Boc: Abrogarea caracterului licit permite confiscarea unei părţi din avere pentru infracţiuni majore

Abrogarea textului constituţional privind averea dobândită licit nu încalcă garanţia dreptului la proprietate privată, ci permite autorităţilor să recupereze de la o persoană condamnată pentru trafic de droguri sau crimă organizată acea parte din avere obţinută din infracţiuni, susţine premierul Boc

Urmărește
168 afișări
Imaginea articolului Boc: Abrogarea caracterului licit permite confiscarea unei părţi din avere pentru infracţiuni majore

Boc: Abrogarea caracterului licit permite confiscarea unei părţi din avere pentru infracţiuni majore (Imagine: Andrei Alex Moise/Mediafax Foto)

Proiectul de revizuire a Constituţiei transmis de preşedintele Traian Băsescu către Parlament propune eliminarea din actualul text constituţional a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit.

Prevederea a fost declarată drept neconstituţională de către Curtea Constituţională, cu argumentul că abrogarea acestui text privind averea dobândită licit suprimă garanţia dreptului de proprietate privată.

Prezent, joi, la o conferinţă pe tema noului Cod Civil, premierul Emil Boc a arătat că Parlamentul trebuie să pună în aplicare decizia CC în cazul proiectului de revizuire a Constituţiei, susţinând în acelaşi timp că abrogarea acestui text nu încalcă garanţia dreptului la proprietate, ci "nuanţează forţa prezumţiei absolute".

"Nu este vorba de o slăbire a garanţiei dreptului de proprietate, niciun cetăţean român, chiar şi după modificarea Constituţiei într-o formă apropiată de cea propusă, ţinând cont de decizia Curţii Constituţionale, nu trebuie să se teamă că averea lui va fi pusă vreodată la mezat şi confiscată de autorităţi. Noi discutăm aici ca, pentru o persoană condamnată pentru acte infracţionale, această prezumţie absolută să nu mai existe. Adică, ai o persoană condamnată pentru trafic de droguri sau crimă organizată, te duci în instanţă şi se confiscă partea care rezultă din ultima infracţiune săvârşită. Restul averii este bine-mersi, poate să şi-o păstreze, face câţiva ani de închisoare şi se întoarce acasă", a spus Boc.

Şeful Guvernului a explicat că, în această situaţie, persoana condamnată trebuie să dovedească faptul că averea a fost dobândită prin metode licite.

"Dacă vrem să fim în rândul lumii cu o lege care să ne permită să apărăm interesul public, atunci şi Constituţia trebuie revizuită periodic. Nu este un moft românesc, suntem singura ţară fără această prevedere în legislaţie", a adăugat Boc.

În urmă cu o săptămână, preşedintele a declarat că nu va renunţa la propunerea de eliminare din Constituţie a prevederii prin care averea se prezumă a fi dobândită licit, invocând o decizie "obligatorie pentru statele membre UE" a Consiliului JAI, pe care însă România nu a implementat-o.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici