Boc: Marea problemă este să facem faţă peste şapte zile la ce se poate întâmpla la Galaţi şi Brăila

Premierul Emil Boc a declarat, vineri, că debitul mare al râului Siret se îndreaptă spre Galaţi şi Brăila şi "nu încape în Dunăre", iar autorităţile sunt preocupate în acest moment să găsească soluţii pentru a face faţă, peste o săptămână, unor inundaţii la Galaţi şi Brăila.

Urmărește
17 afișări
Imaginea articolului Boc: Marea problemă este să facem faţă peste şapte zile la ce se poate întâmpla la Galaţi şi Brăila

Boc: Marea problemă este să facem faţă peste şapte zile la ce se poate întâmpla la Galaţi şi Brăila (Imagine: Liviu Maftei/Mediafax Foto)

"Nivelul Siretului se duce spre Galaţi şi Brăila şi nu încape în Dunăre. Marea problemă este să facem faţă peste şapte zile la ce se poate întâmpla la Galaţi şi în Insula Mare a Brăilei", a declarat premierul Emil Boc în localitatea băcăuană Bogdan Vodă.

În prezent, aproximativ o sută de locuinţe din localitatea gălăţeană Şendreni sunt în pericol de a fi inundate de apele râului Siret.

Vineri după-amiază, pompierii Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi şi jandarmii lucreau la instalarea unui dig experimental, brevetat, în localitatea Şendreni, astfel încât apele Siretului să nu inunde casele. Digul, format din parapeţi cu o înălţime de 1,2 metri, va fi montat pe o lungime de 900 de metri, în decurs de maximum două ore.

Digul va apăra astfel cele o sută de locuinţe aflate în zona de risc. Totodată, forţele MAI şi MApN prezente în zonă lucrează în continuare la consolidarea digului iniţial de protecţie, iar dacă acesta va ceda apa va ajunge la digul experimental abia după ce va inunda o întinsă suprafaţă agricolă aparţinând Penitenciarului Galaţi, a explicat prefectul judeţului Galaţi, Cosmin Păun.

Din cauza nivelului ridicat al Siretului, care a atins, vineri dimineaţă, la Şendreni, 712 centimetri, cu 62 de centimetri peste cota de pericol, DN 2 B este inundat pe o lungime de doi kilometri, de aproape şase zile, iar traficul feroviar pe ruta Galaţi-Tecuci este suspendat de cinci zile.

În ceea ce priveşte nivelul Dunării, acesta a depăşit maximul istoric înregistrat în 2006, când s-a atins cota de 661 de centimetri. Potrivit datelor Compartimentului de comunicare al Administraţiei Naţionale "Apele Române" - Administraţia Bazinală de Apă Prut-Bârlad, la prânz, Dunărea măsura la Galaţi 663 de centimetri.

Potrivit prefectului de Galaţi, dacă nivelul Dunării va atinge 690 de centimetri, cei 7.000 de locuitori din cartierul Valea Oraşului ar putea fi evacuaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici