Boc: Guvernul poate accepta două dintre propunerile sindicatelor la Codul Muncii, analiza continuă
Guvernul ar putea accepta o serie de propuneri formulate de sindicate pentru noul Cod al Muncii, precum menţinerea contractului de muncă şi dacă angajatul refuză prelungirea unei delegări şi reabilitarea de drept, după şase luni, a salariatului care a săvârşit o abatere, afirmă premierul Emil Boc.
El a anunţat, la finalul discuţiei cu sindicatele, că propunerile formulate de acestea pentru Codul Muncii vor fi analizate de Ministerul Muncii, iar Guvernul va decide care dintre acestea vor fi sau nu acceptate.
Printre propunerile care ar putea fi acceptate, premierul a enumerat procedura delegării, respectiv ca un angajat să nu fie sancţionat cu desfacerea contractului de muncă în cazul în care refuză prelungirea unei delegări, şi reabilitarea de drept, în care salariatul care a săvârşit o abatere să poată fi reabilitat de drept după un interval de şase luni.
Şeful Guvernului a precizat că textul noului Cod al Muncii va fi definitivat la sfârşitul acestei săptămâni şi înaintat Parlamentului la începutul săptămânii viitoare.
Liderul "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, a declarat anterior că discuţiile dintre sindicate şi reprezentanţii Guvernului privind Codul Muncii au eşuat din cauza poziţiei inflexibile a ministrului Muncii şi a încercării de manipulare a Executivului şi a precizat că sindicatele vor continua protestele.
"În întâlnirea de astăzi am constatat o încercare de manipulare a mişcării sindicale. (…) Am părăsit discuţiile pentru că poziţia ministrului Muncii este inflexibilă şi denotă nivelul cultural al lui Botiş, care nu e capabil să înţeleagă efectele pe termen lung ale acestor modificări, ci doar pe cele pe termen scurt, benefice pentru propria întreprindere", a spus Hossu.
Bogdan Hossu a declarat că premierul Emil Boc a anunţat sindicatele că Guvernul îşi va asuma răspunderea pe Codul Muncii, acesta fiind un alt lucru respins de partea sindicală.
La rândul său, vicepreşedintele Blocului Naţional Sindical (BNS), Ioan Pisc, a declarat că ministrul Ioan Botiş a fost inflexibil în tot timpul discuţiei, indiferent de articolul din Codul Muncii dezbătut.
"Şi ministrul, şi premierul au fost inflexibili, indiferent de articolul pus în discuţie. Orice propunere a noastră de a discuta un subiect sau altul a făcut obiectul unui refuz categoric, răspunsul primit fiind că nu au mandat din partea coaliţiei de guvernare de a negocia", a spus Pisc.
Potrivit acestuia, premierul Emil Boc a invitat sindicatele să plece în momentul în care au ajuns reprezentanţii patronatelor, deşi ministrul Muncii le promisese că nu va discuta separat cu sindicatele şi patronatele.
Reprezentantul BNS a anunţat că o primă acţiune de protest va fi organizată sâmbătă, la congresul UDMR, când va fi prezentat un document prin care reprezentanţii UDMR vor fi avertizaţi că salariaţii din România trebuie respectaţi.
În urmă cu o zi, însă, autorităţile orădene au respins cererea celor cinci confederaţii sindicale privind aprobarea unei acţiuni de protest sâmbătă, în prima zi a Congresului UDMR, pe platoul din faţa Casei de Cultură a Sindicatelor.
Liderii confederaţiilor sindicale au anunţat, luni după-amiază, că au stabilit pichetarea intrărilor în sediul Parlamentului, discuţii cu deputaţii din comisie, pichetări şi vizite la domiciliu şi la sediile PDL, UDMR, UNPR, minorităţi, pentru depunerea solicitărilor sindicale, mitinguri în teritoriu, cu reunirea oamenilor pe drumurile europene sau naţionale şi grevă de avertisment în ziua votului în Camera Deputaţilor.
La nivel local, în fiecare luni începând din 28 februarie şi până în 18 aprilie vor fi mitinguri în faţa prefecturilor, precum şi a primăriilor din Bihor, Botoşani, Harghita, Constanţa şi Caraş-Severin.
Premierul Emil Boc a anunţat deja că Guvernul îşi va angaja săptămâna viitoare răspunderea în Parlament pentru modificările Codului Muncii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
-
Jandarmeria: protest ilegal în zona CCR. Traficul e blocat pe Calea 13 Septembrie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO