- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Nu am nicio legătură cu oameni de afaceri în cazul Apostu,nici membrii Cabinetului nu au relaţii
Premierul Emil Boc a susţinut din nou, miercuri seara, că nu are nicio legătură cu oamenii de afaceri care au avut discuţii cu primarul municipiului Cluj-Napoca şi nici cu eventuale alocări discreţionare de fonduri bugetare, adăugând că nici membrii Cabinetului nu au o astfel de legătură
Emil Boc (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax foto)
"Personal, nu am niciun fel de legătură cu discuţia celor doi oameni de afaceri sau cu elementele care sunt vizate acolo şi niciun alt membru al Cabinetului sau al Guvernului nu are nicio legătură cu demersul pe care îl invocă cei doi oameni de afaceri", a spus Boc.
El a susţinut totodată că fondurile acordate de Guvern pentru calamităţi sau alte investiţii în drumuri sunt bazate pe ceea ce Ministerul Administraţiei şi Internelor stabileşte în urma solicitărilor prefecţilor şi ale preşedinţilor de consilii Judeţene şi se propun în şedinţă de guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri prezidențiale 2024 și Referendum București. Secțiile de votare s-au deschis în toată țara. Până la ora 10:00, prezența la vot este de 7,20%. 1,2 milioane de români au votat
-
Referendum local în Capitală. Prezenţa la vot în rândul bucureştenilor
-
Ion Cristoiu: A doua viaţă a lui Agamiţă Dandanache
-
Războiul din Ucraina, ziua 1005. Rachetele nord-coreene utilizate de Rusia conţin componente fabricate în SUA şi Europa – CNN / Mediazona confirmă identităţile a aproape 80.000 de soldaţi ruşi ucişi în Ucraina
"Nu am nicio legătură şi nu avem niciun fel de legătură cu vreo alocare de fonduri pe criterii discreţionare sau care să ţină de asemenea proceduri. Nu avem nicio legătură cu discuţiile care au avut loc între oamenii de afaceri menţionaţi de motivarea sentinţei", a declarat Boc.
Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Ioana Muntean, a anunţat anterior că a fost mandatată de şeful Guvernului să transmită o declaraţie conform căreia premierul nu îi cunoaşte pe oamenii de afaceri care s-au întâlnit cu primarul municipiului Cluj-Napoca, potrivit motivării Curţii de Apel, astfel că nu poate fi făcut responsabil pentru discuţiile dintre aceştia.
În privinţa fondurilor alocate de Guvern din Fondul de rezervă aflat la dispoziţia premierului, purtătorul de cuvânt susţine că banii sunt distribuiţi pe baza propunerilor formulate de Ministerul Administraţiei şi Internelor, în urma centralizării solicitărilor depuse de prefecţi şi preşedinţi de consilii judeţene şi în baza cererilor din partea administraţiei locale.
Primarul din Cluj-Napoca, Sorin Apostu, arestat pentru luare de mită, stabilea "întâlnirile conspirative" cu oamenii de afaceri Simion Mureşan, Mustafa Bekar şi Călin Stoia în parking-ul Primăriei, "locaţie aflată în afara oricărui control al autorităţilor", se arată în motivarea Curţii de Apel Cluj.
Potrivit motivării, Apostu mergea în vacanţe exotice împreună cu oameni de afaceri care au în derulare contracte cu primăria, deplasări pe care încerca să le ascundă, plecând separat de membrii familiei sale, cu avioane diferite, fără bagaje, pentru a nu atrage atenţia, cum este vacanţa în Dubai din perioada 20-25 octombrie 2011, petrecută cu familia lui Simion Mureşan, patronul Electrogrup SA, societate care derulează cu Primăria un contract încheiat în anul 2010 în valoare de 1.000.000 de euro.
Totodată, primarul din Cluj-Napoca ţine legătura cu unii oameni de afaceri, învinuiţi şi ei în acest dosar, numai pe anumite cartele telefonice, toţi având interese legate de Primăria municipiului Cluj-Napoca şi încearcă, prin soţia sa, să ascundă urmele "faptelor ilicite", mai spun procurorii în propunerea de arestarea preventivă a lui Sorin Apostu, conţinută în motivarea Curţii de Apel Cluj care a decis arestarea primarului clujean.
Procurorii DNA Cluj mai arată în propunerea de arestare a omului de afaceri Călin Stoia că acesta pregătea săvârşirea de noi infracţiuni de corupţie, inclusiv urma să intervină la persoane din anturajul Guvernului, pentru alocarea de bani în favoarea unei societăţi de construcţii de drumuri.
Potrivit motivării Curţii de Apel Cluj, conform propunerii procurorilor de arestare preventivă a primarului Sorin Apostu, din probatoriul dosarului rezultă că inculpatul Călin Stoia pregătea săvârşirea unei noi infracţiuni de corupţie, prin promisiunea că va interveni la persoane cu funcţii de decizie pentru rezolvarea alocării unor sume de bani pentru contracte la construcţii de drumuri, în scopul obţinerii unor foloase necuvenite.
Primarul municipiului Cluj-Napoca, Sorin Apostu, reţinut pentru luare mită de mită în formă continuată, şi directorul general al Brantner România, Călin Stoia, au fost arestaţi preventiv pentru 29 de zile, în noaptea de 10 spre 11 noiembrie, în baza unor mandate emise pe numele lor de Curtea de Apel Cluj.
Potrivit DNA, Sorin Apostu a primit, în perioada 2009-2011, 94.000 de euro pentru a încheia contracte de salubrizare şi asigurare a parcului auto al regiilor subordonate CL Cluj, banii fiind încasaţi de la firmele beneficiare ale contractelor prin cabinetul de avocatură al soţiei sale.
În acest dosar sunt învinuiţi pentru dare de mită şi oamenii de afaceri Simion Mureşan (Electrogrup), Călin Stoia (director general al Brantner România), şi Mustafa Bekar (asociat la Kiat Group Construct).
Firma Brantner - Vereş a câştigat, alături de compania Rosal Grup, licitaţia organizată de Primăria Cluj-Napoca, în 4 iunie 2009, privind concesiunea serviciului de salubrizare menajeră, fiecare adjudecându-şi un sector al municipiului.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei clujene, semnarea contractului de concesiune trebuia să aibă loc în 15 iulie 2009, dar a avut loc abia în 28 iulie 2010 şi a intrat în vigoare trei luni mai târziu, deoarece licitaţia a fost contestată la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC) de mai multe societăţi care au participat la ea. CNSC şi-a declinat competenţa către Tribunalul Cluj. La rândul său, Tribunalul Cluj a declinat competenţa către CNSC.
Curtea de Apel Cluj a stabilit, în final, că CNSC este competent în soluţionarea litigiului, iar în urma unei decizii date s-a stabilit că Rosal Grup şi Brantner-Vereş sunt câştigătorii licitaţiei.
Potrivit reprezentanţilor Primăriei, câştigătorii licitaţiei au fost selectaţi în funcţie de tarifele de colectare ofertate, care au avut o pondere de 60 la sută în calcularea punctajului final, de propunerea tehnică - pondere de 30 la sută, şi de redevenţa plătită către Primărie, cu pondere de 10 la sută din punctajul final. Cel mai mic preţ de colectare, de cinci lei/persoană/lună, l-au oferit societăţile Brantner-Vereş şi Rosal Grup. În ceea ce priveşte redevenţa, Brantner-Vereş a oferit 51.000 de euro pe an pentru Primărie, la fel ca şi Rosal.
Sectorul gestionat de compania de salubritate Bratner-Vereş include 435 de puncte gospodăreşti.
Cele două societăţi, Brantner-Vereş şi Rosal, au primit în concesionare serviciul de salubritate pe o perioadă de opt ani, cu posibilitatea extinderii contractului pentru o perioadă de încă patru ani. Conform caietului de sarcini, Rosal şi Brantner au obligaţia de a realiza o serie de investiţii în modernizarea şi amenajarea de puncte gospodăreşti, care să permită depozitarea selectivă a deşeurilor menajere, pe categorii.
Societatea Brantner-Vereş a luat fiinţă din societăţile Napoget şi Salprest, care se ocupau cu salubritatea în Cluj-Napoca în urmă cu mai mulţi ani. Napoget a fost cumpărată de Brantner, iar Eugen Vereş a preluat Salprest, ulterior cele două firme fiind unificate sub numele Brantner-Vereş.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO