- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (02.07.2011, 17:34)
- , Pacala Dana , ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Boc: Realitatea grea şi tragică este că România a pierdut doi ani în absorbţia fondurilor europene
Premierul Emil Boc a declarat, sâmbătă, că România "a pierdut doi ani" de absorbţie a fondurilor europene, 2007 şi 2008, când un singur program operaţional din cele şapte era acreditat, şi a spus că Guvernul său a făcut eforturi pentru recuperarea ritmului de atragere a sumelor de la UE.
Urmărește
323 afișări
Boc: Realitatea grea şi tragică este că România a pierdut doi ani în absorbţia fondurilor europene (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Emil Boc a spus, în timpul vizitei la şantierul de reabilitare a liniei de tramvai din Cluj, că plăţile către beneficiari erau, în 2008, de 170 de milioane de euro, în timp ce în prezent acestea se ridică la 2,6 miliarde de euro.
"Dacă ne uităm în trecut, realitatea grea şi tragică este că România a pierdut doi ani, 2007 şi 2008, în absorbţia fondurilor europene. Nu spun asta ca să critic foştii guvernanţi, dar oricine poate verifica. În 2009, când am ajuns la guvernare, un singur program operaţional din cele şapte era acreditat, iar celelalte şase nu erau acreditate. Cum să vorbeşti de absorbţia fondurilor europene când nici măcar nu erau acreditate programele? În ceea ce priveşte plăţile către beneficiari, în 31 decembrie 2008, erau în valoare de 170 de milioane de euro, iar azi avem 2,6 miliarde de euro. Cei ce se află acum la guvernare fac să recupereze cei doi ani pierduţi", a spus Boc.
ULTIMELE ȘTIRI
-
FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
-
Olaf Scholz şi Vladimir Putin au vorbit la telefon timp de o oră. Este prima discuţie directă din 2022
-
Macron: Europa se îndreaptă spre un război tarifar cu SUA şi China
-
Industria criptomonedelor este în extaz după victoria lui Donald Trump. Bitcoin, la noi maxime istorice
Premierul a precizat că România stă bine la capitolul depunerii de proiecte europene şi la cel privind proiectele aprobate, dar situaţia este nesatisfăcătoare la capitolul plăţilor efective către beneficiari.
"Până în 24 iunie, în România au fost depuse, pe fonduri structurale, proiecte în valoare de 54 de miliarde de euro. Stăm bine la acest capitol. Proiectele aprobate la 24 iunie sunt în valoare de 19 miliarde de euro, din care 12 miliarde de la UE. Stăm relativ bine şi la acest capitol. La capitolul proiecte semnate care sunt în implementare, valoarea este de 13,3 miliarde de euro, din care 10,5 miliarde de la UE. Partea care este cea mai neproductivă este cea legată de plăţile efective către beneficiari. În 24 iunie, erau efectuate plăţi de 2,6 miliarde de euro, care înseamnă prefinanţări şi rambursări efective. Aici procentul este nesatisfăcător, iar autorităţile locale şi naţionale trebuie să apese pedala acceleraţiei absorbţiei fondurilor europene. Sunt extrem de nemulţumit de acest procent al plăţilor către beneficiari", a detaliat Boc.
Premierul a spus că în timpul mandatului său s-a recuperat ritmul absorbţiei fondurilor europene, dar că acesta este complet insuficient faţă de capacitatea şi potenţialul pe care le are România.
Boc a explicat că România poate contracta proiecte până în 2013, cu finalizare în 2015, dar a avertizat că dacă nu se contractează rapid aceste proiecte şi nu se finalizează licitaţiile există riscul ca acestea să nu fie terminate în termenul maxim - 2015 - şi România să fie obligată să plătească din bugetul naţional banii pentru proiectele care se semnează.
Premierul a făcut apel la o transparenţă totală şi la respectarea legalităţii în ceea ce priveşte organizarea licitaţiilor pentru proiectele europene şi respectarea termenelor.
"Dacă se prelungesc aceste termene, pierde ţara şi trebuie să pună bani de la bugetul de stat", a conchis Boc.
Citește pe alephnews.ro: Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua administrație Trump asupra marilor companii
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a distrus o facilitate nucleară iraniană. Aceasta era considerată inactivă după închiderea oficială din 2003
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Dezastru pentru un gigant din tehnologie, care concediază mii de oameni pentru a deveni competitiv într-un domeniu unde o singură companie deţine 80% din piaţa
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Blat făcut de Prigoană și Mihaela?! Silviu nu era de fapt căsătorit, dar avea un 'contract de obligații' cu Mihaela, care nici măcar nu locuia cu el!
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 18:33
-
astăzi, 18:33
Iranul sprijină Libanul în negocierile de încetare a focului şi caută să pună capăt „problemelor”