Bloc cu risc de PRĂBUŞIRE. Zeci de persoane au fost evacuate de urgenţă/ UPDATE: Termenul preliminar de aşteptare pentru locatarii evacuaţi - şase luni

Douăzeci şi cinci de locatari ai unui bloc din municipiul Braşov vor fi evacuaţi, vineri, în condiţiile în care terenul de sub el s-a surpat, iar imobilul riscă să se prăbuşească, transmite corespondentul MEDIAFAX. Potrivit experţilor, un colţ al fundaţiei a rămas în aer şi s-a creat o gaură de 4,5 metri diametru.

Urmărește
2773 afișări
Imaginea articolului Bloc cu risc de PRĂBUŞIRE. Zeci de persoane au fost evacuate de urgenţă/ UPDATE: Termenul preliminar de aşteptare pentru locatarii evacuaţi - şase luni

Bloc cu risc de PRĂBUŞIRE. Zeci de persoane au fost evacuate de urgenţă

Conform unei expertize întocmite de Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă, s-a constatat ”existenţa unui gol rezultat din prăbuşirea terenului de fundare, pe o adâncime de 4,5 de metri sub fundaţie şi o lungime de 4 metri”.

În aceste condiţii, există riscul ca blocul să se prăbuşească.

Autorităţile locale au decis evacuarea celor 25 de locatari, terenul de sub bloc fiind surpat.

Oamenii vor fi cazaţi la Centrul pentru persoane vârstnice din oraş.

Braşov: Termenul preliminar de aşteptare pentru locatarii evacuaţi - şase luni

Şase luni este termenul preliminar de aşteptare pentru douăzeci şi unu de braşoveni care s-au trezit fără acoperiş deasupra capului, vineri, după ce blocul în care locuiau riscă să se prăbuşească, deoarece fundaţia a rămas în aer, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Autorităţile fac o expertiză pentru a vedea care este soluţia de consilidare a imobilului.

Blocul a fost construit în 1981 şi se află în cartierul Răcădău, unul dintre cele mai scumpe din Braşov, din punct de vedere imobiliar. Construcţia este poziţionată pe un teren în pantă, iar atât imobilul, cât şi terenul reprezintă o proprietate privată.

Autorităţile vor face o expertiză completă pentru a vedea dacă pot face investiţii în imobil sau dacă locatarii vor fi nevoiţi să plătească costurile de reconsolidare a acestuia.

”Experţii spun că poate să dureze între două-trei săptămâni şi şase luni, pe baza raportului de expertiză preliminară. Până nu se face un raport complet şi nu se dă o soluţie tehnică de consolidare nimeni nu poate să spună cât va dura“, a declarat Sorin Toarcea, purtătorul de cuvânt al Primăriei Braşov, pentru corespondentul MEDIAFAX.

Cei 21 de locatari din bloc, toţi adulţi, pot fi cazaţi în 20 de camare ale Căminului pentru Persoane Vârstice, dar mulţi dintre ei au ales să locuiescă la rude sau prieteni. Între timp, a fost emisă o autorizaţie de construire în regim de urgenţă pentru punerea în siguranţă a imobilului, o procedură de luare de măsuri imediate de protejare, inclusiv delimitarea zonei. De altfel, locatarii vor avea acces în bloc pentru a-şi lua unele lucruri după un program de acces, stabilit de autorităţi.

De asemenea, poliţiştii locali vor păzi în permanenţă blocul.

”Concluziile raportului preliminar al expertizei tehnice arată că acel bloc reprezintă un risc mare de prăbuşire şi recomandă evacuarea. Conform procedurilor, în această dimineaţă s-a reunit Comitetul Local pentru Situaţii de Urgenţă şi împreună cu subprefectul Braşovului am luat hotărârea de a dispune evacuarea clădirii. (...) Este vorba despre o proprietate privată, trebuie să vedem exact ce s-a întâmplat pe domeniul public, ce s-a întâmplat pe domeniul privat. Este un caz atipic, experţii analizează soluţii, o să contacteze şi reprezentanţii Universităţii de Construcţii din Bucureşti şi de comun acord cu specialiştii în domeniu o să găsim o soluţie“, a declarat Laszlo Barabas, viceprimarul Braşovului, pentru MEDIAFAX.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici