Blocurile cu risc seismic pot fi reabilitate termic după ce sunt consolidate

Blocurile de locuinţe care au probleme de risc seismic nu pot intra în programul de reabilitare termică decât după ce sunt consolidate, a declarat, miercuri, primarul Sucevei, Ion Lungu, care a arătat că pentru acestea Primăria urmează să realizeze un alt program, ce presupune iniţial consolidarea.

Urmărește
659 afișări
Imaginea articolului Blocurile cu risc seismic pot fi reabilitate termic după ce sunt consolidate

Blocurile cu risc seismic pot fi reabilitate termic după ce sunt consolidate (Imagine: Mediafax Foto)

Lungu a spus, într-o conferinţă de presă, că pentru un număr de 31 de blocuri de locuinţe din municipiu au început deja procedurile privind aprobarea indicatorilor tehnico-economici, precizând că au mai fost transmise Primăriei documentaţii pentru alte 55 de blocuri.

El a arătat că primul pas pentru admiterea unui bloc în programul de reabilitare termică este efectuarea expertizei tehnice, urmând ca apoi să fie realizat auditul energetic şi proiectarea.

Primarul a spus că după realizarea acestor etape se pot stabili costurile reabilitării, subliniind că asociaţiile de proprietari urmează să-şi dea acordul doar pe "o valoare concretă" a lucrărilor.

Lungu a mai arătat că primele blocuri de locuinţe care au depus documentaţiile în vederea reabilitării termice sunt din zona centrală şi că în cazul în care în urma expertizei tehnice se constată că acestea au probleme de risc seismic vor trebui, mai întâi, să fie incluse într-un program de consolidare.

Primarul a apreciat că există posibilitatea ca unele blocuri de locuinţe construite în anii 1950-1960 să prezinte probleme la structură.

"Dintre blocurile vechi unele ar putea avea probleme de structură, iar pentru acestea vom încerca să găsim un alt program, pentru consolidare", a spus primarul Sucevei.

Ion Lungu a estimat că în următorii trei-patru ani ar putea fi reabilitate termic câteva zeci de mii de apartamente din municipiu.

Guvernul a decis, la începutul lunii martie, prin ordonanţă de urgenţă, că suma acoperită de la bugetul de stat pentru reabilitarea termică a locuinţei va creşte la 50% din valoarea proiectului, restul fondurilor fiind asigurate de autorităţile locale, în proporţie de 30%, şi de asociaţiile de proprietari, cu 20%.

Cota de 20% care revine proprietarilor poate fi suportată de către primării, în baza unei decizii a consiliului local, care va stabili şi metoda de recuperare.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici