Cotoşman a precizat că până sâmbătă, la ora 18.00, niciuna din cele din 143 de staţii de măsurare a calităţii aerului de pe teritoriul României, nu au înregistrat date de natură să alerteze autorităţile cu privire la o eventuală poluare a aerului.
Totodată, Cotoşman a arătat că valorile de emisie poluantă au fost în ultima perioadă chiar mai scăzute decât cele normale, anterioare poluării produsă de erupţia unui vulcan din Islanda.
„Nu s-au constatat depăşiri ale valorilor pulberilor din atmosferă. Nu există niciun fel de pericol pentru populaţia României. În această noapte (sâmbătă-n.r.), începând cu ora 21.00 şi până mâine la ora 9.00 norul va tranzita România”, a spus Mircea Cotoşman.
Ploile nu vor afecta solul
La rândul său, Ion Sandu, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie, a precizat că eventualele ploi care ar putea să cadă în perioada tranzitării României de norul de cenuşă nu vor afecta solul, pentru că norul se află la o altitudine de peste 6.000 de metri, în timp ce toţi norii potenţiali de ploaie se află sub această înălţime, astfel că stropii de ploaie nu vor trece prin norul de cenuşă şi să aducă la sol materie.
Sâmbătă, Administraţia Naţională de Meteorologie a anunţat că norul de cenuşă vulcanică se va extinde asupra Europei până sâmbătă, la ora 21.00, incluzând teritoriul României, dar ţara nu va fi afectată de cenuşă la nivelul solului.