- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Pensiile speciale nu pot rămâne în afara restrângerilor şi vor fi reduse
Pensiile acordate în prezent pe baza unor legi speciale vor fi diminuate faţă de nivelul actual, prin măsurile de reducere a cheltuielilor bugetare, împreună cu celelalte pensii din sistemul public, a declarat, vineri, premierul Emil Boc.
Boc: Pensiile speciale nu pot rămâne în afara restrângerilor şi vor fi reduse (Imagine: Dumitru Matiu/Mediafax Foto)
"Pensiile speciale nu pot rămâne în afara restrângerilor bugetare. Să nu vă imaginaţi că tăiem pensiile mai mici şi lăsăm pensiile speciale", a răspuns Boc unei întrebări a presei pe această temă, înainte de discuţia cu patronatele privind scrisoarea de intenţie convenită cu FMI.
Un proiect de ordonanţă de urgenţă, aflat în stadiu de elaborare şi prezentat în urmă cu o săptămână de MEDIAFAX, relevă că Guvernul analizează revizuirea modului de calcul a pensiilor speciale şi plafonarea acestora, începând cu 1 iunie, la un nivel calculat strict în funcţie de prevederile Legii privind sistemul public de pensii, concomitent cu reducerea cu 15% a pensiilor militare de stat şi a celor pentru poliţişti.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Valdimir Putin s-ar confrunta cu o revoltă a armatei. Comandanții militari ruși refuză să-și trimită subordonații la atacuri
-
Putin se confruntă cu o revoltă a armatei. „Comandanţii refuză să trimită trupe” pentru un asalt pe râul Nipru, spun partizanii ucraineni
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
Tot de la 1 iunie 2010 vor fi sistate ajutoarele şi indemnizaţiile acordate la ieşirea la pensie, retragere sau trecerea în rezervă.
"Începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010, pensiile stabilite potrivit legilor cu caracter special, cuvenite sau aflate în plată, nu se mai acordă, pensia fiind stabilită potrivit reglementărilor Legii 19/2000 privind sistemul public de pensii şi alte drepturi de asigurări sociale, prin utilizarea valorii punctului de pensie de 622,9 lei (faţă de 732,8 lei în prezent - n.r.). Cuantumul pensiilor stabilite potrivit Legii 164/2001 privind pensiile militare de stat şi ale Legii 179/2004 privind pensiile de stat şi alte drepturi de asigurări sociale ale poliţiştilor, cuvenite sau aflate în plată, se diminuează cu 15% începând cu drepturile aferente lunii iunie 2010", se arată în document.
Actul normativ stabileşte totodată că dispoziţiile referitoare la pensiile de serviciu cuprinse în legile privind personalul diplomatic şi consular, deputaţii şi senatorii, judecătorii şi procurorii, personalul auxiliar de specialitate din instanţele judecătoreşti, personalul aeronautic civil, funcţionarii publici parlamentari şi inspectorii Curţii de Conturi se abrogă.
"Începând cu 1 iunie 2010, în sistemul public de pensii, precum şi în sistemele de pensii neintegrate acestuia, dispoziţiile legale privind înscrierea la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială nu se aplică. Cererile de înscriere la pensie anticipată şi pensie anticipată parţială, depuse până la 31 mai 2010 inclusiv, se vor soluţiona cu respectarea dispoziţiilor legale în vigoare la data depunerii", se mai arată în document.
Un alt proiect de lcuru al Guvernului, prezentat pe 11 mai de MEDIAFAX, prevedea că pensiile speciale vor fi diminuate de la 1 iunie printr-o valoare mai mică a punctului de pensie, dar şi prin aplicarea unei cote de 90%, ca "taxă de solidaritate", la diferenţa de bani rămasă după deducerea contribuţiei şi impozitului, rezultă din proiectul privind reducerea cheltuielilor.
Un document al MInisterului Finanţelor relevă că Guvernul plăteşte lunar pensii medii de serviciu în cuantum cuprins între 1.176 lei şi 9.182 lei pentru un număr total de peste 8.340 parlamentari, diplomaţi, magistraţi, foşti angajaţi din industria aeronautică şi Curtea de Conturi, cele mai mulţi bani fiind alocaţi direct de la bugetul de stat.
În luna aprilie, Guvernul a prezentat o informaţie generală din care rezulta că statul cheltuieşte anual 120 milioane euro pentru plata pensiilor speciale acordate unui număr limitat de 8.342 persoane care beneficiază de legi speciale, reprezentând 0,14% din totalul pensionarilor.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO