- Home
- Social
- BRAŞOV, (25.07.2017, 08:19)
- Departamentul Corespondenţi
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Bolnavii de cancer din Braşov, puşi pe drumuri după ce secţia de Radioterapie a fost închisă. Statistici: În România, 130 de oameni mor zilnic de cancer, deşi ar avea şanse reale de supravieţuire
Bolnavii de cancer din Braşov trebuie să meargă la Cluj, Iaşi sau Bucureşti pentru tratamentul gratuit, după ce, de mai bine de cinci ani, secţia de Radioterapie a Spitalului Judeţean a fost închisă, singurul centru care are accelerator de particule în judeţ fiind privat.
Urmărește
2156 afișări
Bolnavii de cancer din Braşov, puşi pe drumuri după ce secţia de Radioterapie a fost închisă. Statistici: În România, 130 de oameni mor zilnic de cancer, deşi ar avea şanse reale de supravieţuire
Dacă nu au bani pentru radioterapie în sistem privat, bolnavii de cancer din Braşov aşteaptă două-trei luni să ajungă la centrele de stat din Cluj, Iaşi sau Bucureşti, pentru a beneficia de terapie gratuită, iar aşteptarea de multe ori face diferenţa dintre viaţă şi moarte.
În timp ce oamenii mor, autorităţile locale şi cele centrale par să se contrazică: pe de o parte, reprezentanţii judeţului Braşov, care ar trebui să construiască un buncăr în care să funcţioneze acceleratorul de particule, spun că mai întâi aşteaptă dovada că aparatul va ajunge la ei şi apoi vor construi adăpostul, în timp ce reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii, au fost informaţi că o condiţie pentru care Braşovul ar primi un aparat de radioterapie ar fi construirea unui buncăr special.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
-
Atacul din Germania. Ce ştim până acum despre atacul de la piaţa de Crăciun din Germania. Detalii despre atacator
-
Războiul din Ucraina. Dronele ucrainene lovesc adânc în inima Rusia. Trupele Moscovei avansează în regiunea Doneţk
Consiliul Judeţean din Braşov a promis în ultimii ani că va construi un buncăr pentru găzduirea aparatului de radioterapie, un accelerator de particule liniar, care are nevoie de condiţii speciale de depozitare.
Potrivit ultimelor promisiuni, toamna aceasta ar fi trebuit să fie redeschisă secţia de radioterepie a Spitalului Judeţean, după cinci ani. Investiţia era estimată la suma de 400.000 de lei, dar buncărul nu a fost construit niciodată, iar aparatul care ar putea salva viaţa a sute de oameni întârzie să ajungă la Braşov.
Vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Adrian Gabor, a declarat corespondentului Mediafax că buncărul va fi construit după ce autorităţile judeţene vor avea certitudinea că aparatul va fi achiziţionat de Ministerul Sănătăţii.
„În momentul în care ştim sută la sută că va adus la Braşov, alocam banii şi facem buncarul. În urmă cu doi ani au fost alocate patru aparate în ţară, dar Braşovul nu a fost pe listă şi n-avea rost să mai construim buncărul dacă nu exista aprobare de la bugetul de stat pentru cumpărarea acceleratorului de particule. Deocamdată, nu ne-a anunţat nimeni că ar exista intenţii pentru o astfel de achiziţie“, a declarat Adrian Gabor.
Managerul Spitalului Judeţean de Urgenţe din Braşov, Daniela Neculoiu, a declarat, la rândul său, că nu are informaţii că la Braşov ar ajunge un accelerator liniar de particule, necesar radiotearpiei.
„Există o necesitate pentru reînfiinţarea Secţiei de Radioterapie a Spitalului Judeţean şi pentru asta avem nevoie de un accelerator liniar de particule. Nu am fost informati despre o eventuală astfel de achiziţie, conditiile pe care trebuie sa le îndeplinim sunt legate de existenţa unui buncăr special, care pentru a fi construit este nevoie de coordonatele aparatului, deci pentru a putea construi buncărul trebuie sa fim singuri că se va face achiziţia aparatului“, a declarat Neculoiu.
Potrivit acesteia, fostul aparat de radioterapie a fost dezafectat şi urmează să fie transportat şi scos din buncărul fostei Secţii de Radioterapie, închisă în anul 2012, după ce s-a defectat. De atunci, se tot aşteaptă dotarea spitalului cu un nou aparat de radioterapie, care să deservească nu doar Braşovul, ci şi judeţele limitrofe.
Autorităţile locale sunt contrazise de reprezentanţii Asociaţiei Bolnavilor de Cancer, care au făcut demersuri la Ministerul Sănătăţii pentru a fi adus la Braşov un accelerator de particule.
„E o minciuna generală, promisiuni deşarte de ani de zile din partea autorităţilor judeţene care au şi spus că au alocat fonduri pentru construirea buncărului şi nu au realizat nimic. Eu, ca reprezentant al bolnavilor de cancer, am făcut presiuni şi multiple solicitări la Ministerul Sănătăţii, de-a lungul anilor şi răspunsul pe care l-am primit a fost mereu acelaşi: nu primim aparat fără să avem buncăr. Dacă nu avem buncăr, pierdem mentenanţa aparatului şi garanţia acestuia, pentru că acest buncăr se construişte în doi ani, aparatul are garanţie doi ani. Este o scuză puerilă cea legată de coordonatele apartului, care pot fi luate de pe internet, chiar şi de un copil“, a declarat Cezar Irimia, preşedintele Asociaţiei Bolnavilor de Cancer din România.
Potrivit acestuia, specialiştii care ar trebui să folosească viitorul accelerator de particule au plecat din oraş în alte centre de radioterapie din ţară, iar marea provocare va fi găsirea fizicienilor, a specialiştilor în radioterapie, a tehnicienilor şi a medicilor.
Statisticile arată că în România reţeaua de radiotearpie stat-privat acoperă doar 27% din necesar, iar 130 de oameni mor zilnic de diferite forme de cancer, deşi ar avea şanse reale de supravieţuire.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe