- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (05.10.2010, 19:20)
- Lucia Efrim , Lucia Efrim ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Guvernul analizează propunerea privind numirea unui magistrat la Tribunalul din Luxemburg
Primul-ministru Emil Boc a declarat, marţi, că Guvernul analizează propunerea privind numirea unui magistrat român la Tribunalul Uniunii Europene de la Luxemburg, fiind deja înaintat un memorandum în acest sens, care va fi discutat cu Ministerul Justiţiei.
Urmărește
57 afișări
Boc: Guvernul analizează propunerea privind numirea unui magistrat la Tribunalul din Luxemburg (Imagine: Liviu Chirica/Mediafax Foto)
"Am comunicat deja în Guvern şi este memorandumul înaintat pe care-l vom discuta împreună cu Ministerul Justiţiei", a spus Emil Boc, răspunzând unei întrebări referitoare la propunerea pe care a făcut-o Executivul pentru postul de judecător la Tribunalul de la Luxemburg, în locul lui Valeriu Ciucă.
Surse guvernamentale au declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că propunerea Departamentului pentru Afaceri Europene (DAE) ar fi judecătorul Dan Andrei Enescu, de la Curtea de Apel Ploieşti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
În 18 iunie, deputatul PNL Tudor Chiuariu, fost ministru al Justiţiei, afirma că Ştefan Deaconu - propus de Executiv la Tribunalul de la Luxemburg în locul judecătorului Valeriu Ciucă - a primit aviz negativ din partea Comitetului, iar în această situaţie Guvernul ar trebui să desemneze un alt candidat.
"Era evident că nu îndeplinea nici condiţiile legate de indepedenţă, fiindcă a lucrat numai în instituţii politice (Parlament, Preşedinţie) şi nici condiţia privind competenţa, respectiv nu îndeplineşte condiţiile pentru a fi numit la ICCJ, de exemplu, pentru că nu a fost magistrat", spunea Chiuariu, care sublinia faptul că "Guvernul Tăriceanu a făcut concurs public, la care s-a putut prezenta oricine care îndeplinea condiţiile".
Consilierul prezidenţial Ştefan Deaconu, propus de Guvern pentru Tribunalul de la Luxemburg, susţinea că a primit aviz negativ din partea Comitetului privind această înaltă instanţă europeană din cauza vârstei sale, el având doar 35 de ani.
"Avizul este într-adevăr negativ, motivându-se că nu am vechimea necesară pentru a fi numit pe această funcţie, menţionându-se că relevanţi pentru comitetul de avizare sunt doar ultimii cinci ani şi jumătate de când lucrez cu preşedintele. Deci, din contră, Comitetul spune că sunt relevanţi, dar, din vechimea pe care o am, nici activitatea în universitate, nici restul activităţii nu este relevantă, decât activitatea pe care o am de când lucrez cu preşedintele, fiind considerată o activitate de o înaltă funcţie jurisdicţională. În cadrul audierii, acest comitet mi-a reproşat că sunt mult prea tânăr, spunându-mi că nu am decât 35 de ani şi că sunt mult prea tânăr pentru a lucra la instanţa comunitară", declara, pentru MEDIAFAX, Ştefan Deaconu.
El spunea că nu există nicio referire la faptul că nu a fost judecător sau că ar proveni din rândul consilierilor şefului statului.
"Nu e nicio referire la faptul că nu am fost judecător, nicio referire la faptul că aş proveni din rândul consilierilor preşedintelui. În aviz se spune că am bune cunoştiinţe în domeniul juridic, dar e introdusă această vechime, condiţie care nu e în Tratat. În articlul 254, cred, nu se prevede vechimea minimă de 10 ani pe o înaltă funcţie juridiscţională. Decizia urmează să fie luată în Consiliul de Miniştri. Comitetul a introdus un nou criteriu şi rămâne de văzut în ce măsură Comitetul este îndreptăţit să introducă acest criteriu", a susţinut Deaconu.
El afirma că, potrivit Tratatului privind UE, pentru a îndeplini funcţia de judecător la Tribunalul Uniunii Europene se cer trei condiţii. "Prima este ca în ţara de origine să poţi fi numit pe o înaltă funcţie jurisdicţională, nu trebuie să fii numit pe o înaltă funcţie de judecător", iar el, îndeplinind condiţiile pentru a fi numit consilier prezidenţial, "nu e niciun fel de problemă". "Celelalte condiţii vizează obiectivitatea şi imparţialitatea. În urma modificărilor Tratatului UE, la Lisabona s-a introdus un Comitet de avizare, care emite un aviz consultativ vizavi de corespunderea condiţiilor din Tratat de către candidat. Pe parcursul ultimelor luni au fost transmise către comitet o serie de documente solicitate vizavi de candidatura mea, plus o audiere, care a avut loc în luna mai, la Bruxelles, care a durat în jur de o oră şi jumătate", a mai spus consilierul prezidenţial.
Tratatul privind funcţionarea Uniunii Europene (TFUE) instituie un comitet având competenţa de a emite un aviz privind capacitatea candidaţilor de a exercita funcţia de judecător sau avocat general, propunerea şi aprobarea candidaţilor rămâne însă în sarcina Statelor Membre.
Integrarea României în Uniunea Europeană, la 1 ianuarie 2007, a impus autorităţilor să se supună hotărârilor date de Curtea de la Luxemburg, aşa cum sunt se întâmplă în cazul deciziilor Curţii Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg.
Curtea de Justiţie a Uniunii Europene, al cărei sediu este la Luxemburg, este compusă din trei instanţe: Curtea de Justiţie, Tribunalul (creat în 1988) şi Tribunalul Funcţiei Publice (creat în 2004).
Ca urmare a aderării României la Uniunea Europeană, începând cu 1 ianuarie 2007, reprezentanţii guvernelor Statelor Membre ale Uniunii Europene au numit-o ca judecător la Curtea de Justiţie a Comunităţii Europene (devenită Curtea de Justiţie a Uniunii Europene-n.r.) pe Camelia Toader, iar pe Valeriu Ciucă judecător la Tribunalul de Primă Instanţă al Comunităţilor Europene.
În octombrie 2009, judecătoarea Camelia Toader a fost reînvestită pentru un nou mandat ca magistrat la CJUE pentru perioada 7 octombrie 2009 - 6 octombrie 2015. Camelia Toader este judecător la instanţa de la Luxemburg din 13 ianuarie 2006.
Valeriu M. Ciucă (50 de ani) este judecător la Tribunalul de Primă Instanţă începând cu data de 12 ianuarie 2007, mandatul său expirând.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Motivul real pentru care Silviu Prigoană și-a botezat primii copii Honorius, Silvius și Maximus
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe