Prima pagină » Social » Medicii de familie au semnat un protocol cu MS (Video)

Medicii de familie au semnat un protocol cu MS (Video)

Activitatea va continua normal în cabinetele medicilor de familie, după ce aceştia au semnat, marţi, un protocol cu Ministerul Sănătăţii, astfel, că vor fi prescrise medicamente compensate şi gratuite şi, respectiv, vor fi eliberate bilete de trimitere către specialişti şi spitale.
Medicii de familie au semnat un protocol cu MS (Video)
31 mart. 2009, 15:55, Social

Medicul de familie va transmite, lunar, caselor de asigurări de sănătate, în primele zile lucrătoare ale lunii următoare, prin reprezentantul legal, întreaga activitate efectiv realizată care se verifică de către casele de asigurări de sănătate în vederea decontării şi se valideasză conform prevederilor contractului cadru şi ale  prezentelor norme. Eventualele erori de validare se regularizează, trimestrial, la nivelul caselor de asigurări de sănătate.

Acelaşi protocol mai prevede că reprezentanţii medicilor de familie, înţelegând condiţionalităţile FMI pentru acordarea împrumutului, acceptă prescrierea medicamentelor pe denumirea comună internaţională ( DCI), deşi ei ar fi vrut să scrie pe reţetă numele medicamentului aşa cum se găseşte în farmacie.

Prevederile convenite mai sus se vor găsi în varianta finală a Normelor metodologice ale Contractului Cadru de furnizare de servicii medicale pe anul 2009 publicată în Monitorul Oficial.

"Astăzi (marţi -n.r.) am pus bazele unui parteneriat stabil cu medicii de familie. Mai mult, medicii pot efectua permananţă şi vor fi plătiţi pentru asta. Vom colabora cu MIA pentru a identifica locul unde există centre de parmanenţă sau unde ar putea funcţiona şi modul în care autorităţile locale vor suţine aceste centre de permanenţă. Modul în care va fi realizată permanenţa va face obiectul altei legi", a declarat ministrul Sănătăţii.

Potrivit demnitarului, realizarea acestor centre este necesară pentru a evita supraaglomerarea spitalelor, mai ales că din cinci personae care ajung la UPU, doar una este internată, adică este urgenţă medicală, a precizat Bazac.

În legătură cu cele 250 de ambulanţe prevăzute pentru medici de familie, ministrul a spus că vor fi redistribuite pentru zonele rurale unde vor fi necesare.

Preşedintele CNAS, profesor doctor Irinel Popescu, prezent la semnarea protocoluluia a spus că valoarea puctului per capita şi per serviciu aşa cum au fost stipulate în protocol sunt sustenabile de către CNAS.

"Este o valoarea sustenabilă, mai ales că deja se vorbeşte despre rectificare bugetară şi avem la dispoziţie şi fondul de rezervă", a precizat preşedintele CNAS.
Societatea Naţională a Medicilor de Familie (SNMF) şi Patronatul Naţional al Medicilor de Familie (PNMF) au continuat, marţi, negocierile cu conducerea Ministerului Sănătăţii, după ce la întâlnirea de luni nu au ajuns la o concluzie.

Medicii de familie au refuzat, iniţial, semnarea Contractului cadru pe anul 2009 susţinând că forma actuală a documentului nu ţine cont de propunerile avansate de medici şi cuprinde prevederi care le încalcă drepturile.

Printre nemulţumirile medicilor de familie se numărau faptul că aceştia vor fi obligaţi să asigure şi servicii de urgenţă, că este schimbat modul de prescriere a reţetelor, precum şi sancţiunile prevăzute, unele considerate "aberante".

Contractul cadru privind acordarea asistenţei medicale în sistemului de asigurări sociale de sănătate pentru 2009 intră în vigoare la 1 aprilie, dată de la care spitalele vor fi obligate să afişeze cheltuielile pe site-ul Ministerului Sănătăţii, iar medicii de familie să lucreze în centrele de permanenţă după program.

Citeşte şi:

Pacienţii plătesc de miercuri toate serviciile medicale (Video)

Medicii de familie spun că îşi închid cabinetele de la 1 aprilie

Astfel, medicii de familie vor semna contractul cadru în forma actuală.

Totodată, valoarea punctului per capita a fost stabilită la 4,1 şi a celui per serviciu la 1,5, valori care vor rămâne neschimbate până la sfârşitul anului, a anunţat, marţi, ministrul Sănătăţii, Ion Bazac.

În legătură cu acordarea asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă, ministrul a spus că aceasta va fi reglementată printr-o lege separată de contractul cadru, care va fi elaborată săptămâna viitoare.

Totodată, Ministerul Sănătăţii are prevăzute, pentru 2009, cinci milioane de euro, pentru plata medicilor din centrele de permananţă.

Astfel, de la 1 aprilie intră în vigoare noul Contract cadru privind acordarea asistenţei medicale inclusiv la medicina primară, a declarat, marţi ministrul Sănătăţii, Ion Bazac, cu ocazia semnării protocolului cu medicii de familie.

Potrivit protocolului, reprezentanţii medicilor de familie au avut obiecţii cu privire la OUG din 25.03.2009 pentru modificarea articolului 7 din Legea nr. 263/2004 privind asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare prin centrele de permanenţă. Părţile prezente la negocieri au convenit ca asigurarea continuităţii să facă obiectul unei negocieri separate, nefăcând parte din contractul de furnizări de servicii în asistenţa medicală primară pe anul 2009, la nişte termene convenite de comun acord.

De asemenea, medicii de familie nu vor asigura asistenţă medicală de urgenţă prespitalicească, transport medical şi nici consultaţii de urgenţă la domiciliu în timpul programului de permanenţă.

În urma negocierilor privind normele de aplicare a Contractului cadru, negociatorii au stabilit că. în situaţia cabinetelor medicale individuale cu medic angajat cu program de activiate distinct (5+2 ore/zi, 5 zile pe săptămână), nu se aplică depunctarea prevăzută în norme. În situaţia cabinetelor medicale individuale cu medic angajat cu acelaşi program cu medicul titular se menţine depunctarea conform normelor.

De asemenea, a fost convenit ca, pentru trimestrul IV pe 2009, valoarea minimă garantată a unui punct percapita să fie calculată în funcţie de fondurile aprobate cu această destinaţie, să fie prevăzută în norme şi să nu poată fi mai mică decât valoarea minim garantată pentru trimestrul II şi III, dică, 4,1 per capita şi 1,5 per serviciu, ceva mai mic decât în 2008 când a fost 4,6 per capita şi 1,8 per serviciu.

 Video stirileprotv.ro