Blocaj la alegerea noului preşedinte CSM: Votul a fost amânat

Votul pentru desemnarea preşedintelui CSM pentru anul 2020 a fost amânat, marţi, după cele două blocaje create la votul pentru Nicoleta Ţînţ, au precizat, pentru MEDIAFAX, surse din Consiliu. Decizia a fost luată pentru a avea loc, în următoarele zile, discuţii cu privire la alegeri.

Urmărește
2456 afișări
Imaginea articolului Blocaj la alegerea noului preşedinte CSM: Votul a fost amânat

Noua conducere CSM. Nicoleta Ţînţ şi Tatiana Toader, propunerile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte

UPDATE ora 15.11 Votul pentru desemnarea şefului CSM, amânat pentru a fi evitat al treilea blocaj în cazul lui Ţînţ

Surse din cadrul CSM au precizat, pentru MEDIAFAX, că votul pentru desemnarea preşedintelui CSM a fost amânat. Decizia a fost luată pentru că s-ar fi creat un al treilea blocaj în cazul votului pentru Nicoleta Ţînţ pentru funcţia de preşedinte al forului.

În două situaţii, votul pentru Ţînţ a fost anulat, după ce au fost înregistrate 9 voturi „pentru”, 9 „împotrivă” şi unul nul.

Astfel, membrii CSM au decis să discute în următoarele zile pe marginea acestei chestiuni.

CSM ar fi trebuit să stabilească, marţi, cine va conduce Consiliul în 2020.

UPDATE ora 13:38 Al doilea blocaj în cazul votului pentru funcţia de preşedinte CSM. Votul pentru Ţînţ va fi reluat

Nici pentru a doua oară, marţi, plenul CSM nu a reuşit să o desemneze pe Nicoleta Ţînţ în funcţia de preşedinte CSM, deoarece au fost înregistrate 9 voturi „pentru”, 9 voturi „împotrivă” şi unul nul.

Votul va fi reluat pentru a treia oară, din cauza blocajului creat.

Pe de altă parte, propunerea procurorilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, Tatiana Toader, a fost votată pentru această poziţie în cadrul Consiliului.

UPDATE ora 12:45 Votul pentru conducerea CSM, reluat. Judecătoarea Nicoleta Ţînţ a obţinut paritate de voturi

Plenul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) va relua votul pentru funcţia de preşedinte al CSM, după ce judecătoarea Nicoleta Ţînţ a obţinut paritate de voturi, au precizat pentru MEDIAFAX surse din cadrul instituţiei.

Potrivit sursei menţionate, Ţînţ a obţinut nouă voturi pentru şi alte nouă voturi împotriva preluării mandatului la conducerea CSM.

Aceleaşi surse susţin că Secţia pentru judecători nu îşi va schimba propunerea pentru conducerea Consiliului, motiv pentru care magistraţii din CSM vor relua votul în cazul lui Ţînţ.

Propunerea procurorilor pentru funcţia de vicepreşedinte al CSM, Tatiana Toader, a fost votată pentru această poziţie în cadrul Consiliului.

UPDATE ora 11.30 Nicoleta Ţînţ şi Tatiana Toader, propunerile pentru funcţiile de conducere în CSM

Plenul CSM urmează să aprobe, marţi, candidaturile pentru funcţiile de preşedinte şi vicepreşedinte al forului. Astfel, din partea Secţiei pentru judecători candidează Nicoleta Ţînţ (ca preşedinte), iar din partea Secţiei pentru procurori candidează Tatiana Toader (vicepreşedinte).

Nicoleta Ţînţ (născută în anul 1974) este din Braşov. Magistratul a fost preşedinte al Curţii de Apel Braşov şi vicepreşedinte delegat al Curţii de Apel de acolo. De altfel, a activat, încă din anul 1997, ca judecător la instanţele din acel oraş.

Tatiana Toader provine de la Parchetul Judecătoriei Sectorului 2, unde a fost prim-procuror. În 2015, procurorul s-a evidenţiat prin rezultate deosebite obţinute pe parcursul acelui an, potrivit unui document publicat pe site-ul parchetului.

UPDATE ora 10.00 Cătălin Predoiu, aşteptări de la noua conducere CSM: Să privim altfel obiectivele MCV

Cătălin Predoiu a declarat, la sediul CSM, că aşteaptă ca noua conducere a forului să „privească” altfel obiectivele din raportul MCV, care include critici la adresa actualului Consiliu. Ministrul spune că, dacă sunt avute în vedere observaţiile, raportul MCV va fi mai indulgent anul viitor.

„Nu este prima dată. Şi în urmă cu 10 ani - 11 au fost poziţii critice. Apoi CSM şi-a revenit. Acum iată, am avut un raport care a marcat critici. Aştept de la noua conducere şi de la toţi membrii să privim altfel obiectivele MCV şi să luăm în serios ce este de rezolvat, problemele care ţin de resursele umane, de specializare, de integritate, de transparenţă. Toate trebuioe luate în calcul. Dacă realizăm aceste obiective în anul care vine, fără îndoială, raportul va suna altfel la anul”, a declarat Cătălin Predoiu, la sediul CSM.

Ministrul Justiţiei participă la plenul CSM, unde se va desemna noua conducere.

În raportul MCV de anul acesta au fost incluse şi o serie de critici la adresa membrilor CSM, mai ales în privinţa deciziilor pe care forul le-a adopta.

UPDATE ora 09.40 Licu: Avem mulţi colegi care se mulţumesc cu puţin. O demotivare, cu toate atacurile, a avut loc

„Domnnul ministru (Cătălin Predoiu, n.r.) a trimis două adrese. Ultima, cea sosită ieri prin care îndeamnă procurorii să se înscrie în aceste proceduri declanşate (de selecţie în funcţii de conducere, n.r.), lucru pe care l-am făcut şi eu. Prima era un indemn pentru a fi mai proactivi în lupta împotriva criminalităţii de toate felurile. Un asemenea demers este binevenit. (...) Din păcate, avem mulţi colegi care se mulţumesc cu ce primesc şi nu se implică foarte mult în soluţionarea unor cauze şi lucrul acesta se vede”, a declarat Bogdan Licu, la sediul CSM.

Potrivit şefului Ministerului Public, asemenea atacuri lansate la adresa procurorilor nu au mai avut loc în România, de aceea unii sunt demotivaţi să lucreze în dosare.

„O demotivare a procurorilor, cu toate atacurile intense asupra noastră, cu siguranţă a avut loc şi trebuie să recunoaştem acest lucru. Ce s-a întâmplat în ultimii ani, este cu totul ieşit din comun. Nu a mai fost niciodată, in istoria recentă a României un atac atât de concertat şi susţinut asupra procurorilor. Depinde de fiecare procuror în parte cât este de călit în această luptă, ce experienţă are. Sunt şi colegi care s-au simţit demotivaţi să lucreze aşteptând ceva. Ce anume, nu ştiu ce să vă spun”, a mai spus Licu.


Consiliul Superior al Magistraturii îşi desemnează, la plenul de marţi, noua conducere pentru anul 2020, şedinţa fiind programată pentru ora 11.00. În aceeaşi zi va fi dezbătut şi raportul de activitate al CSM pentru 2019, la care a fost invitat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Potrivit ordinii de zi publicate pe site-ul Consiliului Superior al Magistraturii, marţi, în 10 decembrie, în plen se va desemna noua conducere a forului, pentru anul 2020.

În aceeaşi zi va fi dezbătut raportul de activitate al Consiliului pentru 2019. Şedinţa începe la ora 11.00 şi a fost invitat să participe şi preşedintele României, Klaus Iohannis.

Actuala conducere a Consiliului este formată din judecătorul Lia Savonea (preşedinte) şi procurorul Nicolae Solomon (vicepreşedinte).

Consiliul Superior al Magistraturii este condus de preşedinte, ajutat de un vicepreşedinte, aleşi de plen, în prezenţa a cel puţin 15 membri ai Consiliului Superior al Magistraturii, cu votul majorităţii membrilor prezenţi dintre cei 14 membri aleşi în adunările generale ale magistraţilor, care fac parte din secţii diferite, pentru un mandat de un an. Mandatul preşedintelui nu poate fi reînnoit. Durata mandatului membrilor Consiliului Superior al Magistraturii este de 6 ani.

Pe ordinea de zi a plenului, de la ora 14.30 se va lua în discuţie şi validarea rezultatelor concursului pentru numirea procurorului şef al Secţiei pentru investigarea infracţiunilor din justiţie şi numirea candidatului admis în funcţia de procuror şef al Secţiei, respectiv Adina Florea. Ţinând cont că procurorul Adina Florea a făcut o cerere de retragere din funcţie, se va lua act de acest fapt.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici