Blaga: Avem un grad de absorbţie al fondurilor pentru Schengen de peste 80%, cel mai mare din Europa

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, susţine că printre obiectivele realizate de România în procesul aderării la Spaţiul Schengen se află absorbţia totală a fondurilor europene şi rapoartele pozitive privind frontierele maritime, aeriene şi terestre în timpul vizitelor de evaluare.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Blaga: Avem un grad de absorbţie al fondurilor pentru Schengen de peste 80%, cel mai mare din Europa

Blaga: Avem un grad de absorbţie al fondurilor pentru Schengen de peste 80%, cel mai mare din Europa (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"Am reuşit să decalăm termenul de contractare a facilităţilor Schengen, de la 31 decembrie la 31 martie pentru că am reuşit să avem un grad de absorbţie de peste 80% din fonduri, care este cel mai mare grad de absorbţie din Europa. Însă nu ăsta este cel mai important lucru, ci faptul că nu vom pierde niciun ban din cele 880 de milioane de euro (...) E adevărat că cele mai multe din fonduri sunt din facilitatea Schengen sau din programe PHARE, deci bani europeni, undeva spre 610 milioane, dar sunt şi cele 540 de milioane de euro, din bugetul de stat, din care numai în acest an 20 de milioane", a arătat, miercuri, ministrul Administraţiei şi Internelor, Vasile Blaga, la evenimentul cu tema "Este pregătită România pentru aderarea la Spaţiul Schengen?".

Potrivit ministrului Vasile Blaga, în prezent, din totalul fondurilor destinate aderării la Spaţiul Schengen s-au făcut "economii de contractare de 110 milioane", care se datorează în cea mai mare parte faptului că au fost realizate contracte la valori mai mici decât cele care rezultau din caietele de sarcini.

Printre alte obiective atinse de România în procesul aderării la Spaţiul Schengen sunt vizitele de evaluare privind frontierele maritime, aeriene şi terestre, la care raporturile sunt pozitive.

De asemenea, demnitarul a mai arătat că mai trebuie finalizate lucrările la terminalele de pasageri astfel încât cele două terminale ale Aeroportului Timişoara şi Aeroportului "Henri Coandă" să poată opera cu pasageri din Spaţiul Schengen.

"Timişoara va fi finalizat la începutul lunii iulie, 30 iunie este termenul contractual. Pentru terminalul de la Aeroportul Otopeni, Ministerul Transporturilor speră să-l termine până la 30 octombrie, pentru că nu mergem pe calendarul oficial de acţiuni, planul de acţiuni asumat prin strategie, care este trimestrul unu al anului viitor, ci un plan prioritar, astfel încât să finalizăm toate obligaţiile până la 31 decembrie", a mai spus Vasile Blaga.

Ministrul Administraţiei şi Internelor a mai arătat că România va avea cel mai modern centru operaţional Schengen din Europa, care urmează să fie dat în folosinţă.

La conferinţă au mai participat secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Doru Costea, şeful departamentului Schengen din cadrul MAI, Marian Tutilescu, secretarul de stat în Ministerul Transporturilor, Marin Anton şi ambasadorul Regatului Spaniei în România, Estanislao de Grandes Pascual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici