Boc: Proiectul privind normele metodologice la Legea zilierilor va fi semnat vineri

Ministrul interimar al Muncii, premierul Emil Boc, a declarat că vineri va semna normele metodologice la Legea zilierilor care va intra în vigoare în 2 mai, aceste prevederi venind în ajutorul celor care fac muncă necalificată la câmp sau în alte domenii.

Urmărește
9 afișări

Premierul Emil Boc a mai spus că luni, 2 mai, intră în vigoare şi noului Cod al Muncii, care va produce un impact deosebit pentru salariat, dar şi pentru angajator.

El a precizat că odată cu intrarea în vigoare a noului Cod al Muncii va avea loc o "ofensivă a controalelor" pentru combaterea muncii la negru.

Ministrul interimar al Muncii i-a atenţionat pe angajatorii care folosesc "forme nelegale" să încheie contracte de muncă, precizând că amenzile au crescut de patru ori în noua legislaţie faţă de cele prevăzute în vechiul Cod al Muncii.

"Atrag atenţia ferm celor care încă utilizează forme nelegale cu privire la salariaţi să încheie contracte de muncă. Noul Cod al Muncii prevede sancţiuni pecuniare de patru ori mai mari ca vechiul act, dar şi sancţiuni penale", a spus Emil Boc la finalul unei întâlniri cu ministrul Internelor, Traian Igaş şi cu conducerea Inspecţiei Muncii privind măsurile de combatere a muncii la negru.

Premierul Emil Boc spunea, vineri, la preluarea mandatului de ministru interimar al Muncii, că priorităţile sale imediate în noua funcţie sunt pregătirea intrării în vigoare, în luna mai, a noului Cod al Muncii prin mediatizarea prevederilor actului normativ, "îmbunătăţirea substanţială" a acţiunilor Inspecţiei Muncii de combatere a activităţilor nefiscalizate, aprobarea în maximum zece zile a normelor metodologice la Legea zilierilor, promovarea Legii asistenţei sociale şi absorbţia fondurilor europene.

Legea zilierilor a fost publicata în 20 aprilie în Monitorul Oficial. Actul normativ reglementează modul în care aceste persoane pot executa activităţi cu caracter ocazional, stabilind că durata activităţii ocazionale care poate fi exercitată este de minimum o zi, corespunzător cu opt ore de muncă.

Plata impozitului pe venit datorat pentru activitatea prestată de zilieri este în sarcina zilierului. Cuantumul impozitului este de 16%, calculat la remuneraţia brută.

Actul normativ prevede că durata zilnică de executare a activităţii unui zilier nu poate depăşi 12 ore, respectiv şase ore pentru lucrătorii minori care au capacitate de muncă. Chiar dacă părţile convin un număr mai mic de ore de activitate, plata zilierului se va face pentru echivalentul a cel puţin opt ore de muncă.

Actul normativ mai prevede că nicio persoană nu poate fi angajată zilier dacă nu a împlinit 16 ani şi că angajatorul are obligaţia să plătească zilierului, la sfârşitul fiecărei zile de lucru, remuneraţia convenită şi să asigure, pe propria cheltuială, echipamente de lucru şi de protecţie care se impun prin natura şi specificul activităţii desfăşurate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici