BNS: Populaţia să dea Guvernul în judecată pentru preţul la energie electrică

Blocul Naţional Sindical (BNS) recomandă populaţiei să dea Guvernul în judecată deoarece nu a respectat prevederile UE privind furnizarea de energie electrică ieftină în cuantum de 30 la sută din totalul consumului, a declarat, vineri, la Cluj, prim-vicepreşedintele BNS, Matei Brătianu.

Urmărește
5 afișări
Imaginea articolului BNS: Populaţia să dea Guvernul în judecată pentru preţul la energie electrică

BNS: Populaţia să dea Guvernul în judecată pentru preţul la energie electrică

“Vom duce formulare pentru acţiune în instanţă împotriva Guvernului României, către fiecare consumator casnic, prin care să se îndrepte împotriva Guvernului care l-a privat de drepturile lui de consumator şi de energie electrică ieftină în cuantum de 30%. Să ceară să-i fie respectat acest drept şi despăgubiri pentru perioada în care a plătit mai mult din vina statului român”, a declarat, într-o conferinţă de presă la Cluj-Napoca, prim-vicepreşedintele BNS, Matei Brătianu.

El susţine că un consum de energie electrică ieftină pentru consumatorii casnici şi transparenţa în furnizarea energiei sunt reglementate de Directiva Comisiei Europene nr. 54/ 2003 şi Ordinul nr. 408/ 2006 al ministrului Industriei.

Liderul BNS a acuzat statul român că nu şi-a îndeplinit obligaţiile faţă de consumatorii casnici şi cei vulnerabili, astfel încât fiecare dintre aceştia a plătit energie electrică mai scumpă cu 170 de euro în ultimii trei ani şi jumătate.

“După analizele federaţiilor Univers şi Energia Mileniului III, distribuitori şi transportatori de energie, rezultă că statul român nu-şi îndeplineşte obligaţiile faţă de consumatorii casnici de energie şi faţă de cei vulnerabili. Conform normelor europene, consumatorii casnici ar fi trebuit să fie definiţi de ANRE, care să spună că în categria consumatorilor vulnerabili intră categorii de populaţie cu veniturile respective”, a spus Brătianu.

Potrivit acestuia, consumatorii vulnerabili trebuie să beneficieze de subvenţii, iar conform normele europene 30 la sută din energia electrică, ce face parte din coşul de energie al consumatorului casnic, trebuie să fie energie ieftină, produsă în hidrocentrale, de Nuclearelectrica sau termocentralele care produc ieftin.

"La un consum mediu de 100-150 Kwh, la 103 euro/ Mwh, consumatorul casnic a plătit 4 euro în plus pe lună, ceea ce înseamnă 48 euro/ an. Începând cu 2004 şi până în primul semestru al acestuia an, rezultă 170 de euro în plus. Înmulţit cu 8 milioane de consumatori, rezultă 1,3 miliarde de euro, la care se adaugă 700 de milioane de euro de la IMM-uri. Ajungem la 2 miliarde de euro, care au intrat în buzunarele băieţilor deştepţi care au luat energia şi au vândut-o în acest fel”, a explicat liderul BNS.

El a acuzat Guvernul că pregăteşte plata diferenţiată a energiei electrice în funcţie de distanţa faţă de sursa de producere a energiei şi puterea ecnomică a unor zone, ceea ce va determina consumatorii din mediul rural să plătească energia mai scump.

"Cerem pentru consumatorul casnic un tarif unitar la nivelul ţării", a spus Brătianu.

BNS va angaja şi avocaţi pentru finalizarea demersului de acţiune în instanţă împotriva statului.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici