La 16 martie feroviarii s-au aflat pentru două ore în grevă de avertisment, după ce sindicatele nu s-au înţeles cu reprezentanţii companiilor feroviare în ceea ce priveşte noile contracte colective de muncă, şi au ameninţat cu greva generală pe termen nelimitat.
„Pot face grevă, e libertatea fiecărui cetăţean, dar obligaţia mea este să mă preocup de starea căii ferate şi a angajaţilor, astfel încât România să aibă o cale ferată competitivă pe piaţa europeană. Nu este şi preocuparea lor (a liderilor de sindicat, n.r.)”, a spus Boagiu după o conferinţă de presă.
Ea a arătat că în prezent datoriile şi penalizările de la CFR SA, CFR Călători şi CFR Marfă acoperă 1% din PIB.
„Există un plan de restructurare şi bugetele aprobate. Voinţa guvernului este de sprijini companiile, astfel încât datoriile să poată să fie acoperite atât prin majorare de capital, o schemă de ajutor de stat, cât şi acoperirea datoriilor la plata energiei”, a spus Boagiu.
Potrivit ministrului, declinul financiar al companiilor feroviare de stat a început în perioada 2007-2008, când acestea nu au avut bugetele aprobate şi au început să acumuleze datorii.
„Atunci ar fi trebuit să iasă în grevă şi ar fi trebuit să îşi ceară drepturile”, a apreciat Boagiu.
Contractele colective de muncă au expirat la 31 ianuarie.