- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (14.05.2015, 20:07)
- Catalina Mihai
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bogdan Aurescu: Primele permise de mic trafic între România şi Ucraina-eliberate în iunie sau iulie
Ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, a declarat, pentru MEDIAFAX, că primele permise de mic trafic eliberate în baza Acordului dintre România şi Ucraina, intrat în vigoare joi, vor putea fi eliberate spre sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie, când vor fi întrunite condiţiile tehnice.
Urmărește
261 afișări
Bogdan Aurescu: Primele permise de mic trafic între România şi Ucraina-eliberate în iunie sau iulie (Imagine: Dan Tautan/Mediafax Foto)
"Am discutat cu ministrul ucrainean de Externe Pavlo Klimkin (la reuniunea ministerială a NATO din Turcia - n.r.) şi amândoi am salutat faptul că astăzi a intrat în vigoare Acordul de mic trafic. Am discutat şi modul în care vom face acea vizită pe care am decis-o în luna februarie pentru a înmâna primele permise. Cel mai probabil undeva spre sfârşitul lunii iunie sau începutul lunii iulie vor fi întrunite condiţiile tehnice pentru a putea elibera primele permise pentru că este nevoie de o activitate pregătitoare pe care nu putem să o grăbim ca să nu existe probleme tehnice la momentul când vom începe să eliberăm permisele", a precizat şeful diplomaţiei române.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Joi a intrat în vigoare Acordul de mic trafic dintre România şi Ucraina, care reglementând trecerea frecventă a graniţei de către rezidenţii din zona de frontieră a celor două ţări care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat pentru cel mult 3 luni.
Înmânarea primelor permise de mic trafic de frontieră eliberate în baza Acordului va avea loc în în cadrul unei ceremonii organizate în zona de frontieră, în prezenţa miniştrilor Bogdan Aurescu şi Pavlo Klimkin.
Potrivit unui comunicat MAE remis MEDIAFAX, Acordul privind micul trafic de frontieră dintre România şi Ucraina, semnat la nivel de premieri, la Kiev, în 2 octombrie 2014, va facilita "considerabil regimul călătoriilor în regiunile limitrofe frontierei comune a celor două ţări vecine, în beneficiul locuitorilor acestor zone".
Extinderea cadrului juridic bilateral prin acest acord ilustrează deschiderea şi "nivelul remarcabil" atins în prezent de relaţiile dintre România şi Ucraina, precizează sursa citată.
Acordul reglementează condiţiile de desfăşurare a micului trafic de frontieră, respectiv a trecerii frecvente a frontierei de stat româno-ucrainene de către rezidenţii din zona de frontieră a României sau a Ucrainei care intenţionează să rămână în zona de frontieră a celuilalt stat, în special din motive de ordin social, cultural, familial sau întemeiate economic, pentru o perioadă care să nu depăşească 3 luni de şedere neîntreruptă.
Acordul se aplică locuitorilor unei zone de 30 km situate de o parte şi de alta a frontierei comune, zonă care poate fi însă extinsă la maximum 50 de km de linia de frontieră în cazul unităţilor administrativ-teritoriale care se întind dincolo de limita celor 30 de km.
De prevederile Acordului beneficiază toate persoanele care locuiesc în mod legal, de cel puţin 3 ani, în zona de frontieră a României sau Ucrainei. Acestor persoane li se adaugă şi soţul/soţia, copiii minori sau majori aflaţi în întreţinere (inclusiv adoptaţi), chiar dacă aceştia locuiesc de mai puţin de 3 ani în zona de frontieră.
Aproximativ 2 milioane de cetăţeni români şi ucraineni de pe o parte si alta a frontierei pot fi potenţialii beneficiari ai acestui Acord.
Permisele de mic trafic vor fi eliberate autorităţile române sau ucrainene în maximum 60 de zile de la primirea cererii însoţită de toate documentele necesare.
Pentru eliberarea permiselor de mic trafic nu sunt percepute taxe.
Permisul este valabil pentru o perioadă de la 2 la 5 ani, fără a putea depăşi durata de valabilitate a paşaportului titularului.
Persoanele care beneficiază de prevederile Acordului se supun controlului de frontieră asemeni oricărei alte persoane, însă autorităţile de frontieră nu vor aplica ştampile de intrare sau ieşire pe permisele de mic trafic.
Alături de permisul de mic trafic, persoana care beneficiază de prevederile Acordului trebuie să fie în posesia unui paşaport valabil.
Autorităţile de frontieră ale României sau Ucrainei au dreptul să refuze intrarea sau să reducă termenul de şedere pe teritoriul statului lor a persoanelor care beneficiază de dispoziţiile Acordului.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe