- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (02.10.2010, 18:35)
- Ovidiu Bărbulescu , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Nu accept cereri care depăşesc posibilităţile economiei. Sindicatele menţin calendarul protestelor
Guvernul nu poate accepta revendicări ale sindicatelor care să depăşească posibilităţile economiei, iar salariul minim va creşte la un nivel stabilit şi în funcţie de interesele patronatelor, a declarat premierul Boc, după discuţia cu membrii Confederaţiei Sindicatelor Democratice din România (CSDR).
Urmărește
56 afișări
Boc: Nu accept cereri care depăşesc posibilităţile economiei. Sindicatele menţin calendarul protestelor (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
"Greul nu a trecut, dar nici nu trebuie să cădem cu toţii victime ale negativismului sau pesimismului, deoarece construim o fundaţie solidă pentru o creştere economică sănătoasă şi de durată. România va oferi atât cât poate, iar Guvernul nu va repeta greşeala Guvernului Tăriceanu de a angaja cheltuieli bugetare fără susţinere pe termen mediu şi lung şi nu va aplica politici populiste", a spus Boc.
El a susţinut din nou că personalul bugetar va recupera anul viitor o parte din scăderea salarială de 25% operată în acest an şi că salariul minim va fi majorat, precizând însă că în acest sens se va ţine cont atât de interesele sindicatelor, dar şi de cele ale patronatelor şi economiei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
UE s-ar putea extinde: O ţară din Europa vrea să organizeze un referendum pentru a adera la UE
-
Dronele ucrainene ar fi distrus un depozit de muniţie rusesc în regiunea Rostov
-
Avertismentul unor lideri europeni: NATO nu poate apăra Europa fără SUA în faţa Rusiei
Preşedintele CSDR, Iacob Baciu, a declarat, sâmbătă, după discuţiile cu premierul, că acesta s-a angajat ca până pe 5 noiembrie să promoveze o nouă lege a dialogului social, dar şi o lege a inspecţiei muncii.
Reprezentanţii CSDR au discutat mai bine de trei ore cu premierul Emil Boc, cu ministrul Muncii, Ioan Botiş şi cu ministrul Finanţelor, Gheorghe Ialomiţianu, în urma întâlnirii obţinând doar promisiuni privind elaborarea unor noi acte normative.
Potrivit acestuia, reprezentanţii CSDR au obţinut promisiunea că membrii de sindicat vor face parte din echipele de control ale Inspecţiei Muncii, în acest sens urmând să fie încheiate protocoale la nivel judeţean.
De asemenea, sindicaliştii de la CSDR au reuşit să-l convingă pe premierul Emil Boc să scoată din subordinea Ministerului Educaţiei Consiliul naţional de pregătire a adulţilor.
Iacob Baciu a mai spus că în cadrul discuţiei s-a menţinut poziţia sindicaliştilor privind stabilirea salariului minim la 750 de lei, însă premierul Emil Boc a avansat o valoare de doar 640 de lei, care nu a fost însă acceptată.
Sindicaliştii au mai fost nemulţumiţi de coeficienţii de salarizare şi grila de ierarhizare, cele mai multe nemulţumiri venind de la cei din învăţământ, sănătate şi cultură.
"Premierul a dispus o reanalizare a coeficienţilor la nivel de Ministerul de Finanţe şi Ministerul Muncii", a declarat Baciu.
În acest context, sindicaliştii de la CSDR au precizat că-şi menţin calendarul de proteste anunţat până acum.
Vicepreşedintele CSDR Aurel Cornea a reafirmat că Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ va organiza în 5 octombrie, în Piaţa Victoriei, "un miting pentru salvarea învăţământului românesc".
Cornea, care este şi preşedintele Federaţiei Sindicatelor Libere din Învăţământ, a precizat că negocierile pentru Legea salarizării şi pentru majorarea salariului minim pe economie vor continua săptămâna viitoare şi a mai spus că i-a atras atenţia premierului că reforma în educaţie este întârziată din cauza faptului că Legea educaţiei zace la Comisia de învăţământ a Senatului.
În acest context, Emil Boc ar fi promis că va interveni pentru deblocarea acestei situaţii.
Liderii confederaţiilor sindicale au decis, joi, să organizeze proteste comune, astfel că mitingul anunţat pentru 7 octombrie ar putea fi amânat pentru ca acţiunea sindicală să poată fi pregătită, având în vedere că se mizează pe participarea a 70.000 - 80.000 de oameni.
Preşedintele confederaţiei "Cartel Alfa", Bogdan Hosu, declara că liderii tuturor confederaţiilor vor avea o nouă întâlnire, luni, când vor decide o strategie comună şi planul pentru viitoarele acţiuni de protest. Hosu preciza că protestele vor fi organizate pentru rezolvarea problemelor care ţin de salariul minim pe economie, de crearea de noi locuri de muncă, Legea pensiilor şi cea a salarizării.
Preşedintele CNSRL Frăţia, Marius Petcu, declara că toate acţiunile anunţate până pe 7 octombrie de către sindicalişti rămân în picioare, dar a precizat că liderii confederaţiilor iau în calcul posibilitatea amânării mitingului de protest organizat de Ziua Mondială a Muncii Decente, în 7 octombrie, întrucât timpul ar putea fi prea scurt pentru a putea mobiliza circa 70-80 de mii de oameni în acţiunea comună pe care o doresc sindicatele.
Un alt motiv pentru care mitingul din 7 octombrie ar putea fi amânat îl reprezintă acţiunile de protest ale sindicaliştilor din educaţie, care vor avea loc în 5 octombrie. Liderii confederaţiilor sindicale iau în calcul faptul că cei 10.000 de sindicalişti din educaţie care vor ieşi în stradă în 5 octombrie ar putea fi mai greu mobilizaţi să protesteze din nou peste alte două zile.
Citește pe alephnews.ro: Armistițiul de Crăciun a reprezentat un moment istoric în timpul Primului Război Mondial. Cum s-a produs acest lucru
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe