Potrivit Poliţiei Române, poliţiştii au soluţionat 82 de dosare penale referitoare la infracţiuni privind desfăşurarea alegerilor pentru Parlamentul European, toate acestea fiind înaintate unităţilor de Parchet.
La nivel naţional au fost înregistrate 181 de dosare penale pentru infracţiuni săvârşite atât în timpul campaniei electorale, cât şi în ziua alegerilor europarlamentare. Dintre acestea, 41 au fost cu autori neidentificaţi, restul de 140 de fapte fiind săvârşite de autori cunoscuţi.
În urma răspunsului primit, în 28 iulie, de la Autoritatea Electorală Permanentă, Poliţia efectuează cercetări cu privire la 12 persoane care şi-au exercitat dreptul la vot de două sau mai multe ori.
În timpul campaniei electorale, la unităţile teritoriale de poliţie s-au înregistrat 47 de dosare penale, iar în 7 iunie, când au avut loc alegerile europarlamentare, alte 94 de plângeri penale. Ulterior au mai fost înregistrate alte 40 de sesizări. Dosarele penale priveau 188 de infracţiuni.
"Un număr important de sesizări se referă la faptele persoanelor suspectate că au votat fără a avea drept de vot ori au votat de două sau mai multe ori (78), dar şi la determinarea alegătorului, prin diferite mijloace, de a vota anumite liste de candidaţi (49)", arată Poliţia Română.
Sursa citată precizează că, în prezent, au rămas în evidenţe 99 de dosare penale, dintre care 25 cu autori neidentificaţi, iar 74 cu autori cunoscuţi.
Ministrul Administraţiei şi Internelor, Dan Nica, declara, la o zi după alegerile europarlamentare, într-o emisiune la Realitatea TV, că toate persoanele care au votat pe listele suplimentare la europarlamentare vor fi verificate, iar cei care au votat de mai multe ori "se vor trezi «Cioc!, Cioc!» cu poliţia la uşă".