- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bolnavii cronici spun că nu mai primesc bani pentru medicamente şi cer ajutorul preşedintelui
Bolnavii care suferă de afecţiuni cronice au transmis, luni, şefului statului şi preşedinţilor celor două Camere ale Parlamentului un "apel disperat" în care atrag atenţia asupra lipsei banilor pentru medicamentele necesare pentru a rămâne în viaţă, situaţia fiind, în opinia lor, "la limită".
Bolnavii cronici spun că nu mai primesc bani pentru medicamente şi cer ajutorul preşedintelui (Montaj foto)
"Facem un apel disperat la cele mai înalte autorităţi ale României, în numele pacienţilor cu boli cronice din această ţară care resimt acut lipsa fondurilor în sistemul de sănătate şi sunt obligaţi să întrerupă tratamentul strict necesar luptei cu boala", se precizează într-o scrisoare deschisă a Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) remisă preşedintelui Traian Băsescu, şefului Senatului, Mircea Geoană, şi preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Eva Longoria dezvăluie că familia ei nu mai locuiește în Statele Unite după victoria lui Trump. Unde s-a mutat actrița
-
Un comandant ucrainean, acuzat că a dezvăluit secrete militare ruşilor
-
Sorin Grindeanu anunţă că se va circula de săptămâna viitoare pe încă 32 de kilometri din Autostrada Moldovei
-
Armata israeliană susţine că a ucis un comandant al organizaţiei Jihadul Islamic Palestinian
Reprezentanţii COPAC - cea mai mare organizaţie a pacienţilor din România, cu peste 2,5 milioane de membri - spun că unii pacienţi care suferă de boli cronice au rămas deja fără tratamentul vital. Ei susţin că mai multe dintre Programele Naţionale de Sănătate nu au primit bugetul necesar pentru ca tratamentul să fie asigurat în 2009.
"În lipsa unui dialog şi a unor măsuri concrete din partea Ministerului Sănătăţii şi a Casei Naţionale pentru Asigurări de Sănătate la semnalele disperate ale pacienţilor din diferite patologii cronice care au rămas fără tratamentul necesar, facem un apel şi la dumneavoastră pentru a veni alături de cei peste trei milioane de pacienţi cronici din această ţară cu măsuri în direcţia asigurării accesului pacienţilor cu boli cronice la medicamentele vitale", scriu reprezentanţii COPAC în scrisoarea deschisă, arătând că înţeleg faptul că România este profund afectată de criză, dar, în opinia lor, populaţia "nu trebuie sacrificată".
Totodată, reprezentanţii COPAC susţin că întreg bugetul pe anul 2009 a fost deja epuizat pentru mai multe din aceste programe, iar perspectivele pacienţilor "sunt sumbre", arătând că pacientii cu cancer, HIV/SIDA, diabet, hepatită sau hemofilie din mai multe judeţe au rămas fără tratamentul necesar luptei cu boala, ceea ce duce la agravarea situaţiei lor.
"Amânarea sau întreruperea tratamentului în patologiile cronice pune în pericol viaţa bolnavilor. Avem cazuri concrete semnalate din mai multe judeţe precum Bucureşti, Suceava, Timiş, Mureş, Caraş, Cluj, Hunedoara, Neamţ sau Argeş, în care pacienţii cu diferite boli cronice nu mai au tratament şi bugetul este epuizat. Listele de aşteptare în oncologie şi hepatită ating dimensiuni nemaîntâlnite până acum", scriu reprezentanţii COPAC.
Aceştia susţin că "sacrificarea populaţiei bolnave" în perioada de criză "poate fi considerată genocid". Mai mult, această atitudine va avea, în opinia reprezentanţilor COPAC, efecte "profunde" chiar asupra situaţiei economice: costurile pentru refacerea stării de sănătate a populaţiei vor creşte "exponenţial" în cazul în care nu se iau măsuri urgente, iar pentru zeci de mii de pacienţi "va fi prea târziu".
COPAC acuză că, deşi situaţia le-a fost semnalată periodic, anul acesta, reprezentanţilor Ministerului Sănătăţii şi celor ai CNAS, cele două instituţii nu numai că nu au răspuns apelurilor, ci chiar au recurs la măsuri represive faţă de reprezentanţii pacienţilor, excluzându-i din anumite comisii în care erau acreditaţi să participe.
"În prezent, situaţia este la limită. În lipsa unui sprijin imediat, vom recurge la forme de protest radicale, pentru a atrage atenţia societăţii româneşti şi internaţionale asupra problemelor cu care se confruntă pacienţii din România. Vom sesiza totodată, în cel mai scurt timp, forurile europene cu privire la situaţia din România", conchid reprezentanţii COPAC.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO