Bodog: Se reduce finanţarea spitalelor publice. De unde se vor mai plăti medicii de la stat?

Fostul ministru al Sănătăţii Florian Bodog atrage atenţia că, odată ce spitalele private vor putea accesa oricând bani din programele de sănătate, atunci finanţarea spitalelor publice va fi redusă. Acesta întreabă Guvernul Orban din ce bani vor mai fi plătiţi medicii care lucrează la stat.

Urmărește
1763 afișări
Imaginea articolului Bodog: Se reduce finanţarea spitalelor publice. De unde se vor mai plăti medicii de la stat?

Bodog: Se reduce finanţarea spitalelor publice. De unde se vor mai plăti medicii de la stat?

„Ceea ce nu se spune este faptul că aceşti bani care vor pleca înspre zona privată vor pleca de la spitalele publice, pentru că banii alocaţi pentru programele de sănătate sunt mai puţini, nu mai mulţi decât în anii anteriori. Şi dacă ar fi egali cu anii anteriori, practic se reduce finanţarea spitalelor publice. Cui foloseşte această măsură? Dacă foloseşte pacientului este foarte bine”, a spus senatorul PSD Florian Bodog, la Digi24.

Fostul ministru al Sănătăţii întreabă Guvernul Orban din ce bani vor fi plătiţi medicii care lucrează la stat, odată cu reducerea finanţării spitalelor publice.

„Aceşti bani din programele de sănătate sunt repartizaţi pe judeţe. Din aceşti bani se finanţează spitalele publice şi parţial spitale private. În momentul în care va creşte ponderea de finanţare pe zona de privat, atunci spitalele publice îşi vor reduce cu sumele respective bugetele pe care şi le-au preconizat la începutul anului. De unde se vor plăti medicii care lucrează în spitalele publice şi ce impact va avea asupra pacientului? ”, a adăugat Bodog.

Senatorul PSD se întreabă, totodată, dacă Guvernul a făcut o evaluare a impactului pe care măsurile din ordonanţă le vor avea asupra spitalelor publice.

„Eu l-aş întreba pe ministrul Sănătăţii şi pe cei care s-au ocupat de acest lucru dacă au făcut o evaluare a impactului pe care această măsură o va avea asupra spitalelor publice”, a subliniat Bodog.

Ministerul Sănătăţii are în dezbatere publică o ordonanţă prin care spitalele şi clinicile private vor putea accesa oricând fonduri bugetare cuprinse în programele de sănătate. În prezent, acestea puteau implementa programe de sănătate doar dacă era depăşită capacitatea furnizorilor publici.

„Prin proiectul de act normativ se propune ca serviciile medicale din cadrul programelor naţionale de sănătate curative, care se suportă din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate să se deruleze în mod unitar atât prin furnizori publici, cât şi prin furnizori privaţi, în mod similar cu reglementarea privind furnizorii privaţi de medicamente şi dispozitive medicale. Astfel, se asigură accesul imediat al pacienţilor la tratament in cadrul programelor naţionale de sănătate curative şi, funcţie de opţiunea acestora, prin furnizorii care sunt autorizaţi şi evaluaţi şi care au încheiat contracte de furnizare de servicii medicale cu casele de asigurări de sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de ordonanţă care modifică Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

Potrivit actului normativ, furnizorii privaţi de servicii medicale puteau implementa programe de sămătate ale statului, doar atunci când era depăşită capacitatea furnizorilor publici de a le implementa.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici