„Nu este vorba de o nouă împărţire administrativ-teritorială a Bucureştiului, ci doar de mutarea graniţelor sectorului 4 şi 5 în zona Piaţa Unirii şi a graniţei dintre sectoarele 5 şi 6 în zona Prelungirea Ghencea”, a spus prefectul Capitalei, Mihai Atănăsoaei.
Prefectul Capitalei a precizat că aceasta este necesară din patru motive, „pentru realizarea cadastrului general al Bucureştiului, pentru cadastru verde, pentru recensământul populaţiei şi pentru listele electorale necesare viitoarelor alegeri”.
Atănăsoaei susţine că peste 90 la sută dintre bucureşteni nu vor fi afectaţi de actuala măsură.
„Cei care vor fi afectaţi nu vor fi obligaţi să-şi schimbe actele de identitate decât atunci când acestea le expiră. Oficiul de Cadastru le va schimba gratuit intabulările pentru locuinţe, acolo unde ele există. Urmează ca Oficiul de Cadastru şi Publicitate Imobiliară (OCPI) să facă noua hartă a Bucureştiului şi să se treacă la cadastrul general”, a explicat prefectul Atănăsoaei.
Acesta nu exclude posibilitatea ca în urma noilor graniţe unele sectoare să aibă un număr mai mare de locuitori în detrimental altora.
Astfel, în zona Piaţa Unirii, graniţa dintre sectoarele 4 şi 5 va fi paralelă cu „Bulevardul Fântânilor”, şi nu perpendiculară ca până acum.
Potrivit Gândul, graniţa trasată perpendicular trecea prin holul de la intrarea mai multor imobile, proprietarii figurând atât în evidenţele Primăriei Sectorului 4, cât şi ale Primăriei Sectorului 5. Noua graniţă paralelă cu fântânile va porni din zona Bulevardului Unirii şi va ajunge la Piaţa Operei
„Tot ce însemnă bloc de locuinţe situat pe partea stângă, cum te uiţi la Palatul Parlamentului, va fi în sectorul 5. Blocurile de pe partea dreaptă vor fi în sectorul 4”, a mai declarat prefectul Capitalei, pentru Gândul.
În zona Prelugirea Ghencea, imobilele cuprinse între strada Braşov şi linia de centură vor fi în sectorul 6, iar cele situate la sud de Prelungirea Ghencea vor aparţine sectorului 5.
Pentru schimbarea graniţelor sectoarelor 4, 5 şi 6 s-au purtat, timp de opt luni, negocieri între Prefectura Capitalei, primarul general, Sorin Oprescu şi edilii de sector.
„Cele mai multe divergenţe au fost pe Tribunalul Bucureşti. Acesta a fost dorit şi de sectorul 4 şi de 5. Domnul Chiliman a cerut parcul din faţa Teatrului Naţional, deşi acesta nu s-a aflat niciodată în administrarea sectorului 3. Şi intersecţia dintre Podul Grant şi Calea Crângaşi sau Stadionul Giuluşti au fost cerute de Primăria sectorului 1 însă s-a hotărât să rămână în sectorul 6. Negocierile au durat opt luni”, a mai spus prefectul Mihai Atănăsoaei.