 200 de ani

Acestea sunt semne ale succesului unui proiect menit să reintroducă bizonii în regiune după o absenţă de secole.

Ultimul bizon european sălbatic a fost ucis de braconieri în 1927, dar reapariţia lor în România este esenţială pentru a menţine giganţii blănoşi în afara listelor de specii aflate în pericol critic de dispariţie, scrie Euronews.

„A existat o nevoie urgentă de a oferi din nou bizonilor şansa de a trăi în sălbăticie şi de a amesteca genele acestor bizoni din captivitate”, spune Matei Miculescu, un gardian forestier responsabil cu monitorizarea turmei din Carpaţi.

Sub lumina soarelui de toamnă, la marginea unei păduri străvechi, Miculescu se afla în căutarea celor mai noi ocupanţi ai pădurii.

În ultimii ani, acestea au fost tentate să pătrundă mai mult în pădure de vegetaţia abundentă şi de posibilitatea de a-şi extinde habitatul.

Miculescu spune că animalele prosperă aici, spre deosebire de captivitate, care „creează riscul de consangvinizare” şi le diminuează şansele de supravieţuire.

România a primit bizonii înapoi în sălbăticie încă din 2014, la peste 200 de ani după ce au fost văzuţi ultima dată în România.

„Aproximativ 105 bizoni trăiesc acum în libertate în Munţii Ţarcu şi s-au acomodat bine”, spune Marina Druga, şefa proiectului condus în comun de WWF şi Rewilding Europe.

„Obiectivul este de a ajunge la o populaţie de 250 de indivizi în cinci ani”.

După ce animalele ajung pentru prima dată în ţară, ele petrec câteva săptămâni pentru a se aclimatiza la viaţa în sălbăticia românească, înainte de a fi eliberate şi lăsate să se descurce singure.

În prezent, acestea locuiesc într-o zonă protejată de peste 8.000 de hectare. Din 2014, în regiune s-au născut 38 de pui de bizon.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici