Boc, întrebat dacă îl demite pe Igaş pentru declaraţiile privind zăpezile din '54: Nu văd motivele

Premierul Emil Boc a spus, sâmbătă, întrebat dacă îl va demite pe ministrul Traian Igaş după declaraţiile pe care acesta le-ar fi făcut privind zăpezile din 1954, că nu ştie despre ce afirmaţii este vorba şi că nu vede niciun motiv să ia o asemenea decizie întrucât MAI îşi face datoria.

Urmărește
317 afișări
Imaginea articolului Boc, întrebat dacă îl demite pe Igaş pentru declaraţiile privind zăpezile din '54: Nu văd motivele

Emil Boc (Imagine: Octav Ganea/Mediafax foto)

Întrebat, după videoconferinţa cu prefecţii, dacă îl va demite pe Igaş pentru declaraţii nepotrivite, aşa cum l-a demis şi pe ministrul Teodor Baconschi, premierul a spus că nu ştie despre ce declaraţii ale ministrului Igaş este vorba şi că oricum toate prognozele privind temperaturile negative din aceste zile s-au adeverit.

"Sancţiunile sunt să-şi facă datoria şi vieţile să fie salvate", a spus Boc, adăugând că nu vede ce motiv ar avea să-l demită pe Igaş şi că Ministerul Administraţiei îşi face datoria.

Premierul a făcut aceste afirmaţii în prezenţa ministrului Traian Igaş care a spus, la rândul său, că nu a făcut acele declaraţii la care presa face referire: "Presa, aşa cum m-am obişnuit, a interpretat".

Premierul a intervenit din nou, subliniind că "prin faptul că lucrează 24 de ore din 24 autorităţile arată că îşi fac datoria".

Cotidianul "Evenimentul Zilei" a prezentat o declaraţie atribuită ministrului Traian Igaş potrivit căreia "s-a anticipat că vor fi nămeţi mai mari ca în 1954".

Ulterior, ministrul Igaş a precizat, într-un comunicat de presă, că el "nu a prezentat estimări privind evoluţia fenomenelor meteorologice".

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis o atenţionare cod galben valabilă până duminică, ora 20.00, conform căreia aria ninsorilor va cuprinde treptat, începând din sud-vestul ţării, toate regiunile. Local ninsorile vor fi mai abundente, iar stratul de zăpadă nou depus va depăşi 20 centimetri, în special în zonele de deal şi de munte.

Sâmbată dimineaţă, local în regiunile sudice şi centrale precipitaţiile vor fi şi sub forma de ploaie sau lapoviţă şi frecvent se va depune polei.

Codul galben de ninsori şi viscol ar putea fi prelungit duminică, însă datele meteo nu arată, cel puţin până în 8 februarie, maximul prognozabil, schimbări majore care să dea motive de panică pentru populaţie, a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

"Noi nu putem vedea astăzi mai departe de şase zile, asta este tehnologia momentului peste tot în lume. Vă spun clar că din ce vedem acum nu pare să avem mari motive de îngrijorare. Este adevărat, avem un cod galben de ninsori, valabil până duminică, vedem atunci dacă-l prelungim sau nu, dar din ce vedem noi astăzi nu putem spune că urmează fenomene meteo de intensitate extremă. Va ninge 20-30 de centimetri, asta vedem acum. Nimic spectaculos. Sigur, depinde şi cum este viscolită această zăpadă, depinde de mai multe chestiuni, dar concluzia este că în prezent nu este cazul să intrăm în panică", a spus Ion Sandu.

Acesta a ţinut să atenţioneze asupra momentului în care nisoarea se va transforma în ploaie.

"Atunci am putea avea probleme mari, pentru că va fi polei şi am putea fi, practic, blocaţi din punctul de vedere al transportului rutier. Acesta este, după mine, momentul cheie. Restul discuţiilor despre nămeţi înalţi şi altele de acest gen sunt supoziţii care, în prezent, pe datele meteo pe care le avem, nu se confirmă", a mai spus Sandu.

Potrivit directorului ANM, nămeţi ca în 1954 nu vor fi, cel puţin până duminică, neputându-se spune acum cât va fi de luni stratul de zăpadă.

"Acum, este greu de cuantificat, într-o situaţie care este un pic atipică, mai ales în acest moment, când o parte din precipitaţiile sub formă de zăpadă se transformă în ploaie (...).Noi dăm avertizarea în momentul în care avem garanţia că se realizează cu probabilitate de 90%. Ce pot să vă spun acum este că până duminică seara nu are cum să se ajungă la asemenea strat de zăpadă, iar de duminică încolo nu ne permitem, în sensul de a nu dezinforma populaţia, să spunem de acum câtă zăpadă va fi. (...) Deci nu pot nici eu nici altcineva să vină să spună acum că vor fi doi metri de zăpadă sau 30 de centimetri pentru perioada de luni încolo", a declarat directorul general al ANM.

Potrivit lui Ion Sandu viscolul din zilele următoare va fi mai puţin intens decât cel înregistrat în perioada în care a fost emis Codul portocaliu.

Şeful ANM a subliniat că astfel de fenomene meteorologice sunt normale pentru luna februarie şi că o iarnă normală în România presupune trei-patru viscole de genul celor care au fost.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici