Boghicevici: Reorganizarea administrativ-teritorială este cheia dezvoltării României cu fonduri UE
Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a declarat, miercuri, că reorganizarea administrativ-teritorială este cheia succesului dezvoltării ţării cu ajutorul fondurilor europene, precizând că România trebuie să fie pregătită pentru schimbările instituţionale necesare noului cadru financiar.
Claudia Boghicevici (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Boghicevici a spus, la conferinţa anuală a Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (AM POSDRU), că după ce s-a lovit, din prima zi a mandatului, de problemele de la POSDRU, are convingerea că reorganizarea administrativ teritorială este necesară pentru dezvoltarea României cu ajutorul fondurilor UE.
"Pentru a creşte considerabil gradul de absorbţie a fondurilor structurale şi de coeziune, este esenţial ca România să fie pregătită din timp pentru schimbările instituţionale necesare pentru noul cadru financiar 2014-2020. Avem nevoie de o nouă abordare, care să pornească de la nevoile de dezvoltare ale fiecărei regiuni. (...) Eu cred că viitoarele proiecte strategice vor depinde foarte mult de polii de dezvoltare economică, pentru rezultate concrete", a mai spus Claudia Boghicevici.
În opinia ministrului Muncii, POSDRU trebuie privit din două puncte de vedere, respectiv pe perioadă scurtă şi pe termen lung.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Novak Djokovic susține că a fost „otrăvit” înainte de expulzarea sa din Australia în 2022. Djokovic: „Analizele au indicat un nivel foarte ridicat de plumb și mercur”
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Curtea Supremă a SUA semnalează că va menţine interdicţia asupra TikTok din motive de securitate naţională
-
INSP, despre Metapneumovirusul uman: Două cazuri confirmate şi unul în curs de validare
Demnitarul a precizat că, pe termen scurt, trebuie văzut ce se poate salva din PODRU, având în intenţie simplificarea, flexibilizarea şi creşterea gradului de absorbţie.
Potrivit AM POSDRU, de la data începerii implementării programului şi până în 31 martie, peste un milion de persoane, reprezentând 63,68% din ţinta POSDRU 2007-2013, au participat la operaţiunile financiare.
Gradul de absorbţie în cadrul POSDRU este de doar 5,47 la sută, din partea Comisiei Europene intrând în contul Autorităţii de Certificare şi Plată 190.329.482,06 de euro.
În perioada 2008-martie 2012, au fost semnate 2.468 de contracte de finanţare, în valoare de 15 miliarde de lei, din care 14 miliarde lei reprezintă valoarea finanaţării nerambursabile, potrivit datelor AM POSDRU.
Către beneficiari au fost plătiţi 4.626.624.775 lei, reprezentând 28,85% din alocarea UE pentru POSDRU pe toată perioada de programare 2007-2013.
Directorul general adjunct de la Direcţia Generală Ocupare, Afaceri Sociale şi Incluziune, Zoltan Kazatsay, a precizat că, pentru cele 27 de state membre, Fondul Social European (FSE) a avut de alocat 76 de miliarde de lei, în perioada 2007-2009.
Kazatsay a subliniat, cu acelaşi prilej, necesitatea de a se investi mai mult în capitalul social şi uman, strategia UE 2012-2020 fiind concentrată pe dezvoltarea statelor membre. Tot el a precizat că, pentru următorul exerciţiu financiar, ar urma să fie alocaţi 84 de miliarde de euro, cu 7,5% mai mult.
"România trebuie să aibă în vedere că absorbţia fondurilor este o prioritate naţională. România trebuie să asigure utilizarea acestor fonduri şi să continue la cel puţin acelaşi nivel de alocare. (...) Noul Fond Social european este un instrument pentru viitor. Va fi mai uşor de folosit şi mai bine coordonat", a mai spus Zoltan Kazatsay.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO