Materialul nuclear a fost transportat, în noaptea de duminică spre luni, la Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", traseul parcurs de transporturi fiind verificat de specialiştii pirotehnişti, însoţiţi de câini, ai Brigăzii Speciale de Intervenţie a Jandarmeriei Române.
Materialul a fost repatriat în Rusia cu un transport aerian, în vederea stocării în două depozite de combustibil nuclear securizate, se arată într-un comunicat al NNSA.
Astfel, România a devenit prima ţară din care este evacuat uraniul puternic îmbogăţit, după ce preşedintele SUA, Barack Obama, şi-a exprimat angajamentul de a securiza în patru ani materialul nuclear de risc din întreaga lume.
"Cu aceste transporturi, întregul stoc de uraniu puternic îmbogăţit a fost evacuat din Romania. (…) Aceste transporturi nu reprezintă doar eliminarea uraniului puternic îmbogăţit din România ci, prin folosirea cu succes a transportului aerian pentru repatrierea combustibilului nuclear uzat în Rusia, oferă noi modalităţi de accelerare a evacuării combustibililor uzaţi", a declarat directorul NNSA, Thomas D’Agostino.
Transporturile au fost efectuate în cadrul Iniţiativei de Reducere a Ameninţării Globale (GTRI) a NNSA, care a asigurat de asemenea repatrierea uraniului puternic îmbogăţit de origine americană în SUA, în 2008.
În vederea repatrierii materialului nuclear, NNSA a colaborat cu România, Rusia şi Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică.
In cazul unuia dintre transporturi, o cantitate de 23,7 kilograme de HEU uzat de la un reactor de cercetare de la Măgurele a fost transportată la un depozit securizat din apropierea localităţii ruse Celiabinsk, iar alte 30 kilograme de HEU de la un reactor din Piteşti au fost transportate în apropierea localităţii Dimitrovgrad.
Odată cu finalizarea acestor transporturi, România devine a paisprezecea ţară din care a fost evacuat uraniul puternic îmbogăţit. Printre ţările care au repatriat anterior în întregime stocurile de HEU se numără: Brazilia, Bulgaria, Columbia, Danemarca, Grecia, Letonia, Filipine, Portugalia, Slovenia, Coreea de Sud, Spania, Suedia si Tailanda.
Potrivit NNSA, acest lucru contribuie la reducerea definitivă a ameninţării teroriste, pentru ca elimina din zonele civile materialul ce poate fi folosit pentru fabricarea bombelor.
De asemenea, cantitatea de uraniu puternic îmbogăţit evacuată din România este suficientă pentru fabricarea a cel puţin două bombe nucleare.
Operaţiunea de evacuare a combustibilului nuclear uzat a costat 11,5 milioane de dolari, fonduri susţinute din bugetul Statelor Unite ale Americii.
"O parte din bani au fost utilizaţi pentru a face anumite modificări la reactorul de cercetare de la Măgurele şi pentru salariul angajaţilor de la facilităţile din Măgurele şi Piteşti. Experţii de la Măgurele şi Piteşti sunt printre cei mai buni din lume", a declarat, marţi, într-o conferinţă de presă, Andrew Bieniawski, asistent adjunct Iniţiativa de Reducere a Ameninţării Globale DOE/NNSA.
El a menţionat că facilităţile unde a fost transferat uraniul sunt 100% sigure, combustibilul urmând să fie procesat astfel încât că nu mai poată fi utilizat.
Oficialul american a precizat că operaţiuni similare se vor realiza în alte 12-15 ţari din întreaga lume, fără să le nominalizeze din motive de securitate.
Preşedintele Comisiei Naţionale pentru Controlul Activităţilor Nucleare din România, Vajda Barbola, a declarat că România a importat combustibilul evacuat marţi în Rusia pentru unele cercetări, dar nu a fost utilizat niciodată.
"Intenţia a fost reducerea procentului de uraniu din combustibil, dar s-a renunţat la idee şi combustibilul nu a fost folosit. În locul acestui combustibil am primit de la Federaţia Rusă un alt combustibil uşor îmbogăţit pe care îl putem utiliza la Piteşti", a spus Vajda Barbola.
Ea a menţionat că organismul pe care îl conducere are în vedere un nou acord cu NNSA, privind îmbunătăţirea siguranţei materialelor speciale nucleare şi a surselor radioactive.
"Este un proiect, în care SUA ne va susţine financiar şi tehnic pentru a îmbunătăţi protecţia fizică a acestor materiale", a adăugat oficialul român.