- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Modificarea Codului Muncii este necesară pentru ca românii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă. Vezi declaraţiile premierului şi ale ministrului Muncii
Premierul Emil Boc a declarat luni, în cadrul unei conferinţe de presă, că modificare Codului Muncii este este necesară pentru ca românii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă, pentru ca salariaţii să poată fi plătiţi mai bine, pentru ca mai puţini angajatori să folosească munca la negru.
Boc: Modificarea Codului Muncii este necesară pentru ca românii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Declaraţiile ministrului Muncii, Ioan Botiş:
- Contractul colectiv de muncă la nivel naţional este activ şi rămâne în vigoare.
-
Accept să fiu atacat fără nicio problemă, am lucrat în aproape toate domeniile economiei. Aş vrea să transmit liderilor sindicali că acest cod al muncii nu le favorizează interesele. Avem nevoie de reglementări pe fiecare nivel sectorial.
- agentul de muncă temporară - este un intermediar de care piaţa muncii are nevoie, este omul care crează legătura cea mai bună între cererea şi oferta de muncă.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Facturile la energie ar putea rămâne plafonate şi după 1 aprilie. Anunţul ministrului Burduja
-
Preşedinta Mexicului ripostează la comentariile lui Trump: Unele părţi ale SUA să fie redenumite „America mexicană”
-
Antony Blinken desconsideră comentariile lui Trump: Invazia Groenlandei nu se va întâmpla
- concedierea colectivă - noul Cod nu dereglementează în niciun fel concedierea, nici individuală, nici colectivă. După terminarea contractului, angajatorul nu mai are niciun fel de obligaţii faţă de angajat, ci statul român. Dacă angajatorul a făcut concedieri pe motiv de lipsă de performanţă, nu poate fi obligat să ia înapoi aceeaşi angajaţi.
- perioada de probă - în alte ţări există termene mai lungi decât cele prevăzute în Codul Muncii din România. În perioada de probă angajatul sau angajatorul pot decide dacă continuă colaborarea . Noi sprijinim o mobilitate de care piaţa muncii are nevoie.
-
Vrem o legislaţie în avantajul românilor şi al României, trebuie să devenim mai competitivi. Am mers pe varianta care avantajează cel mai mult lucrătorul român.
-
România are nevoie de mai mulţi salariaţi, de mai mulţi contributori.
-
Am promovat modificările la Codul Muncii pentru că am constatat că în ultimii 20 de ani nu s-au făcut schimbări.
Declaraţiile premierului Emil Boc:
- Transmit românilor să nu îi creadă pe liderii de sindicat, pentru că ei îşi urmăresc propriile interese. Acest cod nu este făcut în interesul sindicatelor, dar nici împotriva lor.
-
Criteriile de performanţă nu pot fi modificate unilateral.
- De sporul pentru munca de noapte vor beneficia în primul rând medicii, dar şi ceilalţi salariaţi care lucrează astfel.
-
Prin noul Cod al Muncii se vor crea sute de mii de locuri de muncă în România în anii următori.
-
Modificările de bază la Codul Muncii:
- contractele colective de muncă - actualul Cod al Muncii nu este făcut pentru a întări poziţiile liderilor de sindicat, nu abrogă legislaţia contractelor colective de muncă.
- munca la negru - am înăsprit drastic sancţiunile, pe de o parte amenzile se triplează, iar dacă un angajator foloseşte mai mult de 5 salariaţi la negru sancţiunea este amenda penală sau închisoare de la 1 la 2 ani cu posibilitatea ca instanţa să dispună şi alte măsuri complementare.
- sporul pentru munca de noapte - creşte la 25% din salariul de bază dacă timpul astfel lucrat reprezintă cel puţin 3 ore din perioada de lucru.
- stabilirea performanţei ca şi criteriu de evaluare - prin contractul individual de muncă dintre angajator şi angajat se stabilesc obiectivele de performanţă individuală şi care sunt criteriile de evaluare a realizării acestor obiective. De la angajare ştii ce se aşteaptă de la tine şi cum eşti evaluat. La concedierea colectivă criteriile sociale se aplică în funcţie de performanţă. Este foarte sănătos pentru economie: dacă îţi faci treaba şi eşti performant legea te apără, dacă te ocupi de altceva, acest lucru nu vine în favoarea ta.
- durata maximă a timpului de lucru - s-au făcut referiri la faptul că românii vor fi obligaţi să lucreze 16 ore pe zi. Nu este adevărat, pentru că respectăm Constituţia, adică durata normală a zilei de lucru este de 8 ore. Singura modificare substanţială este că termenul de referinţă de 3 luni de zile pentru calcularea mediei de ore de muncă de 48 de ore pe săptămână trece la 4 luni. Prin contracte colective, lăsăm posibilitatea ca această perioadă de referinţă să se calculeze până la nivelul a 12 luni.
- contractul de muncă pe durată determinată - venim cu flexibilizare. România este pe ultimul loc în ceea ce priveşte ponderea contractelor de muncă cu durată determinată din totalul contractelor de muncă. Mărim perioada contractului de la 24 de luni la 36 de luni, adică se vor ocupa mai uşor locuri de muncă. După expirarea contractului acesta se poate prelungi numai cu acordul scris al părţilor.
-
România este pe locul 114 din 139 de ţări în ceea ce priveşte rigiditatea pieţei muncii. Avem o legislaţie care nu dă posibilitatea românului să îşi găsească uşor un loc de muncă.
-
Următoarea etapă va fi legată de reducerea contribuţiei de asigurări sociale.
-
Modificarea Codului este necesară pentru ca românii să îşi găsească mai uşor un loc de muncă, pentru ca salariaţii să poată fi plătiţi mai bine, pentru ca mai puţini angajatori să folosească munca la negru. Vom înăspri sancţiunile pentru cei care vor încerca să folosească munca la negru.
-
Dacă Codul Muncii este aprobat, el va merge în celelalte etape procedurale, după care la preşedintele României.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO