Boc: Legea asistenţei sociale a fost finalizată şi ar putea fi adoptată miercuri în Guvern
Proiectul de lege privind asistenţa socială a fost finalizat şi ar urma să fie adoptat în şedinţa de Guvern de miercuri, a anunţat, vineri, într-o conferinţă de presă, premierul şi ministrul interimar al Muncii, Emil Boc.
Boc: Legea asistenţei sociale a fost finalizată şi ar putea fi adoptată miercuri în Guvern (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Boc a anunţat că proiectul de lege a fost finalizat, după preluarea a aproximativ o sută de observaţii primite de la Ministerul Justiţiei şi Ministerul de Finanţe.
El a mai spus că după adoptarea acestei legi, care stabileşte doar cadrul general, va fi necesară adoptarea altor 15 acte normative care să ajute la punerea ei în aplicare.
Proiectul de lege privind asistenţa socială prevede că, pentru asigurarea unor servicii sociale adecvate şi de calitate, autorităţile administraţiei publice locale au obligaţia de a asigura resursele umane, financiare şi materiale, în conformitate cu reglementările în vigoare, cu strategia proprie de dezvoltare a serviciilor sociale şi cu planurile anuale de acţiune în domeniu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Misterul accidentului aviatic din Coreea de Sud se adânceşte. Datele de zbor şi înregistrările audio s-au oprit cu 4 minute înainte de accident. Investigator: "Este rar"
-
ANALIZĂ ZF. În România importurile asigură 60% din consumul de produse lactate în România
-
Ion Cristoiu: O moştenire a Războiului Rece: NATO
"În condiţiile în care numărul solicitărilor este limitat sau în cazul în care nu dispun de resurse suficiente, autorităţile administraţiei publice locale de la nivelul comunelor, oraşelor, municipiilor şi sectoarelor municipiului Bucureşti încheie parteneriate pentru înfiinţarea de servicii rezidenţiale de interes intercomunitar pentru persoanele care au domiciliul /reşedinţa în unităţile administrativ teritoriale partenere. Autorităţile administraţiei publice locale pot decide, prin hotărâre de consiliu, schimbarea destinaţiei serviciilor sociale existente numai în alte categorii de servicii sociale sau, în cazuri bine justificate, în servicii de educaţie, de sănătate sau cultură", se arată în proiectul de act normativ.
Autorităţile locale din municipii, oraşe sau comune, precum şi de la nivel judeţean, constituie în bugetul propriu un fond de asistenţă socială pentru plata beneficiilor de asistenţă socială acordate din bugetul local şi asigurarea cheltuielilor pentru acordarea altor măsuri de asistenţă socială stabilite prin hotărâri ale consiliilor locale sau judeţene.
"Sumele necesare pentru fond se asigură din bugetele locale, precum şi din sume defalcate din unele venituri ale bugetului de stat. Sumele defalcate din unele venituri ale bugetului de stat se stabilesc anual prin legea bugetului de stat şi reprezintă maximum 30 la sută din valoarea totală a Fondului constituit, în funcţie de fundamentările trimise de autorităţile administraţiei publice locale şi de disponibilităţile bugetului de stat", se mai arată în proiectul de lege.
Potrivit documentului, de la bugetul de stat se alocă fonduri pentru finanţarea programelor de interes naţional, elaborate de MMFPS, pentru finanţarea programelor de subvenţionare a furnizorilor privaţi de servicii sociale, finanţarea înfiinţării unor instituţii de asistenţă socială-pilot, a serviciilor sociale acordate prin structurile publice aflate în coordonarea autorităţilor administraţiei publice centrale sau pentru finanţarea serviciilor sociale acordate de autorităţile administraţiei publice locale şi a altor furnizori publici şi privaţi de servicii sociale.
Tot de la bugetul de stat se alocă bani şi pentru finanţarea programelor de educaţie permanentă a personalului de specialitate şi a programelor de cercetare din domeniul serviciilor sociale, pentru cheltuieli de investiţii şi reparaţii capitale pentru centrele de zi şi rezidenţiale, pentru co-finanţarea serviciilor sociale, în baza, memorandumurilor, protocoalelor, convenţiilor de parteneriat sau pentru alte cheltuieli stabilite prin legile bugetare anuale.
"Fundamentarea sumelor solicitate de la bugetul de stat de către autorităţile administraţiei publice locale se realizează în baza standardelor de cost în vigoare pentru serviciile sociale administrate, contractate sau subvenţionate în condiţiile legii, precum şi în baza estimării costurilor necesare funcţionării serviciilor nou înfiinţate în anul bugetar respectiv", se mai arată în proiect.
Alocarea sumelor defalcate din unele venituri ale bugetului de stat pentru finanţarea serviciilor sociale poate fi între 80 şi 100 la sută pentru serviciile sociale adresate copilului care necesită protecţie specială, precum şi pentru serviciile adresate unor categorii de beneficiari, prevăzute expres de lege. De asemenea, acestea pot fi de până la 80 la sută pentru serviciile sociale adresate persoanelor cu dizabilităţi, persoanelor fără adăpost, victimelor violenţei în familie, în funcţie de tipul serviciilor, până la 60 la sută pentru serviciile destinate copilului şi familiei, în funcţie de tipul serviciilor, până la 50 la sută pentru serviciile sociale adresate persoanelor vârstnice şi până la 30 la sută pentru alte servicii sociale.
Din bugetele locale ale judeţelor se alocă fonduri pentru: finanţarea serviciilor sociale aflate în administrare proprie, contractate sau subvenţionate în condiţiile legii, ori co-finanţate în baza contractelor de parteneriat, finanţarea sau co-finanţarea înfiinţării, organizării şi funcţionării unor noi servicii sociale, co-finanţarea serviciilor sociale care funcţionează în mediul rural şi în localităţi defavorizate, finanţarea cheltuielilor de funcţionare a comisiilor de evaluare şi a serviciilor de evaluare complexă, finanţarea sau co-finanţarea în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale, a cheltuielilor necesare formării continue a personalului cu atribuţii în domeniul serviciilor sociale şi care activează la nivelul judeţului respectiv.
Tot din bugetele locale se vor asigura fonduri şi pentru finanţarea şi co-finanţarea, în parteneriat cu autorităţile administraţiei publice locale, a acţiunilor de sensibilizare a comunităţii privind nevoile şi riscurile sociale de la nivelul judeţului, co-finanţarea proiectelor susţinute din fonduri structurale şi alte fonduri internaţionale pentru proiecte din domeniul serviciilor sociale sau finanţarea subvenţiilor destinate serviciilor sociale acordate de furnizorii privaţi.
"Consiliul judeţean are obligaţia să asigure din bugetul propriu sumele în completarea celor alocate din bugetul de stat", se mai arată în proiectul de lege.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO