- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (06.01.2015, 16:27)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
BOBOTEAZA: Mii de credincioşi, la bisericile din ţară pentru a lua apă sfinţită - FOTO
Boboteaza face parte din suita celor 12 sărbători creştine importante şi este menită să reamintească cele petrecute la apa Iordanului, înainte ca Iisus să păşească în viaţa publică, de aceea Biserica mai numeşte Boboteaza şi "Arătarea Domnului", "Dumnezeiasca Arătare" sau "Epifania", această din urmă denumire provenind din limba greacă şi înseamnând "arătare", "descoperire", "revelare". De fapt, Boboteaza înseamnă înnoirea omului creştin.
Urmărește
431 afișări
BOBOTEAZA: Mii de credincioşi, la bisericile din ţară pentru a lua apă sfinţită (Imagine: Adrian Boioglu/Mediafax Foto)
Credincioşii şi preoţii consideră că apa de la Bobotează are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului. Apa sfinţită la biserică în această zi şi luată de credincioşi nu se strică niciodată. Prin agheasmă se înţelege atât apa sfinţită, cât şi slujba pentru sfinţirea ei.
- Slujba de Bobotează la bisericile din ţară
Cluj: Circa 2.000 de persoane au stat la rând pentru 15.000 de sticle cu apă sfinţită de Bobotează
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: Biden permite Ucrainei să atace Rusia cu rachete americane cu rază lungă ATACMS
-
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace
-
Războiul din Ucraina, ziua 998. Rusia lansează un atac masiv cu rachete şi drone asupra Ucrainei / Marş al opoziţiei ruse organizat la Berlin / Biden dă undă verde Ucrainei de a folosi rachete ATACMS în interiorul Rusiei
-
Presa germană: FDP voia să iasă din coaliţie cu două luni înainte de căderea Guvernului
Slujba de Bobotează a fost oficiată, marţi, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de un sobor de preoţi condus de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, la finalul slujbei preoţii ieşind în faţa catedralei, unde au oficiat o slujbă specială de sfinţire a apei, la care au asistat aproximativ 2.000 de persoane.
După finalizarea slujbei de sfinţire a apei, credincioţii s-au aşezat la rând, în mod organizat şi supravegheaţi de jandarmi, pentru a primi sticle cu apă sfinţită.
Potrivit purtătorului de cuvânt al Mitropoliei Clujului, Bogdan Ivanov, pentru ziua de Bobotează au fost pregătite încă de luni seara 15.000 de sticle cu apă, care au fost duse în faţa catedralei şi au fost păzite de jandarmi în noaptea de luni spre marţi.
"După ce a fost sfinţită apa, toate sticlele au fost împărţite credincioşilor, au fost persoane care au luat mai multe sticle, dar a fost împărţită apă sfinţită şi persoanelor care nu au fost la slujbă, dar au venit apoi şi au cerut sticle cu apă", a declarat corespondentului MEDIAFAX Bogdan Ivanov.
La slujba religioasă de Bobotează de la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca au participat primarul Emil Boc, prefectul judeţului, Gheorghe Vuşcan, deputatul clujean Aurelia Cristea, dar şi şefi ai Armatei, Poliţiei şi Jandarmeriei.
Apa de Bobotează pentru schitul din staţiunea Straja, adusă de salvamontişti de la şapte izvoare
Apa pentru slujba de Bobotează de la schitul din staţiunea montană Straja, în Valea Jiului, a fost adusă, marţi, de către salvamontişti de la şapte izvoare din Masivul Vâlcan, iar aproape 200 de persoane au asistat la slujba oficiată de stareţul lăcaşului de cult situat la 1.500 de metri altitudine.
Un număr de 14 salvamontişti din Straja au plecat, marţi dimineaţă, după apă de la şapte izvoare situate la peste 1.700 de metri altitudine, în Masivul Vâlcan, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Salvamontiştii au avut de parcurs un traseu de peste trei ore şi jumătate până la izvoarele Straja, Baleia, Brăiţa, Sohodol, Mutu, Pârâul Crucii, Grivele, apoi s-au întors cu apa la schitul Straja, situat la 1.500 de metri altitudine.
"Izvoarele de unde am adus apa sunt situate la peste 1.700 de metri altitudine în munte, iar salvamontiştii s-au folosit de schiurile de tură. Drumul a fost anevoios din cauza ceţii, a frigului şi a vântului puternic care a viscolit zăpada de peste un metru. Apa a fost adusă de la fiecare izvor în bidoane de 50 de litri", a declarat iniţiatorul acţiunii, Emil Părău.
Potrivit acestuia, salvamontiştii au o tradiţie de 16 ani de a sprijini preoţii în organizarea serviciului religios de Bobotează, la Straja.
Apa adusă de către salvamontişti a fost sfinţită la schitul din Straja. O mare parte dintre turiştii aflaţi în staţiunea montană Straja - aproape 200 de persoane - au participat la ceremonia religioasă oficiată de stareţul de acolo, iar la final au luat apă sfinţită.
Peste o mie de credincioşi la slujba de Bobotează din Portul Drobeta Turnu Severin
Peste o mie de mehedinţeni au participat, marţi, la slujba de Bobotează din Portul Drobeta Turnu Severin, unde Episcopul Severinului şi Strehaiei a sfinţit apele Dunării şi Agheasma Mare, crucea din lemn aruncată în fluviu fiind recuperată de un angajat al Navigaţiei Fluviale, cu o barcă.
Slujba în Portul Drobeta Turnu Severin a început, marţi, în jurul orei 11.30, unde preoţii şi enoriaşii au ajuns după o procesiune de la şapte biserici din municipiu, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Cei mai mulţi credincioşi au venit în procesiune însoţiţi de Părintele Episcop Nicodim şi alţi preoţi, de la Catedrala Episcopală din Drobeta Turnu Severin, aflată la aproximativ un kilometru de portul de la Dunăre.
În port, Episcopul Severinului şi Strehaiei a sfinţit apele fluviului şi Agheasma Mare, după care a aruncat în Dunăre o cruce din lemn, împodobită cu busuioc şi flori.
Deşi tradiţia spune că mai mulţi tineri ar trebui să se arunce în apă, iar cel mai rapid la înot să o recupereze şi să o aducă la mal pentru a avea sănătate tot anul, crucea a fost recuperată, cu o barcă cu vâsle, de către un angajat al Navigaţiei Fluviale Române Drobeta Turnu Severin.
"Este a treia oară în ultimii şase ani. Pentru că nu a sărit nimeni, eu cu barca m-am dus şi am recuperat crucea spovedită de Preasfinţitul Nicodim. Semnifică o viaţă frumoasă, un An Nou fericit la toată lumea, să le meargă bine", a declarat Costel Anghelescu, angajat NFR Drobeta Turnu Severin, cel care a recuperat crucea din Dunăre.
După ce crucea a fost recuperată, angajaţii Episcopiei Severinului şi Strehaiei au început să împartă Agheasma Mare credincioşilor veniţi în Portul Drobeta Turnu Severin, din butoaiele a câte două sute de litri fiecare.
Episcopia Severinului şi Strehaiei a pregătit aproximativ două mii de litri de agheasmă pentru credincioşi.
Pentru a nu se crea aglomeraţie şi îmbulzeală, Jandarmeria a amenajat culoare cu garduri de o parte şi de alta a butoielor cu agheasmă, astfel că enoriaşii au intrat pe rând să-şi umple sticlele.
Mii de credincioşi au asistat, de pe faleza Cazinoului din Constanţa, la slujba de sfinţire a apei
Aproximativ 10.000 de persoane au asistat, marţi, pe faleza Cazonului din Constanţa, la slujba de sfinţire a apelor, oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, care a aruncat apoi, conform tradiţiei, trei cruci în apa mării, recuperate de tineri ce au sfidat temperaturile aproape de zero.
Credincioşii, atât constănţeni, cât şi mulţi veniţi din întreaga ţară, au mers marţi dimineaţă la Catedrala Arhiepiscopală "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”, din Constanţa, unde IPS Teodosie a oficiat Sfânta Liturghie pentru Botezul Domnului, transmite corespondentul MEDIAFAX.
După slujbă, în jurul orei 11.30, clerul şi credincioşii au pornit în procesiune spre faleza Cazinoului, unde a fost oficiată slujba de sfinţire a apelor.
Arhiepiscopul Tomisului a sfinţit apa din mai multe budane mari, din lemn, aflate într-un alai de 11 care, trase de boi, măgăruşi şi cai. După ceremonia de la malul mării, acest alai a plecat în procesiune pe străzile oraşului pentru a împărţi Agheasma Mare şi celor ce nu au reuşit să participe la slujba din Portul Tomis.
Conform tradiţiei, Înaltpreasfinţitul Teodosie a aruncat în apa mării trei cruci pentru recuperarea cărora au sărit, de pe mai multe şalupe, câteva zeci de tineri. Crucile aruncate în mare au fost recuperate de Erdal Abaz şi Alexandru Rusu, de 25 de ani, respectiv 26 de ani, ambii scafandri salvatori de la Sea Protect Goup, şi de Cosmin Adrian Prisacariu, un scafandru militar în vârstă de 23 de ani.
În faţa Cazinoului a fost formată, încă de luni seară, Crucea Sfântului Andrei, din cele 130.000 de pet-uri cu apă sfinţită, care au fost apoi împărţite de către jandarmi celor prezenţi. Tot acolo se afla şi o altă cruce, sculptată în gheaţă. La ceremonie au luat parte şi oficiali locali, între care şi primarul Radu Mazăre.
Festivităţile de la malul mării s-au desfăşurat fără incidente deosebite, miile de credincioşi prezenţi fiind vegheaţi de câteva sute de jandarmi şi poliţişti.
Galaţi: Crucea din lemn aruncată în Dunăre, recuperată de un tânăr pentru sora sa bolnavă
Aproximativ 1.500 de persoane au participat, pe faleza Dunării din Galaţi, la manifestările religioase prilejuite de Bobotează, care au culminat cu aruncarea crucii din lemn în apele reci ale fluviului, aceasta fiind recuperată de un tânăr care a spus că a făcut acest gest pentru sora sa bolnavă.
Slujba de Bobotează de pe faleza Dunării din Galaţi, la care au asistat peste 1.500 de persoane, a fost oficiată de IPS Casian, arhiepiscopul ”Dunării de Jos”, alături de un sobor de preoţi.
Ulterior, credincioşii au luat Agheasmă Mare din butoaie din lemn, împodobite cu cetină de brad şi panglici tricolore.
Unul dintre cele mai aşteptate momente a fost cel al aruncării crucii din lemn în apele Dunării. Astfel, conform tradiţiei, arhiepiscopul ”Dunării de Jos” a aruncat crucea din lemn în apele reci ale fluviului, aceasta fiind recuperată de unul dintre cei 11 gălăţeni care au avut curajul să sară în Dunăre. Este vorba despre un tânăr de 25 de ani, care lucrează în domeniul construcţiilor şi care a spus că s-a aflat la prima încercare de acest fel.
El a afirmat că a dorit să prindă crucea pentru sora sa care este bolnavă, fiind convins că această reuşită o va ajuta să se însănătoşească.
Şi la Brăila, peste 2.000 de persoane au participat, pe faleza Dunării, la slujba de Bobotează oficiată tot de IPS Casian.
La finalul slujbei, IPS Casian a aruncat o cruce din lemn în apele Dunării, iar, conform tradiţiei, mai mulţi tineri au sărit în fluviu pentru a o recupera. Tânărul care a reuşit să aducă crucea la mal are 34 de ani şi este stabilit de mai multă vreme la Braşov, acesta fiind binecuvântat de înaltul prelat care i-a oferit 500 de lei. De asemenea, tânărul a primit 500 de lei şi de la municipalitate.
"A fost foarte rece apa, însă am simţit după aceea, pe moment nu am simţit nimic. Când am apucat crucea, atunci s-a simţit. A fost prima oară, în anii trecuţi vărul meu a prins crucea aruncată de preoţi în apă, aşa că rămâne în familie, devine o tradiţie prinderea crucii. Cu ajutorul lui Dumnezeu va fi un an bun", a declarat Andrei Nechita.
Tânărul a adăugat că o parte din banii primiţi ca recompensă pentru că a recuperat crucea o va dona copiilor săraci.
Citește pe alephnews.ro: Oradea este noul oraș-vedetă al României. Ce a contribuit la dezvoltarea sa și cum a ajuns în „Cities of Tomorrow”
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Vaslui: Agheasmă în recipiente din sticlă de 750 mililitri, la biserica ctitorită de Ştefan cel Mare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Peste 10.000 de absolvenți de Medicină susțin astăzi Examenul de Rezidențiat. Ce specializări au cele mai multe posturi scoase la concurs
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Gabriela Lucuțar a postat un VIDEO cu Silviu Prigoană, după înmormântarea lui. S-a viralizat rapid!
CANCAN.RO
Prognoza Accuweather actualizată iarnă 2024/2025: Când ninge în București – în decembrie, ianuarie și februarie
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:15
NEWS ALERT Joe Biden permite Ucrainei să folosească rachetele americane cu rază lungă de acţiune în interiorul Rusiei / Unde ar putea lovi Ucraina / Le Figaro: Undă verde pentru Ucraina şi din partea Franţei şi Marii Britanii
-
ieri, 22:09
Emmanuel Macron spune că atacurile asupra Ucrainei arată că Putin nu vrea pace