Bodog: Comisarul european pentru Sănătate ne-a promis sprijin pentru Institutul Cantacuzino

Ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a declarat că urmează să aibă o discuţie cu Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Sănătate, despre sprijinul pe care Uniunea Europeană ar putea să îl ofere Institutului Cantacuzino, precizând că şi premierul Tudose a trimis o scrisoare în acest sens.

Urmărește
74 afișări

„Voi aborda, din nou, subiectul Institutului Cantacuzino pentru că domnia sa (Vytenis Andriukaitis- n.r.) ne-a promis sprijin şi premierul a adresat şi o scrisoare preşedintelui în ceea ce priveşte sprijinul pe care Uniunea Europeană ar putea să îl acorde Institutului Catantacuzino. Practic, ne dorim ca institutul să polarizeze producţia de vaccinuri pentru situaţiile de urgenţă din Europa, în situaţia în care anumite companii îşi întrerup producţia sau în situaţiile de criză, de epidemii”, a declarat ministrul Sănătăţii, Florian Bodog.

În luna septembrie, Guvernul a aprobat un proiect de OUG, care prevede trecerea Institutului Cantacuzino în subordinea Ministerului Apărării Naţionale (MApN) urgenţa fiind motivată prin ameninţările războiului hibrid şi de necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale a vaccinurilor.

„În 30 de zile vom face noua organigramă, personalul va fi format din personal civil şi militar şi după aceea vom întocmi documentaţiile pentru accesarea de fonduri europene”, a spus la începutul şedinţei de Guvern, în şedinţa din 9 septembrie, secretarul de stat din MApN, Mircea Duşa.

Institutul Naţional de Cercetare Medico-Militară „Cantacuzino” va fi înfiinţat prin trecerea Institutului Naţional de Cercetare „Cantacuzino” din subordinea Ministerului Sănătaţii în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, cu patrimoniul şi personalul aferent.

„Caracterul urgent al prezentului act normativ este dat de ameninţările războiului hibrid şi necesitatea creării unei platforme unitare de cercetare şi producţie naţionale şi de necesitatea menţinerii la parametri normali a Colecţiei naţionale de culturi microbiene şi celulare (CNCMC), a Laboratorului cu nivel 3 de biosiguranţă (BSL 3), a Biobazei şi a Unităţii de intervenţie rapidă în urgenţe microbiologice şi bioterorism. Neadoptarea imediată a unor măsuri generează disfuncţionalităţi majore cu efecte negative asupra stării de sănătate a populaţiei, precum şi perturbări grave, în situaţii de criză, de epidemii şi pandemii, ce pot afecta atât sistemul naţional de sănătate publică, cât şi securitatea naţională a României”, se arată în nota de fundamentare a ordonanţei de urgenţă.

Potrivit ordonanţă de urgenţă, sumele alocate de la bugetul de stat Institutului Cantacuzino nu se includ în creditele bugetare reprezentând 2% din PIB alocate anual Ministerului Apărării Naţionale.

„Patrimoniul Institutului Naţional de Cercetare «Cantacuzino» se preia de Institutul Cantacuzino prin protocol de predare-preluare încheiat în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe”, se mai arată în ordonanţa de urgenţă.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici