Boc: Militarii fără vechime completă iau pensii în funcţie de contribuţie, deoarece au primit ajutor

Pensiile sub 3.000 lei nu au fost reduse în cazul militarilor cu o carieră completă, pensionaţi la 55 ani, dar militarii fără vechime completă vor primi o pensie calculată în funcţie de contribuţie, deoarece au beneficiat de plăţi compensatorii pentru pensionare anticipată, afirmă premierul Emil Boc

Urmărește
476 afișări
Imaginea articolului Boc: Militarii fără vechime completă iau pensii în funcţie de contribuţie, deoarece au primit ajutor

Boc: Militarii fără vechime completă iau pensii în funcţie de contribuţie, deoarece au primit ajutor (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)

El a susţinut, vineri seara, la postul public de radio, că nicio pensie mai mică de 3.000 lei nu a fost redusă în cazul persoanelor cu o carieră militară completă, ieşiţi la pensie la împlinirea vârstei de 55 ani.

Premierul a afirmat însă în acelaşi timp că alţi militarii s-au pensionat anticipat şi au beneficiat la acel moment de plăţi compensatorii şi de alte ajutoare financiare, precum acordarea a câte două solde pentru fiecare an pentru timpul rămas până la împlinirea vârstei de 55 ani.

Şeful Guvernului a explicat astfel că pentru militarii ieşiţi la pensie anticipat, "care au putut practica şi alte profesii", pensiile vor fi calculate şi acordate în raport cu nivelul contribuţiei plătite la buget.

Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor au depus, vineri, o plângere penală la Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie împotriva miniştrilor Apărării şi de Interne, Gabriel Oprea şi Traian Igaş, precum şi împotriva directorului SRI, George Maior, acuzându-i de abuz în seviciu contra intereselor persoanei.

Mariana Caloianu, avocatul care reprezintă interesele sindicaliştilor, a declarat că a cerut procurorilor să verifice actele care au stat la baza deciziilor de diminuare a pensiilor şi să-i ancheteze pe cei care se fac vinovaţi pentru această stare de fapt.

Pensionarii din Ministerul Administraţiei şi Internelor reclamă scăderi ale pensiilor de până la 60 la sută după recalculare şi califică decizia Guvernului drept o "dezonorare" a foştilor militari şi poliţişti, urmând să îşi ceară drepturile pierdute prin intermediul instanţelor.

Generalul de brigadă Mariana Lupu, şeful Direcţiei Generale Financiar Contabile din Ministerul Apărării, a declarat, însă, miercuri, că pensiile militare sub 3.000 de lei de care beneficiază militarii cu carieră completă nu au fost diminuate.

Ea a precizat că până la 31 decembrie 2010, 21.717 dintre dosarele cu adeverinţă de venit au fost procesate.

Mariana Lupu a precizat că în baza acestor date rezultă că nicio pensie plătită militarilor cu carieră completă cu valoare de sub 3.000 de lei nu a scăzut.

De asemenea, în 80% dintre cazurile procesate până acum în legătură cu militarii cu carieră incompletă pensiile sub 3.000 de lei nu au scăzut.

Vineri, consilierul ministrului Administraţiei şi Internelor, Nicolae Chesnoiu, persoanele care au venit în minister în urma numirilor politice, care au stat doi-trei ani sau chiar mai puţin şi apoi au ieşit la pensie sunt printre cele dezavantajate de recalculări, nu angajaţii care au muncit 30 de ani şi au înaintat treptat în grade.

Chesnoiu a precizat că peste 80 la sută din pensiile foştilor angajaţi MAI erau de sub 3.000 de lei şi că, după recalculare, acestea au crescut măcar cu 100 - 200 de lei.

În ceea ce priveşte vechimea în muncă, Chesnoiu a spus că, într-adevăr, unii angajaţi din Jandarmerie nu şi-au regăsit în documente anii corecţi de muncă. El a spus că ministerul intenţionează să facă o intervenţie la Ministerul Finanţelor, pentru a obţine "o echivalare" pentru aceşti oameni.

Şi secretarul de stat în MApN Viorel Oancea a declarat, vineri, că, în momentul în care nu va mai avea această funcţie şi el va avea pensia redusă cu circa 200 de lei, deoarece nici el nu are stagiul militar complet, în aceeaşi situaţie aflându-se şi ministrul Apărării, Gabriel Oprea.

Potrivit secretarului de stat, 300 de oameni din cadrul MApN sunt angrenaţi în recalcularea acestor pensii, până acum fiind studiate circa 22.000 de dosare de pensionare, din care 2.800 sunt ale unor foşti militari care au stagiul complet efectuat, iar restul au stagiul incomplet.

Instanţa supremă a decis definitiv, la 7 ianuarie, suspendarea aplicării HG 735/2010 privind recalcularea pensiilor stabilite potrivit legislaţiei privind pensiile militare de stat, ale poliţiştilor şi ale funcţionarilor din penitenciare, confirmând astfel o sentinţă a Curţii de Apel Cluj din septembrie 2010.

Astfel, HG 735/2010 rămâne irevocabil suspendată la aplicare conform dispozitivului sentinţei instanţei clujene.

Reclamanţii au invocat faptul că HG 735/2010 a fost promovată cu încălcarea dispoziţiilor privind transparenţa decizională, fiind publicată în Monitorul Oficial fără a fi fost adusă anterior la cunoştinţa publicului. Totodată, reclamanţii au susţinut că mulţi dintre militari sunt în imposibilitatea fizică de a face rost, în termenul solicitat, de actele cerute pentru recalculare, ceea ce va da naştere la situaţii discriminatorii.

Potrivit acestora, actul este neconstituţional şi imoral, îngrădind accesul ulterior la justiţie al celor care vor dori să conteste recalcularea.

Într-un alt dosar, în 6 decembrie 2010, Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea de suspendare promovată de 635 de pensionari militari, suspendând efectele HG 735/2010 până la pronunţarea instanţei de fond asupra cererii de anulare a aceluiaşi act normativ.

Potrivit unor surse oficiale, miniştrii au discutat, în Guvern, despre situaţia pensiilor militare, în urma deciziei instanţei de suspendare a recalculării, iar premierul Emil Boc s-a interesat dacă această decizie se aplică tuturor, fiind însă informat de Ministerul Justiţiei că hotărârea în cauză are un caracter individual.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici