„În mod incorect ministrul Justiţiei a declarat că nu se poate negocia cu magistraţii, acuzaţi de a se fi situat pe o poziţie de forţă, din moment ce mandatul său declarat la discuţii nu a fost de a negocia, ci de a informa premierul asupra doleanţelor magistraţilor. Prin urmare, nu s-a dorit decât a se marca public o falsă deschidere a Guvernului pentru negociere şi o dezinformare, atâta vreme cât au fost trecute sub tăcere propunerile avansate de magistraţi pentru a se debloca situaţia de criză”, precizează Asociaţia Magistraţilor din România (AMR), Uniunea Naţională a Judecătorilor din România (UNJR), Asociaţia Procurorilor din România (APR), Reţeaua Naţională a Adunărilor Generale ale Judecătorilor (RNAGJ), constituite în Forumul Asociaţiilor Profesionale pentru o Magistratură Europeană în România.
Potrivit magistraţilor, în condiţiile în care premierul are disponibilitatea de a discuta cu sindicatele, este de neînţeles „refuzul său constant” de a avea o întrevedere cu magistraţii şi „de a lăsa în afara preocupărilor sale chestiunile grave de funcţionare normală a sistemului judiciar„.
„Rămâne de analizat dacă puterea judecătorească mai există altfel decât formal şi dacă, consecinţa acestei atitudini, la care se adaugă şi aceea exprimată public de Preşedintele României, nu s-a restructurat cumva statul de drept prin suprimarea puterii judecătoreşti, aspect faţă de care ne exprimăm profunda noastră îngrijorare”, precizează organizaţiile.
Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a declarat, vineri, după întâlnirea cu reprezentanţii magistraţilor, că nu negociază sub presiune şi a făcut din nou apel pentru încetarea protestelor.
Predoiu a acuzat Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) că nu a dat un semnal pentru încetarea protestului magistraţilor.