Întrebat, vineri, la postul public de radio, dacă Guvernul intenţionează să schimbe legea, astfel încât CNAS să fie instituţia care gestionează aceşti bani, premierul a arătat că nu crede că schimbarea procedurilor reprezintă soluţia de rezolvare a problemei. El a amintit că Agenţia Naţională de Administrare Fiscală are instrumentele necesare pentru executarea silită a rău-platnicilor.
„Nu cred că schimbarea procedurii rezolvă problema, adică o birocraţie cu altă birocraţie, nu cred că asta este soluţia în momentul de faţă, ci eficientizarea mecanismului de colectare a banilor. ANAF are instrumentele financiare să realizeze execuţia bugetară şi să realizeze executări silite, acolo unde este cazul, pentru a putea să adune banii de la cei care nu plătesc. Cred că soluţia este nu să descentralizăm acest mecanism centralizat acum şi benefic cu autorităţi ale statului care sunt competente să aducă banii la buget, iar ANAF are responsabilitatea majoră. Aici trebuie lucrat, ca adunarea banilor să fie mai bună şi nimeni care are să plătească să nu scape de lege”, a spus Boc.
Premierul Emil Boc a susţinut totodată că introducerea obligativităţii plăţii contribuţiilor la fondul de sănătate pentru pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei nu reprezintă o impozitare suplimentară şi că această decizie a fost luată pentru a echilibra balanţa de plătitori la bugetul de sănătate.
El a susţinut că după această decizie va solicita o exigenţă şi mai mare în verificarea modului de cheltuire a banilor destinaţi sănătăţii..
Guvernul a decis ca pensionarii cu venituri pornind de la 740 lei şi revoluţionarii, cu excepţia celor răniţi, să achite contribuţii sociale de sănătate, numărul contribuabililor incluşi astfel în baza de impozitare fiind de aproximativ două milioane persoane.