Video Blocul din Sectorul 5 al Capitalei care a luat foc nu avea autorizaţie ISU/ Primăria anunţă deschiderea unui dosar penal/ Locatar: Blocul nu are autorizaţie de construcţie

Blocul din Sectorul 5, care a luat foc, nu avea autorizaţie ISU la incendiu, au declarat surse apropiate anchetei, şi, având în vedere că era prevăzut doar cu o ieşire, e posibil să nu deţină nici autorizaţie de construcţie. Primarul Sectorului 5 nu a putut fi contactat pentru un punct de vedere. Primăria Sectorului 5 anunţă, sâmbătă, că toate aspectele juridice care ţin de situaţia locativă a blocului care a ars face obiectul unui dosar penal, iar locuitorii clădirii au fost cazaţi în incinta căminului Liceului „Dumitru Moţoc”.

Urmărește
9519 afișări

La ora transmiterii ştirii, cele 54 de familii ale blocului din Sectorul 5 al Capitalei care a fost cuprins de flăcări în noaptea de vineri spre sâmbătă aşteaptă să reintre în locuinţe.

Deocamdată nu este posibil datorită faptului că la faţa locului urmează să ajungă o echipă din cadrul Inspectoratului de Stat în Construcţii care să evalueze situaţia şi să dea garanţii că nu există niciun pericol pentru populaţie.

"De la pompieri, clădirea nu are aviz şi autorizaţie la incendiu", au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei.

Potrivit aceloraşi surse, clădirea tip vagon ridicată în anul 2013 şi care prevede 54 de apartamente prevede doar o ieşire şi prin urmare este puţin probabil să aibă autorizaţie de construcţie din partea Serviciului Urbanism din cadrul Primăriei Sector 5: "Nu are cum să aibă autorizaţie de construcţie pentru că cei de la urbanism nu dau voie să faci un vagon de bloc cu o singură ieşire. Este exclus", au declarat surse apropiate anchetei pentru MEDIAFAX.

Reprezentanţii Inspectoratului pentru Stat în Construcţii (ISC) nu ştiu dacă blocul are sau nu autorizaţie de construcţie.

"Nu am încă informaţii dacă are autorizaţie de construcţie, vom face verificări, colegii mei sunt acolo cu un expert, principalul fapt este să vedem ce măsuri ia expertul după ce se stinge focul. După ce colegii mei fac verificarea, o să ştiu şi eu mai mult. Dacă are sau nu are autorizaţie, încă nu am informaţii de la colegii mei, sunt pe teren acolo. Deocamdată oamenii stau şi nu pot intra pentru că am înţeles că mai sunt focare nestinse. Principala noastră problemă este acum să avem o concluzie a expertului. În funcţie de concluzia expertului, o să dăm eventuale măsuri şi apoi vedem dacă au sau nu autorizaţie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Octavian Brener, purtător de cuvânt al Inspectoratului pentru Stat în Construcţii (ISC).

Până la ora transmiterii ştirii, primarul Sectorului 5, Daniel Florea, şi nici reprezentanţii primăriei nu au putut fi contactat pentru un punct de vedere.

Un incendiu a izbucnit, sâmbătă dimineaţă, la o locuinţă care s-a extins la un bloc învecinat de pe strada Iordache Năstase, din sectorul 5 al Capitalei. Flăcările au cuprins podul casei şi mansarda blocului în mare proporţie şi s-au propagat către etajele inferioare. Blocul are dimensiune aproximativă de 20x50 metri. La faţa locului au intervenit 13 autospeciale de stingere, patru autoscări şi trei echipaje SMURD.

Primăria Sectorului 5 anunţă că a fost deschis dosar penal în cazul blocului care a luat foc

Primarul Daniel Florea a convocat Comitetul pentru Situaţii de Urgenţă al Sectorului 5 şi a decis relocarea tuturor persoanelor afectate de incendiul din blocul de pe strada Iordache Năstase nr. 14, cazarea acestora în incinta căminului Liceului „Dumitru Moţoc”, aflat în administrarea Autorităţii Locale Sector 5, asigurarea a trei mese/zi, la cantina Colegiului „Viilor”, aflat în administrarea Autorităţii Locale Sector 5, asigurarea, de către S.A. Economat S.R.L, societate deţinută de Autoritatea Locală Sector 5, a produselor alimentare şi de igienă de strictă necesitate, asigurarea de urgenţă de către Autoritatea Locală Sector 5 a hainelor, produselor de încălţăminte şi a altor obiecte de strictă necesitate pentru toate persoanele afectate, dar şi punerea la dispoziţie de către Autoritatea Locală Sector 5 a uniformelor şcolare şi a rechizitelor pentru toţi copiii din familiile afectate, pentru ca activitatea şcolară a acestora să nu fie afectată.

Totodată, primăria va asigura un ajutor de urgenţă în cuantum de 3.000 de lei/membru de familie şi va acorda, pentru familiile afectate, ajutoare la plata chiriei pentru o perioadă de până la 3 ani.

"Clarificarea aspectelor juridice privind situaţia locativă face obiectul unui dosar penal, iar Administraţia Locală a Sectorului 5 a făcut şi face toate demersurile, în limita competenţelor ce îi revin, pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi", se arată într-un comunicat de presă al Primăriei SEctor 5, remis sâmbătă MEDIAFAX.

Blocul din Sectorul 5, care a luat foc, nu avea autorizaţie ISU la incendiu, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei, şi, având în vedere că era prevăzut doar cu o ieşire, e posibil să nu deţină nici autorizaţie de construcţie.

ISU Bucureşti-Ilfov: Dezvoltatorul blocului din Sectorul 5 care a ars nu a cerut niciun aviz

 În evidenţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov nu a fost identificată vreo solicitare din partea proprietarului/beneficiarului blocului din Sectorul 5 care a ars pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu, anunţă reprezentanţii ISU.

La ora transmiterii ştirii, este permis accesul locatarilor în bloc, în prezenţa poliţiştilor şi pompierilor, pentru evaluarea pagubelor.

Primăria Sectorului 5 a anunţat, sâmbătă, că toate aspectele juridice care ţin de situaţia locativă a blocului care a ars face obiectul unui dosar penal, iar locuitorii clădirii au fost cazaţi în incinta căminului Liceului „Dumitru Moţoc”.

Blocul din Sectorul 5, care a luat foc, nu avea autorizaţie ISU la incendiu, au declarat pentru MEDIAFAX surse apropiate anchetei, şi, având în vedere că era prevăzut doar cu o ieşire, e posibil să nu deţină nici autorizaţie de construcţie.

Locatar: Blocul n-avea autorizaţie de construcţie. Un apartament de 2 camere este evaluat la 45.000 euro

Locatarii blocului care a ars în Sectorul 5 al Capitalei susţin că dezvoltatorul nu le-a făcut acte de proprietate pentru că nu obţinuse încă o autorizaţie de construcţie, astfel că toată lumea din clădire a încheiat antecontracte sau promisiuni bilaterale de vânzare-cumpărare.

"Stăteam în casă, mă pregăteam să mă bag la somn. Venisem puţin mai devreme de la serviciu şi am ieşit afară, am văzut că ardea şandramaua aceea de jos, curtea de lângă, ardea de ceva timp, se făcuse deja jar. În momentul acela, am închis geamurile, am sunat la pompieri şi, când au venit, deja urcase flacăra până în acoperiş. A intrat flacăra şi de acolo s-a tot întins. Până au reuşit ei să-şi întindă furtunurile, deja luase foc tot. Deja ieşiseră toţi locatarii din bloc, ce să mai evacueze. Nu erau acte făcute pe bloc, erau făcute doar antecontracte sau ceva promisiuni bilaterale. Abia am reuşit cu chiu cu vai să ne facem mutaţie, să ne facem buletine şi oricum au fost nişte intervenţii destul de complicate. Proprietarul a zis că va face (actele -n.r.) şi că e în curs de rezolvare", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian Dumitrescu, locatar al blocului care a luat foc.

Un apartament de două camere în blocul respectiv a fost estimat de dezvoltator la aproximativ 45.000 de euro, iar oamenii au plătit un avans, iar apoi rate.

Ei spun însă că nu li s-au dat şi acte de proprietate pe locuinţe, deşi sunt mutaţi unii din 2013, 2014 şi 2015, asta pentru că nu există autorizaţie de construcţie.

"Contractul pentru gaze e individual. Pentru apă plăteam la Apa Nova. Aveam apometre, numai că nu aveam fiecare contract individual. Era la client contractul, dar se calcula cam câţi metri am consumat fiecare. Nu s-a implicat nimeni, nu au făcut, au grăbit lucrurile, noi neavând unde să stăm, ni s-a promis, am făcut nişte contracte de promisiune bilaterală după care trebuia să reînnoim contractele. El promitea că ne vinde, noi promiteam că o să cumpărăm. Am dat un avans şi pe urmă nişte rate aferente, fiecare cum s-a stabilit. Apartamentul de două camere, cum era al meu, era evaluat la 45.000 de euro. Am dat 10.000 avans şi 200 de euro rată pe lună. Am făcut la notar, în 3 exemplare. Toată lumea din bloc stătea aşa, pe baza unei promisiuni bilaterale. Păi dacă nu avea autorizaţie de construcţie, pe ce putea să facă? Eu stau de 3 ani, din 2015. Exact după ce m-am mutat au apărut problemele. Nu aveam unde să stau, nu aveam ce să fac", a declarat un alt locatar.

"A luat foc blocul. De la casă şi s-a extins. Mai mult de atâta nu putem să ştim exact. Am vorbit cu cei de la primărie, pentru moment aşteptăm, ce să facem. Mă mutasem aici din 2014", a mai spus o femeie.

În evidenţele Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Bucureşti-Ilfov nu a fost identificată vreo solicitare din partea proprietarului/beneficiarului blocului din Sectorul 5 care a ars pentru obţinerea avizului de securitate la incendiu, anunţă reprezentanţii ISU. La ora transmiterii ştirii, este permis accesul locatarilor în bloc, în prezenţa poliţiştilor şi pompierilor, pentru evaluarea pagubelor.

Primăria Sectorului 5 a anunţat, sâmbătă, că toate aspectele juridice care ţin de situaţia locativă a blocului care a ars face obiectul unui dosar penal, iar locuitorii clădirii au fost cazaţi în incinta căminului Liceului „Dumitru Moţoc”.

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici