Boc cere urgentarea legii de sancţionare a angajaţilor aflaţi nemotivat în concediu medical

Premierul Emil Boc a cerut Ministerului Sănătăţii să urgenteze legea concediilor medicale, prin care persoanele care intră nemotivat vor fi sancţionbate, amintind în acest context şi de cei peste o sută de angajaţi AVAS care au intrat recent în concediu medical pentru a a evita tăierea salariilor.

Urmărește
84 afișări
Imaginea articolului Boc cere urgentarea legii de sancţionare a angajaţilor aflaţi nemotivat în concediu medical

Boc cere urgentarea legii de sancţionare a angajaţilor aflaţi nemotivat în concediu medical (Imagine: Bogdan Maran/Mediafax Foto)

Solicitarea a fost adresată prin intermediul secretarului de stat Adrian Streinu-Cercel, prezent la şedinţa de miercuri a Guvernului.

"Ştiu că domnul ministru lucrează la actul normativ, am primit o informare chiar astăzi cu privire la AVAS, unde, în februarie, am avut 116 concedii medicale şi practica aceasta este doar una dintre ele cu privire la utilizarea abuzivă a concediilor medicale, pentru a se substitui diverselor motivaţii de altă natură. Aşa că vă rog să îi transmiteţi domnului ministru să avem actul normativ pregătit, pentru ca toată lumea să respecte legea: cei care sunt într-o situaţie de boală să aibă acoperirea legală şi materială aferentă, iar celor care abuzează de această practică să le închidem uşile, prin modalităţi evident, legale", a spus Boc secretarului de stat.

Premierul Emil Boc a declarat, la sfârşitul lunii februarie, că peste o sută de angajaţi ai AVAS au intrat în concediu medical, încercând astfel să scape de sub incidenţa Legii de salarizare unitară, prin care salariile individuale sunt reduse, de la 17.000 lei la 2.500 lei.

Preşedintele AVAS, Aurelian Popa, a declarat atunci, agenţiei MEDIAFAX, că instituţia ar putea disponibiliza 150 de salariaţi, reprezentând peste o treime din totalul personalului, pentru a se încadra în bugetul alocat pentru acest an.

Pe de altă parte, şeful AVAS a arătat că 160 din cei 422 de angajaţi au contestat un ordin al instituţiei, din 15 februarie, prin care le-au fost reduse salariile, şi că se aşteaptă ca numărul contestaţiilor să crească în perioada următoare, în condiţiile în care mulţi angajaţi au intrat în concediu medical imediat după apariţia ordinului.

După aceste declaraţii, Ministerul Sănătăţii a avansat un proiect de act normativ care stabileşte că autorităţile vor putea verifica dacă beneficiarul concediului medical tratat în regim ambulator se află la domiciliu, iar cuantumul amenzilor pentru eliberarea ilegală a certificatelor de concediu medical de către medicii prescriptori se va dubla.

Prin introducerea noilor prevederi, Ministerul Sănătăţii urmăreşte reducerea drastică a numărului celor care fraudează sistemul de acordare a concediilor medicale, astfel încât de acestea să poată beneficia numai cei care au într-adevăr nevoie de îngrijiri medicale.

În situaţia în care beneficiarul de concediu medical nu se află la domiciliu, acesta nu va primi indemnizaţia de asigurări sociale aferente concediului medical.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici