Boc cere responsabilitate Guvernului pentru a nu-i lăsa pe cei de la Mechel să ajungă la disperare

Fostul premier Emil Boc cere responsabilitate Guvernului pentru a nu-i lăsa pe foştii angajaţi ai combinatului Mechel Câmpia Turzii "să ajungă în stare de disperare în fiecare zi", întrebând de ce Excutivul nu concepe o schemă de garanţii guvernamentale şi ajutor de stat pentru a atrage investitori.

Urmărește
148 afișări
Imaginea articolului Boc cere responsabilitate Guvernului pentru a nu-i lăsa pe cei de la Mechel să ajungă la disperare

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)

Emil Boc a declarat, miercuri, într-o conferinţă de presă că este "îngrijorat şi dezamăgit" de atitudinea Guvernului faţă de situaţia de la Mechel Câmpia Turzii.

"Deja s-a ajuns la disperare la Câmpia Turzii din cauza iresponsabilităţii şi lipsei de reacţie a guvernanţilor de la Bucureşti. Câmpia Turzii este un oraş important al ţării, iar privatizarea Mechel a făcut-o Guvernul României care are responsabilitate faţă de aceşti oameni, să nu îi mai lase să ajungă în pragul disperării. Soluţiile concrete sunt foarte simple. (...) De ce Guvernul Ponta nu concepe imediat o schemă de garanţii guvernamentale şi ajutor de stat capabile să atragă imediat investitori care să ofere locuri de muncă oamenilor din Câmpia Turzii? Pentru asta este nevoie de o decizie a primului ministru, de un grup de lucru la Ministerul Finanţelor şi de colaborare cu Ministerul Economiei şi IMM-urilor, pentru atragerea unor investitori care vor veni imediat şi vor vedea că din partea Guvernului există un semn că îl interesează situaţia de la Câmpia Turzii. Cer responsabilitate Guvernului pentru a nu-i mai lăsa pe aceşti oameni să ajungă în stare de disperare în fiecare zi, pentru că nu are cine să intervină", a spus Boc.

Potrivit acestuia, soluţia în cazul Mechel nu este nici la prefect, nici la Primăria din Câmpia Turzii, ci la Guvern, care trebuie să vină şi să intervină.

Boc a explicat că o soluţie similară a fost aplicată în perioada când a condus Guvernul şi când compania Nokia a decis să închidă fabrica din comuna Jucu.

"Amintiţi-vă cum am procedat în cazul Nokia. Am constituit un grup de lucru care în cinci zile a venit cu o schemă de ajutor de stat şi garanţii guvernamentale pentru a atrage noi investitori pe locaţia rămasă liberă. Sunt bani în bugetul de stat şi pentru scheme de ajutor de stat şi pentru garanţii guvernamentale, după cum există cadru european legal, pentru a putea sprijini. Credeţi că dacă nu insistam pe astfel de soluţii, găseam atât de repede oportunitate la Nokia, cu DeLonghi şi Bosch?", a spus Emil Boc.

Foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au reluat, luni, protestele în faţa combinatului, pentru a patra săptămână, nemulţumiţi că nu au primit integral salariile compensatorii. Tot luni, un fost angajat al Mechel Câmpia Turzii a intrat în greva foamei în faţa combinatului, cerând autorităţilor să găsească soluţii pentru crearea de locuri de muncă şi rezolvarea plăţii în totalitate a salariilor compensatorii pentru foştii lui colegi.

În ultima lună, sute de angajaţi de la Mechel Câmpia Turzii au protestat faţă de neplata salariilor compensatorii. Conducerea Mechel Câmpia Turzii a propus plata eşalonată pe trei luni a salariilor compensatorii şi ca foştii angajaţi să taie utilaje casate pentru a le vinde la fier vechi pentru banii aferenţi acelor plăţi, dar angajaţii disponibilizaţi au fost nemulţumiţi de această soluţie.

La jumătatea săptămânii trecute, foştii angajaţi ai Mechel Câmpia Turzii au primit circa un sfert din salariile compensatorii, ceea ce înseamnă câte 900 de lei, dar au anunţat că vor continua protestele până la încasarea întregii sume.

Premierul Victor Ponta declara, în urmă cu o săptămână, că înţelege nemulţumirea, suferinţa şi nedreptatea care li se face celor de la Câmpia Turzii sau altora, precizând însă că, în acest moment, pe legislaţia actuală, Guvernul nu are dreptul să intervină, fiind vorba despre o societate privată sută la sută.

Ponta a cerut ministerelor Economiei şi Justiţiei să găsească soluţii juridice care să preîntâmpine situaţii precum cea de la Mechel, el arătând că trebuie să existe o responsabilitate chiar penală pentru şefii societăţilor private care nu-şi respectă obligaţiile.

Începând din iunie 2012, la Mechel Câmpia Turzii au fost disponibilizate colectiv, în mai multe etape, aproximativ 1.700 de persoane, astfel că au mai rămas în jur de 300 de angajaţi la secţia de Trăgătorie.

Grupul rus Mechel a vândut recent, pentru preţul simbolic de 230 de lei (52 euro), combinatele metalurgice pe care le deţinea în România, puternic îndatorate, către firma Invest Nikarom din Bucureşti, controlată de două persoane cu cetăţenie rusă.

Tranzacţia a vizat compania Mechel East Europe Metallurgical Division SRL şi combinatele Ductil Steel Buzău, Ductil Steel Oţelu Roşu, Mechel Câmpia Turzii, Mechel Târgovişte şi Laminorul Brăila

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici