Bolnav imobilizat la pat, cu grad I de handicap, reîncadrat în muncă de medici

Un bărbat paralizat din Arad, care este imobilizat la pat şi până recent a avut certificat cu grad I de handicap, a fost reîncadrat în muncă de medici, care au refuzat, la ultima evaluare medicală, să-i mai confirme handicapul.

Urmărește
315 afișări
Imaginea articolului Bolnav imobilizat la pat, cu grad I de handicap, reîncadrat în muncă de medici

Bolnav imobilizat la pat, cu grad I de handicap, reîncadrat în muncă de medici (Imagine: Lucian Alecu/Mediafax Foto)

Pacientul se numeşte Nicolaie Gag şi este din localitatea arădeană Sânpetru German, el fiind imobilizat la pat în ultimii trei ani, după ce, în urma unui accident vascular cerebral, a rămas paralizat de la şold în jos.

Soţia bărbatului, Maria Gag, le-a arătat, marţi, jurnaliştilor, documente din care reiese că bărbatul a avut grad I de handicap până în urmă cu două săptămâni, când dosarul său a fost respins la reevaluarea medicală anuală.

Potrivit soţiei şi medicului de familie al bolnavului, acesta a avut un prim accident vascular cerebral în 1998, de când a primit certificat de persoană cu grad II de handicap. În 2007, în urma unui alt accident vascular cerebral, bărbatul a rămas şi paralizat de la şold în jos şi nu îşi mai poate mişca picioarele deloc, astfel că a fost reîncadrat cu grad I de handicap, cu incapacitate totală de muncă, primind dreptul la însoţitor personal.

"La ultima reevaluare, pacientul a fost respins de comisie, care a reîncadrat cazul ca fiind o boală, nu un handicap. Bărbatul este imobilizat în pat, este în incapacitate totală de muncă, astfel că nu înţelegem cu a fost posibil să fie considerat apt parţial de muncă", a declarat medicul de familie al bărbatului, Alexandru Pasenie.

De asemenea, soţia a prezentat documente din care reiese că bărbatul suferă, printre altele, de "sechele post accident vascular cerebral cu semipareză stângă şi dreptă", "tulburare organică depresivă", "tulburare organică a personalităţii" şi "fractură de col femural drept".

Şeful comisiei de evaluare medicală, care a refuzat dosarul bărbatului, afirmă că personal nu l-a văzut pe pacient şi că ia deciziile pe baza documentelor pe care le are la dosar, conform procedurilor.

"Documentele medicale prezente la dosar ne-au condus la concluzia că persoana se încadrează într-o stare de boală, nu de handicap", a declarat dr. Dan Pârvulescu, şeful comisiei de evaluare medicală.

În urma refuzului de confirmare a handicapului, arădeanul şi-a pierdut indemnizaţia de persoană cu handicap şi dreptul la însoţitor personal, astfel că soţia acestuia a depus o contestaţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici