BNS: Asumarea răspunderii Guvernului pe legea salarizării în educaţie, încă un pas spre totalitarism

Blocul Naţional Sindical (BNS) consideră că Guvernul a mai făcut un pas spre totalitarism, prin asumarea răspunderii pe proiectul de Lege privind salarizarea personalului din învăţământ, încălcând principiul separaţiei puterilor în stat şi cere preşedintelui Băsescu să nu promulge legea.

Urmărește
9 afișări

"Guvernul României, sub conducerea vremelnică a premierului Boc, a săvârşit luni un act anti-constituţional şi anti-democratic extrem de grav, care înapoiază România cu cel puţin 20 de ani şi condamnă cadrele didactice să ia calea instanţelor internaţionale pentru a-şi găsi dreptatea. Nu este prima dată când Guvernul condus de Emil Boc are derapaje de factură totalitară însă de această dată pumnul în gura justiţiei a fost pus oficial, prin angajarea răspunderii în faţa Parlamentului", subliniază conducerea BNS într-un comunicat de miercuri.

Proiectul de Lege privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ "calcă în picioare" principiul separaţiei puterilor în stat şi dovedeşte negru pe alb că Guvernul de la Bucureşti are ca scop subjugarea totală a puterii judecătoreşti.

"Nu avem nicio îndoială că proiectul de lege va trece de Parlament - o instituţie cu rol decorativ în această democraţie de carton - şi nu avem nici un dubiu că onor Curtea Constituţională - o instituţie politizată - va nega încă o dată evidenţa şi va declara că această lege respectă întocmai prevederile constituţionale", se arată în comunicat.

Din aceste motive, BNS îi solicită deja preşedintelui României, garantul respectării Constituţiei, să refuze promulgarea legii şi să îi amintească astfel şefului Guvernului că o democraţie constituţională se bazează pe principiul separaţiei şi echilibrului puterilor în stat.

Proiectul de lege pe care premierul Boc şi-a angajat răspunderea împiedică aplicarea unor hotărâri definitive date de instanţele de judecată, iar acest lucru este egal cu imixtiunea crasă a puterii executive în activitatea puterii judecătoreşti. Nicio altă ţară europeană nu şi-a permis să se joace cu democraţia aşa cum o face România în acest moment, oricât de grav ar fi fost afectată de criza economică.

BNS înţelege dificultăţile economice şi nevoia reajustării cheltuielilor în sectorul bugetar însă un Guvern cu oameni inteligenţi ar fi găsit soluţii curate, acceptabile, în spiritul valorilor europene pe care ni le-am asumat în momentul aderării.

"Spre exemplu, un Guvern cu oameni inteligenţi s-ar fi putut îndrepta către Înalta Curte de Casaţie solicitând emiterea unei decizii orientative cu privire la modul în care se judecă speţele legate de majorările salariale datorate cadrelor didactice. Astfel s-ar fi evitat practicile judiciare neunitare invocate în expunerea de motive care însoţeşte proiectul şi, mai important, s-ar fi evitat naşterea acestui proiect de lege monstruos", potrivit sursei citate.

De asemenea, în opinia BNS, un Guvern cu oameni inteligenţi s-ar fi prezentat în faţa instanţelor de judecată şi ar fi pledat, în calitate de acuzat, pentru o eventuală eşalonare a drepturilor salariale câştigate de cadrele didactice. În schimb, Guvernul actual se comportă de parcă are ca obiectiv de performanţă asumarea lunară a răspunderii şi adoptarea unui număr cât mai mare de ordonanţe de urgenţă - eşalonarea plăţilor în perioada 2012-1014 va fi stabilită printr-o ordonanţă de urgenţă.

"Un Guvern cu oameni inteligenţi ar fi respectat instituţia dialogului social şi şi-ar fi angajat răspunderea doar după ce proiectul ar fi avut avizul CES", potrivit BNS.

Blocul Naţional Sindical consideră că acesta nu este un Guvern cu oameni inteligenţi.

Din acest motiv, având în spate totodată suficiente argumente şi sugestii, BNS face un apel către preşedintele României, Traian Băsescu, să nu promulge legea privind încadrarea şi salarizarea în anul 2011 a personalului didactic şi didactic auxiliar din învăţământ.

Până când legea va ajunge pe masa preşedintelui, BNS va pune la dispoziţia cadrelor didactice un set de proceduri pe care trebuie să le urmeze dacă doresc să dea Guvernul în judecată la Curtea Europeană a Drepturilor Omului.

Cadrele didactice care au hotărâri judecătoreşti definitive din partea instanţelor din România au toate şansele să câştige la CEDO. Chiar dacă sumele de recuperat nu sunt fabuloase, BNS îndeamnă cetăţenii să facă acest pas ca o formă de sancţiune împotriva abuzurilor săvârşite de Guvern.

"Nu este firesc ca o naţiune întreagă să accepte în tăcere şi supunere, de la un ciclu de alegeri la altul, toate trăznăile unui grup de conducători vremelnici. Votul din 2012 nu este singura modalitate prin care bătaia de joc poate fi sancţionată", a adăugat BNS.

Guvernul şi-a asumat răspunderea, luni, în două şedinţe consecutive de plen reunit ale celor două Camere ale Parlamentului, pe legea privind salarizarea în 2011 a personalului didactic şi pe legea privind Dialogul Social.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici