Boc face apel la autorităţile publice locale să promoveze proiecte în parteneriat public-privat
Premierul Emil Boc a declarat, vineri, la Bistriţa, că încurajează autorităţile publice locale să promoveze proiecte în parteneriat public-privat, motivând că nicăieri în lume modernizarea unei ţări nu se face doar cu bani de la buget şi cu bani europeni, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"Noi, la nivelul Guvernului, am adoptat lista primelor 20 de proiecte naţionale de parteneriat public-privat, care sper să fie continuate la nivel local şi judeţean. Fac apel la dumneavoastră să aveţi disponibilitate şi iniţiativă în promovarea proiectelor de parteneriat public-privat pentru modernizarea infrastructurii de nivel local sau judeţean. Nicăieri în lume, modernizarea unei ţări nu se face doar cu bani de la buget sau cu bani europeni, pentru că nu sunt suficienţi bani. UE s-a modernizat fructificând avantajele parteneriatului public-privat", a spus Boc.
Premierul a explicat că, în parteneriate de tip public-privat, investitorul vine cu banii, autoritatea publică cu terenul sau cu infrastructura aferentă, se creeză proiectul, iar din utilizarea lui se recuperează banii.
"Comunitatea are o infrastructură modernă, servicii de calitate, investitorul îşi recuperează investiţia, iar cetăţenii se bucură de lucruri moderne. Totul depinde de iniţiativă şi de capacitatea de a implementa aceste proiecte", a spus premierul.
El a afirmat că, aşa cum la nivel naţional se fac de la proiecte de autostrăzi, la spitale regionale de urgenţă, hidrocentrale sau Canalul Siret-Bărăgan, şi la nivel local se pot derula astfel de parteneriate.
"Stă în capacitatea dumneavoastră să luaţi decizii pentru implementarea de proiecte de parteneriat public-privat. Legea există, e în vigoare, aşteaptă doar iniţiative naţionale şi locale pentru a fructifica acest motor important de creştere economică. Aceste motoare pot accelera creşterea economică şi se prefigurează pentru 2011 în jur de 1,5%", a declarat Boc.
El a adăugat că astfel economia ar putea creşte.
"Acest lucru înseamnă ruptura definitivă în 2011 cu ceea ce înseamnă partea de minus a economiei şi trecerea definitivă pe partea de plus ca, în sfârşit, după doi ani grei, în care împreună cu cetăţenii am fost nevoiţi să trecem prin măsuri grele, dar necesare să putem arăta că, încetul cu încetul, lucrurile merg pe partea bună în economie, dar depinde de noi", a spus premierul.
Premierul Emil Boc şi ministrul Elena Udrea au participat, vineri, la semnarea a patru contracte pentru finanţarea din fonduri europene a unor proiecte de importanţă pentru locuitorii judeţului Bistriţa-Năsăud: "Responsabilitate socială durabilă prin modernizarea, dezvoltarea şi echiparea clădirii Centrului de Îngrijire şi Asistenţă pentru Persoanele cu Handicap, din cadrul Complexului de Servicii Sociale Comunitare pentru Adulţi - Nuşeni", "Reabilitarea şi modernizarea străzilor din zona centrală a municipiului Bistriţa", "Sisteme de supraveghere în vederea prevenirii criminalităţii în centrul istoric al municipiului Bistriţa" şi "Restaurarea şi consolidarea clădirii monument de categorie A, strada Nicolae Titulescu, nr. 8 - Centrul de Artă Tradiţională - Casa cu Lei".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO